Simptomele atacului de cord în funcție de sex
Cuprins
În timp ce ne temem de cancer ca de cel mai mare flagel al momentului, specialiștii subliniază un alt fapt, la fel de important: bolile cardiovasculare produc mai multe victime anual! Cum este posibil? Deși acestea se instalează treptat, fiind încurajate de stilul de viață contemporan, semnele lor sunt aproape imposibil de detectat. Și, dacă luăm în considerare că rata de supraviețuire a unui atac de cord (în afara spitalului) este de doar 6%, este vital să identifici la timp simptomele producerii acestuia.
Iar ultimele cercetări ale oamenilor de știință indică faptul că semnele prevestitoare ale unui atac de cord sunt diferite la bărbați și femei. Ca să te poți apăra așa cum trebuie, află de mai jos care sunt acestea!
Semnele unui atac de cord la bărbați și femei
Știam deja că simptomele atacului de cord sunt diferite la bătrâni sau la bolnavii de diabet, dar un studiu desfășurat la George Washington University a scos în evidență și diferențele dintre bărbați și femei!
Cu alte cuvinte, simptomele generale ale atacului de cord (disconfort în zona pieptului, care durează mai mult de câteva minute sau apare și dispare imediat, durere de stomac, de brațe, de gât, de maxilar sau de spate, respirație întretăiată sau transpirație) nu apar la ambele genuri sau sunt preponderente în cazul unuia dintre ele.
Iată care sunt principalele simptome ale atacului de cord la bărbați la femei!
Ce ne atrage atenția, în primul rând? Durerile de brațe sau în capul pieptului, practic cele mai comune semne ale atacului de cord, lipsesc cu desăvârșire la femei, fiind însoțite în schimb de senzații de disconfort în alte zone ale corpului, precum spatele sau maxilarul. De asemenea, respirația întretăiată și greața se numără printre simptomele „viclene”, pe care le putem atribui multor alte afecțiuni.
Noi sperăm însă ca tabloul conturat de oamenii de știință să îți fie de folos și să îți salveze viața. Ai mare grijă, deoarece un atac de cord survine, în medie, la circa o jumătate de oră de la declanșarea acestor semnale, așa că fă tot posibilul să suni cât mai repede la salvare!
Cum să te ferești de un atac de cord
Așa cum arată studiile, rata de supraviețuire în cazul unui atac de cord care nu este descoperit la timp este de doar 6%. Și, apelând aici la o replică a medicilor, cea mai bună modalitate de a-ți asigura viața în cazul unui atac este... să nu îl ai!
Printre cele mai eficiente metode de prevenire a teribilelor probleme cardiovasculare, mișcarea este cea mai importantă. Nu uita de cele minimum 30 de minute zilnice, mai ales dacă ai o viață sedentară! Jogging-ul și mersul pe bicicletă sunt ideale din acest punct de vedere, dar și cardio, grădinăritul sau yoga au beneficii neprețuite.
Evită mâncărurile semi-preparate, alimentele procesate, carnea bogată în grăsimi, dulciurile și sarea în exces. Înlocuiește-le cu legume și fructe proaspete, cu pește, cereale cu fibre, semințe de chia, ceai verde, nuci și migdale, fasole, dar și alimente pe care avem tendința de a le evita, precum ciocolata neagră și berea.
Dormi suficient! Lipsa somnului se numără printre cele mai importante cauze ale atacului de cord, așa că ai grijă!
Hidratează-te! O inimă sănătoasă se întâlnește cu un pahar mare de apă o dată la două ore!
Ține-ți prietenii și iubitul aproape. Dacă toate măsurile de mai sus te transformă în posesoarea unui sistem cardiovascular sănătos, afecțiunea și iubirea au grijă de inimă la figurat, dar la fel de important!
Atacul de cord se numără printre acele afecțiuni cu un coeficient dramatic de ridicat de mortalitate. Ține cont de semnele pe care noi ți le-am indicat și adoptă cât mai repede măsurile propuse!