Infertilitate la bărbați: 10 cauze des întâlnite

Infertilitate la bărbați: 10 cauze des întâlnite

Redactor Andreea Baluteanu

Din păcate, specialiștii ne avertizează că infertilitatea la bărbați este tot mai des întâlnită în societatea noastră. Astfel, conform experţilor citați de Mayo Clinic, aproximativ 15% dintre cupluri nu reușesc să conceapă un copil, iar o treime din aceste cazuri au la bază incapacitatea bărbaților de a procrea.

Fenomenul infertilității la bărbați este complex, având la bază numeroase cauze și fiind destul de dificil (și scump) de diagnosticat. Azi îți spunem care sunt simptomele, cauzele, factorii de prevenție, cum se pune diagnosticul și care sunt tratamentele avizate de către medici pentru infertilitatea la bărbați. Află tot ce trebuie să știi din rândurile de mai jos!

Infertilitatea la bărbați: simptome de luat în calcul

În majoritatea cazurilor, nu există simptome vizibile ale faptului că iubitul tău nu poate face copii, altele decât faptul că nu reușiți să aduceți pe lume un bebe. Există însă și situații în care apar și alți indici care atestă infertilitatea la bărbați.

cuplu nefericit

Iată despre ce e vorba:

  • probleme sexuale: probleme de ejaculare, lipsă de libido, disfuncţii erectile;
  • dureri, umflături sau noduli în zona testiculelor;
  • probleme respiratorii recurente;
  • tulburări de miros (incapacitatea parțială sau totală de a mirosi);
  • ginecomastie (mărirea în volum a sânului la bărbați);
  • semne ale tulburărilor hormonale, precum reducerea inexplicabilă sau rapidă a pilozității corporale;
  • număr redus de spermatozoizi sau disfuncții ale spermei.

10 cauze ale infertilității la bărbați: ce te împiedică să procreezi

Fiind un subiect atât de des întâlnit, infertilitatea la bărbați poate avea numeroase cauze. Partea bună este că multe dintre situațiile de mai jos sunt reversibile, pot avea tratament sau pot fi controlate într-o măsură mai mică sau mai mare de către partenerul tău de viață. Iată la ce ne referim!

  1. Obezitatea. Numărul mare de kilograme stă la baza multor afecțiuni, de la cele cardiovasculare la cancer. În cazul infertilității la bărbați, explicația constă în faptul că depozitele de grăsime pot dezechilibra producția de hormoni, cu precădere de a testosteronului.
  2. Fumatul sau consumul de substanțe ce provoacă dependență. Alături de kilogramele în plus, țigările se erijează în un alt mare pericol al vieții de azi. Cu precădere nicotina constituie o adevărată amenințare; substanța provoacă stres oxidativ, ceea ce diminuează atât calitatea spermei, dar și capacitatea de fertilizare.

De partea cealaltă, unele droguri, precum cocaina, reduc mobilitatea spermatozoizilor. Mai grav e că daunele provocate de țigări și de consumul de droguri nu încep să fie reversibile decât după câteva luni de la reducerea sau încetarea consumului.

  1. Vârsta. Dacă te plângeai că numai capacitatea ta de reproducere scade odată cu înaintarea în vârstă, află că și tipii sunt afectați. Opinia conform cărora bărbații pot procrea și la ani înaintați este doar o preconcepție; desigur, există situații, dar sunt mai degrabă excepții. Infertilitatea la bărbați începe să fie prezentă după 35 de ani, iar după 40 crește riscul de a concepe copii cu mutații genetice cu 11% în fiecare an.
  2. Alimentația. Dacă obezitatea afectează negativ șansele de reproducere, alimentația corectă le crește. Vrei un bebe? Încurajează-ți iubitul să consume mâncăruri bogate în antioxidanți, precum brânza, portocalele, semințele de floarea soarelui, pește, broccoli sau leguminoase.
  3. Expunerea la radiații. „Vorbește lumea” că bărbații ar trebui să țină telefoanele departe de zona intimă, și se pare că specialiștii înclină să creadă că „gura târgului” are dreptate de această dată. Desigur, nu sunt studii majore care să ateste că nivelul de radiații degajate de smartphone sunt dăunătoare în acest sens, dar merită să te protejezi. Precauția poate fi imposibilă în cazul chimioterapiei, aici lucrurile fiind mult mai complicate.
  4. Temperatura ridicată a testiculelor. Poate suna ciudat, dar „pleacă urechea” la noi. Organele reproducătoare masculine au o temperatură mai scăzută decât zona abdominală, de exemplu, și orice creștere, chiar și cu 2-3 grade, poate provoca infertilitate la bărbați. Unele profesii, desfășurate în medii încălzite, sedentarismul, lenjeria intimă strâmtă sau așezarea laptopurilor în poală sunt factori de risc în acest sens.
  5. Infecții. Bolile cu transmitere sexuală precum gonoreea sau chlamydia, mai ales cele netratate, pot provoca pe termen lung probleme de reproducere. Periculoasă este aici inflamația cauzată de microorganisme, care scade calitatea spermei sau poate cauza obstrucții.
  6. Suplimente sau steroizi. Cere-i să discute neapărat cu medicul dacă dorește să apeleze la aceste tratamente. Un mare semn de întrebare îl ridică terapia cu testosteron sau steroizii, ce pot dăuna producției de spermă.
  7. Accidente sau răni în zona genitală. Dacă iubitul tău practică arte marțiale, dacă merge pe bicicletă sau la călărit în mod frecvent, roagă-l să aibă grijă de testiculele sale. Orice accidente sau răni, chiar minore, lăsate netratate, pot avea repercusiuni pe termen lung.
  8. Varicocelul. Dilatația varicoasă a venelor testiculare e una dintre cauzele majore ale infertilității la bărbați. Crescând temperatura testiculelor și scăzând pe cale de consecință producția și calitatea spermei, această afecțiune îl poate ține pe bebe departe de voi.

Vrei să știi mai mult? Descoperă și care sunt cele mai bune sfaturi de pus în practică pentru o spermă sănătoasă!

Cum poate fi prevenită infertilitatea la bărbați

Deși majoritatea cauzelor infertilității la bărbați nu pot fi din păcate prevenite, există și câteva măsuri pe care viitorul tată al copilului tău (ținem pumnii!) le poate aplica. Iată la ce ne referim:

  • evitarea fumatului și a consumului de droguri;
  • limitarea sau abstinența de la alcool;
  • controlul greutății;
  • evitarea oricăror situații care presupun încălzirea testiculelor (vezi mai sus);
  • reducerea stresului;
  • limitarea expunerii la pesticide, metale grele sau alte toxine.

Cum se pune diagnosticul infertilității la bărbați

Dacă a trecut mai mult de un an de când încercați să aveți un bebe și barza se lasă așteptată, va fi necesar să consultați amândoi un medic. În cazul lui, iată câteva dintre testele ce pot indica dacă este infertil:

  • examinare fizică a regiunii genitale și consulul istoricului familial;
  • spermogramă;
  • ecografie testiculară;
  • profil hormonal;
  • teste genetice;
  • biopsie testiculară.

Tratamentul infertilității la bărbați

Din fericire, accentul pus pe tratarea problemelor de reproducere este tot mai ridicat, așa că tu și partenerul tău nu trebuie să considerați că situația este disperată. Important este ca medicul să identifice cu acuratețe cauza infertilității la bărbați, iar de aici încolo calea va fi mai simplă.

Iată care sunt cele mai comune metode de tratament ale infertilității la bărbați:

  • operația (de exemplu, pentru îndepărtarea chirurgicală a varicocelului);
  • tratamentul cu antibiotice al infecțiilor sau BTS-urilor;
  • terapii hormonale sau medicamentoase;
  • tehnici de reproducere asistată.

barbat la medic

Metode naturiste contra infertilității la bărbați

Medicina alternativă sugerează, deși cu dovezi limitate, că există anumite ingrediente ce pot avea efecte benefice asupra infertilității la bărbați. Iată câteva dintre ajutoarele naturii pentru conceperea unui bebe:

  • nigella sativa (negriol, negrilică sau chimen negru);
  • coenzima Q10;
  • acid folic;
  • L-carnitină;
  • Ginseng;
  • Zinc.

De asemenea, pot funcționa și schimbări în stilul de viață. Faceți sex mai des, mai ales atunci când tu te afli în perioada fertilă, și evitați să folosiți lubrifianți.

Infertilitatea la bărbați este tot mai des întâlnită, dar nu înseamnă că nu are rezolvare. Ține cont de cele mai frecvente 10 cauze ale acestei afecțiuni și ia în calcul recomandările noastre! Bebe poate fi mai aproape decât crezi!

Vezi și care sunt chimicalele pe care să le eviți pentru a preveni infertilitatea la femei

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.