Frigiditatea - de ce, cum, cand, ce e de facut?
Frigiditatea nu trebuie confundata cu celelalte forme ale disfunctiei sexuale feminine. De exemplu, anorgasmia consta in absenta totala sau partiala a orgasmului, desi dorinta sexuala exista chiar pe termen lung. O alta disfunctie, dispareunia consta in dureri in timpul raporturilor sexuale, dureri cu cauza organica. In cele din urma, vaginismul, reprezinta o contractie involuntara a musculaturii perineului, din cauza careia penetrarea este dificila sau imposibila, avand de cele mai multe ori o cauza psihologica.
Realitatea, in unele cazuri, este chiar mai trista. Nu numai ca exista femei care nu ating orgasmul, insa exista si femei care nici macar nu stiu ca acest tip de placere exista. Desi pare ciudat, aceste femei se simt doar un instrument pentru placerea barbatului de langa ele, actul sexual fiind doar o atributie conjugala. Acest lucru se datoreaza in primul rand educatiei, de orice natura, mai ales sexuala, dar si datorita lipsei informarii.
Frigiditate primara si secundara
Se disting doua tipuri de frigiditate si anume: primara sau nativa, care exista inca de la inceputul vietii sexuale a femeii sau in randul celor care nu au simtit niciodata o atractie sexuala fata de un barbat si frigiditatea secundara sau dobandita, care se instaleaza dupa ce femeia fie s-a inceput viata sexuala in conditii nu tocmai prielnice, fie a fost obligata sa faca dragoste ( viol casnic ), fie a avut o viata sexuala mai putin satisfacatoare.
|
Frigiditatea primara se manifesta prin atitudini negative fata de sexualitate sau intimitatea in doi, diferite frici si inhibitie sexuala.
Frigiditatea secundara se poate datora stresului, oboselii, depresiei, insa poate avea drept cauza si sarcina, avortul, infertilitatea, histerectomia ( indepartarea chirurgicala a uterului ) sau menopauza. |
Cauzele frigiditatii
Cauzele frigiditatii sunt atat organice ( endocrine ), cat si psiho-comportamentale.
Mult timp s-a crezut ca frigiditatea apare doar datorita unor probleme psihologice si comportamentale, insa studiile recente au evidentiat si numeroase cauze organice ( endocrine ) pentru disfunctiile sexuale feminine.
Cel mai des intalnite cauze sunt urmatoarele:
- educatia exagerata, stricta, cu interdictii in ceea ce priveste sexualitatea;
- rusinea fata de actul sexual;
- traumatismele sexuale;
- un prim contact sexual dureros sau traumatizant din punct de vedere psihologic sau chiar mai multe contacte sexuale nesatisfacatoare; - increderea scazuta in propria persoana; - lipsa de comunicare in cuplu; - lipsa dorintei sexuale; - stresul, oboseala, depresia; - frica fata de o posibila sarcina nedorita; |
- menopauza;
- infectii ginecologice;
- malformatii vaginale;
- boli endocrine sau cardiovasculare.
Diagnostic si tratament
O examinare medicala este intotdeauna necesara, pentru a se elimina cauzele organice. In cazul frigiditatii secundare, este necesara diminuarea nivelului de estrogeni sau a excesului de progesteron sau prolactina. In majoritatea cazurilor insa, evaluarea medicala si testele de laborator evidentiaza faptul ca nu exista o cauza de natura organica ( endocrina ).
Cele doua tratamente de baza sunt psihoterapia si terapia comportamentala.
Psihoterapia se desfasoara pe mai multe luni sau chiar ani, in functie de implicatiile, cauzele si gravitatea acestei disfunctii, acest tratament fiind indicat in special pentru frigiditate sau anorgasmia primara, adica, care exista inca de la inceputul vietii sexuale.
Terapia comportamentala este de scurta durata si este indicata in cazurile de frigiditate secundara, adica, cea care survine dupa o perioada de raporturi sexuale mai putin satisfacatoare. In multe dintre cazuri, este necesara terapia de cuplu.
Descopera-te!
Un studiu realizat asupra femeilor din intreaga lume ce atingeau usor orgasmul a relevat mai multe aspecte importante, din care reies adevarate reguli ale unei vieti de cuplu reusite.
In primul rand, femeile care sunt multumite de viata lor sexuala, provin, de cele mai multe ori, din familii care le-au inconjurat cu atitudini pozitive si discutii deschise in privinta sexualitatii. Chiar daca poate nu isi dau seama, unii parinti, prin atitudinea lor exagerata, severa sau dimpotriva, neglijenta, pot sa creeze traume cu consecinte serioase atunci cand copilul ajunge la maturitate. In plus, s-a dovedit faptul ca femeile constiente de senzualitatea lor provin din familii unde tatal a fost deschis, comunicativ si sensibil, nu distant, absurd si neintelegator.
Ca un prim pas, alaturi de un tratament venit din partea unui medic, femeile care sufera de frigiditate ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
- sa se detaseze complet de sentimentele de vinovatie in urma unui esec in viata lor sexuala sau in viata de cuplu. Nu ai facut dragoste singura, ci cu un barbat! Viata de cuplu inseamna 2, nu 1!;
- sa invete sa isi distruga retinerile si inhibitiile, atunci cand iubeste si este iubita, pentru ca, daca o iubeste cu adevarat, partenerul o va ajuta sa treaca peste aceasta problema;
- sa isi cunoasca mai bine corpul si implicit zonele erogene, sensibile erotic, care ii pot oferi placere prin atingeri, mangaieri, sarutari;
- sa isi accepte propria sexualitate, nu ca pe ceva rusinos ci ca pe ceva bazat pe iubire, benefic si sanatos.
Cu mult tact si bunavointa, alaturi de participarea activa a partenerului, o femeie frigida se poate transforma treptat intr-una senzuala, creativa si activa sexual. Tratarea frigiditatii este la fel de importanta pentru femeie, cat si pentru partenerul ei, astfel ca, este important ca ambii parteneri sa constientizeze problema si sa fie deschisi din toate punctele de vedere: erotic, sexual, psihic, mental si spiritual. |
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Ce faci cand dorinta sexuala lipseste in cuplu? Condimenteaza-ti la propriu viata sexuala! Pentru femei, sexul si buna dispozitie merg mana in mana Subiecte de pe forum: Virginitatea Fantezii Sunteti bune la pat? |