Ce chimicale sa eviti pentru a preveni infertilitatea

Ce chimicale sa eviti pentru a preveni infertilitatea

Viorica Ghinea, redactor

Nu doar inaintarea in varsta, stresul, alcoolul, tutunul si drogurile afecteaza fertilitatea la femei si la barbati, ci si anumite substante care se gasesc in alimentele pe care le consumi zi de zi, dar si in produse cosmetice si alte obiecte pe care le folosesti fara sa stii ce pericol ascund. Mai mult de atat, acestea pot afecta si bebelusul nenascut daca le folosesti pe perioada sarcinii. Iata ce chimicale iti pot rapi bucuria de a concepe un copil si de ce sunt atat de periculoase pentru organism!

Ftalatii influenteaza coeficientul de inteligenta al copiilor

Aceste substante chimice sunt prezente in multe produse cosmetice aflate pe piata, cum ar fi in rujuri, lacuri de unghii, vopsele de par, sapunuri si alte produse de acest tip. Ele nu numai ca afecteaza fertilitatea la femei si la barbati, dar reprezinta un pericol si pentru copiii nenascuti. Cercetatorii au descoperit faptul ca aceste substante pot sa influenteze coeficientul de inteligenta al micutilor.

fertilitatea la femei si barbati

Bisfenol A (BPA), un inamic si pentru fertilitatea la femei si la barbati

BPA este o substanta chimica industriala folosita pentru a produce plastic. Ea este deja considerata responsabila pentru multe probleme de sanatate - obezitate, probleme cardiace si migrene, iar specialistii au descoperit ca poate fi un inamic si pentru fertilitatea la femei si la barbati. Acest ingredient a devenit destul de periculos pentru ca este din ce in ce mai prezent in viata oamenilor, avand in vedere ca multe alimente sunt impachetate si depozitate in plastic. Spre exemplu, sticlele cu apa si paharele din plastic, atat de inofensive la prima vedere, iti pot afecta sanatatea si bucuria de a aduce un copil pe lume. Nu este usor sa renunti la toate produsele ambalate in plastic, insa incearca sa te orietezi spre cele in recipiente de sticla sau ambalate in hartie macar atunci cand ai posibilitatea.

Dioxinele si furanii afecteaza sistemul reproducator

Potrivit Environmental Protection Agency (EPA), aceste substante fac parte din acelasi grup de substante complexe si sunt considerate toxice pentru organism si mediu. Cele mai importante surse care le provoaca sunt: arderea deseurilor, incendiile, eruptiile vulcanice, procesele industriale etc. Pestele, carnea si produsele lactate prezinta o cantitate mare de compusi, iar plantele una mai mica, insa acest lucru este valabil doar pentru animalele si plantele expuse la aceste substante. Dioxinele si furanii provoaca fertilitate scazuta si pot conduce chiar la malformatii ale fatului. Este recomandat sa eviti produse cu continut ridicat de grasimi, luand in considerare ca aceste substante se depoziteaza in tesutul adipos odata absorbite in organism, si pestii rapitori ori cei cu speranta mare de viata.

femeie privind testul de sarcina

Pesticidele dau peste cap sistemul endocrin

Pesticidele sunt utilizate in agricultura pentru controlul ierburilor nedorite, al daunatorilor si al bolilor. Intr-adevar, sunt extrem de eficiente si salveaza multe productii de legume si fructe, insa vin cu un pret mult prea mare pentru sanatatea noastra. Printre cele mai cunoscute efecte negative ale acestor substante chimice se numara infertilitatea, avand in vedere ca dau peste cap sistemul endocrin.

Compusii bifenili policlorurati reprezinta un pericol pentru fertilitate

Desi acesti compusi au fost interzisi inca din 1979, ei inca persista in sol si in apa, implicit, in mediul alimentar. Ei provoaca dezechilibre hormonale ce pot conduce la instalarea mai multor afectiuni printre care si infertilitate. Specialistii recomanda sa reduci cantitatea de peste consumata, avand in vedere ca unele specii sunt expuse la aceste substante, si sa decojesti fructele si legumele de coaja inainte de consumare. Bineinteles, alegerea unor produse organice este cea mai buna solutie, insa nu toti oamenii au acces la ele sau isi permit sa le cumpere.

Fertilitatea la femei si la barbati a devenit un subiect tot mai controversat in societatea actuala, avand in vedere cat de sensibil este organismul in fata substantelor chimice cu care intra zilnic in contact. Nu este usor sa te feresti de ele, insa poti sa acorzi mai multa importanta stilului de viata pe care il duci si sa te informezi constant despre ceea ce consumi si cum ti-ai putea mentine sanatos sistemul reproducator si nu numai.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.