Nu orice problemă din relația ta trebuie să fie rezolvată

Nu orice problemă din relația ta trebuie să fie rezolvată

Alida Enache

Poate că o să-ți fie greu să crezi asta, dar nu orice problemă din relația ta trebuie să fie rezolvată. Da, da, ai citit foarte bine și în completarea acestei idei vine povestea unui cuplu, care a descoperit asta "pe propria piele", să zicem. În rândurile de mai jos îți voi relata povestea lor.

Într-o zi, în timp ce soțul ei era la serviciu, Jai a făcut ceva îngrozitor... cel puțin, din punctul ei de vedere. Pe scurt, a accidentat ambele mașini ale familiei. În timp ce scotea unul dintre autoturisme din garaj, a auzit un zgomot puternic, oarecum familiar, pe care mulți dintre noi îl știm de filme. Da, își lovise decapotabila cu dubița. Și nu, nu era vorba despre o simplă zgârietură.

Bineînțeles, după această ispravă, Jai a devenit foarte agitată. Se plimba haotic pri sufragerie, în timp ce își rodea unghiile și se întreba constant: "ce să îi spun?". Și chiar așa... ce era să îi spună soțului ei? Că a lovit mașinile, pur și simplu? Ei bine, nu i s-a părut o idee bună să facă asta, așa că a băgat ambele autoturisme în garaj și apoi a încercat să ascundă pagubele. Apoi, după ce și-a mai luat câteva minute pentru a se gândi, a hotărât să-i spună partenerului ei ce s-a întâmplat, dar într-un mod delicat.

 Imagine cu o femeie care plânge

Atunci când soțul ei a ajuns acasă, Jai s-a asigurat că îl lingușește foarte bine. A pus muzică liniștitoare în surdină, i-a pregătit mâncarea preferată și l-a răsfățat în adevăratul sens al cuvântului. În cele din urmă, însă, sosește momentul adevărului: "Am lovit o mașină cu cealaltă."

De aici începe magia, dar, în acest caz, vrăjitorul este soțul lui Jai. Bărbatul a întrebat-o pe soția sa cum s-a petrecut totul, dar calm. Apoi, a rugat-o să-i descrie pagubele. Prietena mea i-a povestit partenerului ei că decapotabila era cea care va avea nevoie de reparații serioase, dar și că ambele mașini funcționau, în continuare.

"Vrei să intri în garaj să te uiți la ele?", l-a întrebat ea.

"Nu. Hai să terminăm cina", i-a spus partenerul ei, care nu era supărat sau îngrijorat.

Jai a fost foarte surprinsă de reacția soțului ei, mai ales pentru că momentul adevărului a fost extrem de stresant pentru ea. După cină, soții s-au uitat împreună la mașini. Femeia era la fel de intrigată, dar partenerul ei a dat, pur și simplu, din umeri.

Numele soțului lui Jai este Randy Pausch. El a fost un profesor american de informatică la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) din Pittsburgh, Pennsylvania și a devenit faimos prin expunerea „The Last Lecture. Really Achieving Your Childhood Dreams”, ținută în ziua de 18 septembrie 2007 la Universitatea Carnegie Mellon. Un an mai târziu, din păcate, acesta a murit răpus de cancer pancreatic. Avea doar 47 de ani.

În cartea sa "The Last Lecture", Randy Pausch a povestit în detaliu importanța pe care a avut-o incidentul cu mașinile în mariajul său.

"Pentru Jai și pentru mine, mașinile noastre lovite au devenit o declarație în căsnicia noastră: Nu totul trebuie reparat.
Există patru motive întemeiate pentru a renunța la micile certuri, probleme și situații neplăcute din relația ta.

În primul rând, îți va face viața mult mai ușoară. De exemplu, dacă prietena mea pare pierdută în timp ce îi spun o poveste, aș putea să o cert să mă asculte mai atent și să mă plâng că îmi rănește sentimentele sau pot, pur și simplu, să las lucrurile să treacă. Poate că este obosită. Poate că povestea mea a fost plictisitoare.

Până acum, ea nu a uitat niciodată nimic important, iar asta face ca acest mic detaliu să nu merite îngrijorarea mea, mai ales când viața oferă atât de multe motive de neliniște care chiar contează: sănătatea mea, cariera mea, finanțele mele, fericirea mea... și nici măcar nu am ajuns la părțile care implică alți oameni. Dedică-ți energia de rezolvare a problemelor la chestiunile care merită cu adevărat să o faci.

În al doilea rând, va fi mult mai ușor să trăiți împreună. Pentru fiecare obicei pe care îl consideri enervant la partenerul tău/partenera ta, și tu ai unul care îl/o irită. Trebuie să vă dați seama de acest lucru. Nu există ceva mai bun, ci doar diferit. Compromisul este întotdeauna un act reciproc.

De exemplu, nu este vorba că iubita mea nu mă ascultă niciodată, ci că jumătate din timp, eu mă abat de la subiect. Atunci când eu renunț la distragerea atenției, ea va renunța la divagațiile mele irelevante. Toate acele lucruri care te irită la partenerul tău/partenera ta ar putea fi la fel de intrigante și pentru el/ea, în caz că le faci tu, chiar și fără să-ți dai seama.

În al treilea rând, atunci când vezi dincolo de ciudățeniile partenerului tău, s-ar putea să ajungi să îți placă trăsăturile din care provin. Prietena mea este cea mai iertătoare și mai puțin răzbunătoare persoană pe care o cunosc. Ea nu se leagă niciodată de greșelile mele din trecut. Îmi place asta. Orice discutăm, discutăm pe baza a ceea ce știm astăzi. Asta valorează mult mai mult decât să ne amintim fiecare detaliu din trecut.

Al patrulea și ultimul motiv pentru care nu trebuie să încerci să repari fiecare problemă măruntă din relația ta este că te va pregăti pentru acceptarea marilor probleme asupra cărora nu poți face nimic pentru a le rezolva."

Renunțarea, ca orice altceva, este un obicei. Cu cât îl exersezi mai mult timp, cu atât devine mai ușor de făcut. Jai și Randy nu au pierdut timpul odată ce au aflat că el mai are doar câteva luni de trăit, mulțumită obiceiului lor de a renunța la situațiile inutile din relație și din viața de zi cu zi.

În schimb, s-au concentrat în totalitate asupra imaginii de ansamblu: Să petreacă timp cu familia, să consolideze moștenirea lui Randy și să se pregătească pentru momentul în care nu va mai fi. Tocmai de aceea este atât de important să lași micile dilemele din relație nerezolvate. Astfel, le vei putea accepta cu grație pe acelea pe care, pur și simplu, nu le poți controla sau rezolva.

În cartea sa, Randy Pausch a mai menționat câteva lucruri minunate:

"Mi-aș fi dorit să am mai mult timp pentru a o ajuta pe Jai să-și realizeze alte vise. Dar copiii sunt un vis spectaculos împlinit, iar asta este o mare consolare pentru amândoi.

Când Jai și cu mine vorbim despre lecțiile pe care le-a învățat din călătoria noastră, ea vorbește despre cum am găsit puterea de a sta împreună, umăr lângă umăr. Spune că este recunoscătoare pentru că putem vorbi unul cu altul de la inimă la inimă.

Și apoi îmi vorbește despre cum hainele mele sunt împrăștiate prin toată camera și că este foarte enervant, dar, în ansamblu, mă poate ierta pentru asta."

Nu încerca să repari totul în relația ta, căci nu orice problemă trebuie rezolvată. Doar în felul acesta te vei putea pregăti pentru situațiile care, din păcate, nu au niciun fel de rezolvare. Iubește-ți partenerul/partenera exact așa cum este, căci doar în felul acesta vei putea aborda chiar și cele mai mari provocări la brațul său.

* Articolul este o adaptare a celui de pe Thoughtcatalog.

Citește și: Cum trebuie să te cerți, de fapt, cu partenerul tău

Surse foto: iStock

Surse articol: Thoughtcatalog

Articolul urmator
Limbajul iubirii îți poate sabota relația de cuplu?
Limbajul iubirii îți poate sabota relația de cuplu?
Te crizezi din orice?
Incepe quiz
Te crizezi din orice?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.