Locuitul împreună, dar separat, poate fi cheia pentru relațiile de succes și de lungă durată

Locuitul împreună, dar separat, poate fi cheia pentru relațiile de succes și de lungă durată

Alida Enache

În anul 2019, Gwyneth Paltrow dezvăluia că ea nu locuiește, de fapt, cu soțul ei, Brad Fulchuk, căruia i-a jurat iubire veșnică în fața altarului în 2018. Afirmația sa a fost privită cu scepticism de către publicul larg, dar, în esență, decizia de a trăi atât împreună, cât și separat de soțul ei ar putea fi cheia succesului pentru un mariaj de succes și de lungă durată. Psihologii aprobă!

Gwyneth Paltrow a avut parte de un mariaj eșuat în trecut și chiar de numeroase relații nereușite, dar mariajul cu Brad Fulchuk pare să fie diferit. De ce oare?

Ei bine, după cum declară chiar vedeta, ea și soțul ei au hotărât să locuiască atât împreună, cât și separat pentru a menține flacăra iubirii aprinsă și pentru a se bucura de un mariaj împlinitor și de lungă durată. Practic, fiecare trăiește în locuința sa, dar dețin și una comună în care petrec timp împreună. Interesant, nu-i așa?

Dar chiar este posibil așa ceva? Și această distanță nu se va transforma, treptat, în moartea pasiunii? Nu, nicidecum! Ba dimpotrivă!

"Toți prietenii mei căsătoriți spun că modul în care trăim sună ideal și că nu ar trebui să schimbăm nimic", a declarat vedeta pentru The Sunday Times, adăugând că faptul că nu locuiește alături de soțul ei îi ajută pe amândoi să își mențină propriile identități.

Și ce crezi? Există multe alte persoane care împărtășesc stilul de gândire al actriței Gwyneth Paltrow și al partenerului ei. Chiar și psihologii și experții în relații îi susțin.

În 2011, un studiu a constatat că, în rândul a 7.700 de adulți din Wisconsin cu vârsta de 50 de ani și peste, 39% dintre cei care erau împreună, dar necăsătoriți, locuiau separat de partenerii lor. Nu există cercetări mai recente care să susțină ideea că o astfel de relație este sănătoasă, însă conceptul de locuit împreună, dar separat a devenit tot mai cunoscut în ultima perioadă.

Psihologul clinician și gazda emisiunii "The Kurre and KlapowShow", Joshua Klapow sugerează faptul că locuitul separat de partener sau parteneră poate fi sănătos, însă doar în anumite cazuri.

"Atâta timp cât ambele persoane sunt cu adevărat fericite, împlinite și satisfăcute, atunci abordarea acestui tip de trai nu trebuie să fie judecată de alții", spune el.

Imagine cu un cuplu fericit care stă pe canapea

Oamenii obișnuiți să fie independenți s-ar putea simți sufocați trăind continuu cu o persoană și i-ar putea ajuta, de fapt, să locuiască împreună, dar separat de persoana iubită pentru ca relația lor să înflorească.

"Unele cupluri se descurcă foarte bine trăind astfel, în special cei care au o viață foarte independentă și activă pe cont propriu", explică și Toni Coleman, psihoterapeut și mediator de divorțuri.

Dr. Klapow este, de asemenea, de acord, adăugând că traiul separat poate permite partenerilor să aibă spațiul personal și timpul necesar pentru a maximiza creșterea și dezvoltarea individuală a fiecărei persoane.

Locuitul împreună, dar separat poate fi, de asemenea, o alegere excelentă pentru relațiile în care fiecare partener are un tip de personalitate diferit. Ne referim aici, de exemplu, la relațiile dintre introvertiți și extrovertiți, unde diferențele sunt mai mult decât evidente. În aceste cazuri, unele persoane își doresc să poată petrece timp singure chiar dacă sunt într-o relație cu cineva.

Și să nu uităm că există și oameni care vor să doarmă singuri pentru că nu se simt comod să împărtășească patul sau chiar camera cu altcineva din diverse motive. Poate că programul de somn al partenerilor este diferit sau poate că unul dintre ei sforăie și îl deranjează pe celălalt.

"În acest caz, locuitul împreună, dar separat le permite ambilor parteneri să aibă parte de un somn odihnitor și bun, fără a simți că trebuie să se adapteze la rutina sau obiceiurile celuilalt.", spune Coleman.

Dar există, bineînțeles, și dezavantaje în cazul celora care aleg să aibă o astfel de situație. În primul rând, "de multe ori împiedică procesul de creare a unei legături profunde", menționează Dr. Klapow. Traiul separat "pune obstacole în procesul cuplului de a se conecta și de a dezvolta un nivel de intimitate care îi va ajuta pa parteneri să trăiască împreună pe termen îndelungat".

Chiar dacă există persoane care nu simt nevoia de a-și avea partenerul sau partenera aproape constant, multe altele nu ar putea accepta niciodată ideea de a sta departe de persoana pe care o iubesc.

Mai mult de atât, locuitul împreună, dar separat poate duce la probleme de încredere tocmai pentru că fiecare persoană ajunge să petreacă mai mult timp de una singură. Relațiile care nu sunt stabile și nu se bazează pe credință reciprocă nu ar putea supraviețui niciodată astfel!

"Distanța fizică poate crea neînțelegeri și presiunea constantă de a trăi vieți separate", spune Dr. Klapow.

Să nu mai spunem că nu toate cuplurile își permit să întrețină două locuințe deodată, deci, astfel, pot apărea și probleme financiare.

Dr. Klapow consideră că acele persoane care își doresc să experimenteze o astfel de relație ar trebui, înainte de toate, să se întrebe care sunt motivele lor pentru care vor asta.

"Deși nu există reguli sau legi cu privire la modul în care relațiile funcționează, un cuplu care decide să trăiască, pur și simplu, separat din motive de compatibilitate trebuie să se întrebe care este scopul de a fi un cuplu", mai zice Dr. Klapow.

Sigur, purtarea unei astfel de discuții ar putea sfârși prin distanțare emoțională a partenerilor, deși scopul ei este de a-i apropia. Însă totul depinde, până la urmă, de maturitatea emoțională a fiecăruia și de modul în care percep relația lor, dar și trăitul împreună.

Citește și: Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală

Surse foto: iStock

Surse articol: Mic, Relrules, Goodhousekeeping

Articolul urmator
Un bărbat i-a cerut proaspetei lui soții divorțul pentru că aceasta nu a vrut să-și petreacă noaptea nunții împreună
Un bărbat i-a cerut proaspetei lui soții divorțul pentru că aceasta nu a vrut să-și petreacă noaptea nunții împreună
Sunteti meniti sa ramaneti impreuna?
Incepe quiz
Sunteti meniti sa ramaneti impreuna?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.