Mituri și realități despre bisexuali

Mituri și realități despre bisexuali

Redactor Raluca Margean

Bisexualitatea și bisexualii nasc în continuare foarte multe controverse. În timp ce unele persoane nici nu cred în acest concept, altele învață să trăiască cu stigmatul pe care societatea îl acordă persoanelor care își recunosc această orientare sexuală. Află în continuare ce sunt bisexualii, ce este bisexualitatea, care sunt miturile legate de ea și cât de dificil este să te bucuri de această libertate şi explorare sexuală într-o societate plină de prejudecăți! 

Ce este bisexualitatea?

Termenul de bisexualitate este utilizat în principal pentru a defini atracția sexuală a unei persoane față de ambele sexe, cu o preferință distinctă, dar nu exclusivă, pentru unul dintre cele două sexe.  

În timp ce unii oameni de știință consideră bisexualitatea ca fiind o identitate sexuală cauzată de o interacțiune complexă de influențe genetice, hormonale și de mediu, există voci care susțin că bisexualitatea este mai degrabă o alegere, o preferință sexuală a unui individ determinată de experiențele pe care acesta le-a trăit. Prin urmare, nu trebuie pus un semn de egalitate între identitate și comportament sexual, deoarece pot fi persoane heterosexuale care au avut experiențe ocazionale cu persoane de același sex sau invers.

Alți psihologi consideră bisexualitatea ca o identitate de tranziție, o perioadă în care o persoană experimentează cu ambele sexe, înainte de a se stabili de o parte sau cealaltă a baricadei. Oricum ar fi, cert este că bisexualitatea ridică o mulțime de întrebări și primește foarte puține răspunsuri în schimb. Într-un astfel de context, nu este de mirare că în jurul acestui fenomen s-au creat nenumărate mituri și s-au emis multe prejudecăți.     

Bisexualii: ce este adevărat și ce este mit despre ei?

Mitul nr.1: Bisexualitatea este doar o ”fază de tranziție și de experimentare”. 

Realitate: Este adevărat că unele persoane trec printr-o perioadă de ”nehotărâre sau confuzie” înainte de a-și descoperi orientarea sexuală. De asemenea, unii pot considera bisexualitatea ca fiind un trend la modă, o experiență cool de care își pot aminti mai târziu. Însă, pentru multe alte persoane, bisexualitatea rămâne ca orientare sexuală pentru o perioadă foarte lungă de timp, chiar dacă asta înseamnă să se confrunte inclusiv oprobiul public.

Mitul nr.2: Bisexualii sunt superficiali, narcisiști, nu sunt persoane de încredere, sunt hedoniști și imorali.

Realitate: Oamenii nu ar trebui judecați după orientarea lor sexuală și discriminați din această cauză. Superficialitatea, narcisismul și imoralitatea sunt trăsături de carcater care apar la fel de bine atât la un heterosexual sau bisexual.  

Mitul nr. 3: Bisexualii nu pot rămâne fideli și au mai mulți parteneri de sexe diferite în același timp.  

Realitate: Cele mai multe preconcepții legate de bisexualitate se referă la infidelitate. Persoanele bisexuale sunt considerate a fi incapabile de a menține o relație stabilă, monogamă și de aceea societatea îi etichetează ca infideli, fără alte comentarii. Cu toate acestea, multe persoane care s-au autodeclarat ”bisexuale” au relații monogame fericite, de lungă durată. Acest lucru întărește afirmația că promiscuitatea și infidelitatea nu ține neapărat de orientarea sexuală, astfel de comportamente fiind prezente atât la homosexuali, cât și la heterosexuali sau bisexuali.

Mitul nr. 4: Bisexualii răspândesc SIDA în comunitățile lesbiene și heterosexuale.

Realitate: Mitul acesta este o dovadă în plus a dicriminării bisexualilor. Trebuie ținut cont de faptul că eticheta „bisexual” se referă doar la orientarea sexuală și nu spune dacă persoana respectiv practică sex protejat sau nu. SIDA apare la oameni de toate orientările sexuale, fiind o consecință a sexului neprotejat, transfuziilor de sânge contaminate și a altor cauze. Nu orientarea sexuală „provoacă” SIDA.

De ce îi este greu unei femei să iubească un bisexual

Chiar dacă multe femei care au avut relații cu bărbați bisexuali au declarat că aceștia tind să fie amanți mai buni, aceștia nu sunt în continuare văzuți cu ochi buni în societate. Conform unui sondaj făcut de o revistă cunoscută din SUA, aproape peste 60% din femeile interogate „n-ar putea avea o relație cu un bărbat care a făcut sex cu un alt bărbat." Mai mult decât atât, chiar dacă unele femei au avut relații cu persoane de același sex, acestea nu erau dispuse să tolereze același comportament din partea partenerului lor, bărbat. Așadar, de ce îi este greu unei femei să accepte o relație cu un bărbat bisexual, în timp ce un bărbat nu are nicio problemă în a avea o relație cu o femeie bisexuală? De ce o femeie bisexuală este mai ușor acceptată în ochii societății decât un bărbat bisexual?

Acestea sunt întrebări cărora nu este ușor să le dai un răspuns. Atitudinea oamenilor față de bărbații bisexuali își are rădăcinile în mai multe din prejudecățiile despre care am discutat mai sus: faptul că bisexualii sunt văzuți ca parteneri infideli, superficiali, care vor mai degrabă să se distreze și să experimenteze, nu să-și stabilească relații monogame de lungă durată. Dar, în timp ce bărbații sunt discriminați din acest punct de vedere, femeile bisexuale sunt considerate sexy și fără inhibiții. Să fie oare vorba de simplă ipocrizie? 

Realitatea este că societatea, în general, are mai puțină încredere în bărbații bisexuali decât are chiar în cei homosexuali. Simplul fapt că aceștia ”joacă în ambele tabere” este suficient pentru a face o persoană să se îndoiască de ei. Întrebate de ce nu ar accepta o relație cu un astfel de bărbat, cele mai multe femei au declarat că nu s-ar putea abține să nu se gândească de fiecare dată când partenerul bisexual ar ieși cu băieții în oraș, dacă nu cumva întâlnirea respectivă nu este mai mult decât atât. 

De fapt, multă lume nici nu crede în conceptul de bisexualitate. Pentru majoritatea femeilor, un bărbat bisexual se traduce printr-un homosexual indecis sau care refuză să-și accepte sexualitatea. De aici și teama lor de a avea un astfel de partener. În aceste cazuri, se pune întrebarea: dacă partenerul te înșeală, ce contează cu cine o face? Dacă este un om infidel, el este infidel și te va înșela oricum și indiferent de orientarea sexuală.  

Vedete bisexuale în România

În aceste condiții, multe persoane au reale probleme să vorbească deschis despre orientarea lor sexuală, în special vedetelor fiindu-le mult mai greu să-și recunoască bisexualitatea. Acest lucru este, în mare parte, o urmare a faptului că succesul lor depinde în mare măsură de modul în care sunt percepuți în societate, așadar sunt foarte sceptici cu privire la reacțiile pe care o astfel de declarație ar stârni-o în ochii admiratorilor lor. 

Cu toate acestea, tot mai multe persoane publice își recunosc și asumă relațiile bisexuale. În România, chiar dacă subiectul homosexualității și al bisexualității nu este unul tabu, există anumite rețineri și tendințe de a ”ține sub preș” astfel de discuții. În timp ce doar câteva vedete de la noi precum Răzvan Ciobanu, Mircea Zara sau Mircea Solcanu și-au recunoscut homosexualitatea, în continuare puține persoane își recunosc oficial orientarea sexuală ambivalentă.

În concluzie, singurul lucru cert este că trăim într-o societate plină de prejudecăți, de stereotipuri și că oamenii te judecă oricum, indiferent de ce faci sau de ce orientare sexuală ai. Homosexualitatea, heterosexualitatea și bisexualitatea au existat de când lumea și pământul și există loc pentru toți și toate. Important este să te simți bine în pielea ta, să-ți asumi alegerile pe care le faci în viață și să ai o viață sexuală împlinită. 

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
10 fraze de ținut minte atunci când cineva te părăsește
10 fraze de ținut minte atunci când cineva te părăsește

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.