Numărul bărbaților singuri și triști e în creștere. Care este cauza?
Tot mai multe statistici arată că aplicațiile de întâlniri au mai mulți utilizatori de gen masculin decât feminin. Cum este posibil? Acest lucru ar putea însemna, la o analiză scurtă, că bărbații sunt din ce în ce mai singuri și mai triști.
Într-o lume în care aparențele din mediul online câștigă tot mai mult teren, oamenii nu se mai apropie la fel de ușor unii de alții. Standardele femeilor au crescut, fiindcă se așteaptă să găsească bărbați frumoși, bogați, inteligenți și, pe deasupra, extrem de încrezători. Din acest motiv, îi resping pe cei simpli și fără prea multe „artificii”.
De asemenea, ele vor să fie ascultate, vor să aibă relații cu parteneri care le înțeleg uneori și fără cuvinte. Oare cer prea mult? În mintea masculilor așa este, pentru că se sperie de cerințele exagerate ale femeilor, se închid în ei și nu au curajul de a interacționa în vederea construirii unei povești de iubire.
Specialiștii în relații au analizat situația în care se află oamenii zilelor noastre. Psihologul american Greg Matos este unul dintre ei. Iată ce a spus acesta:
„Aud des cerințele femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani în materie de întâlniri: ele preferă bărbații care sunt disponibili din punct de vedere emoțional, buni oratori și care împărtășesc valori similare cu ale lor.”
Este normal ca bărbații să se inhibe în momentul în care simt atât de multă presiune pe umerii lor. Astfel, dispare încrederea în propria persoană, ceea ce înseamnă că abilitățile de comunicare nu mai sunt aceleași. Din start, ei nu mai sunt buni comunicatori, deci nu mai pot mulțumi posibilele partenere.
Tot Greg Matos a descoperit că cea mai mare problemă a bărbaților moderni este comunicarea, care este „sângele vital al unei iubiri sănătoase, pe termen lung”.
Studiile arată că 62% dintre utilizatorii platformelor de întâlniri sunt bărbați. Aceștia se ascund în spatele unor fotografii și preferă să tasteze mai întâi, înainte de a purta o discuție față în față. Așa află ce doresc femeile și își pot da seama dacă reușesc sau nu să se ridice la nivelul așteptărilor acestora. În caz contrar, pot da oricând înapoi și pot continua căutările în aceeași manieră.
Expertul a subliniat vina societății în educația tinerilor. În opinia sa, dacă aceștia ar fi învățați din timp despre importanța comunicării, s-ar baza mai mult pe interacțiunile directe. Creșterea numărului de bărbați singuri este influențată de aceste „lipsuri” sociale.
„Cu toate că nu este nevoie să fii într-o relație pentru a fi fericit, bărbații sunt de obicei mai fericiți și mai sănătoși atunci când își împart viața cu altcineva.”, a explicat psihologul.
Și internetul joacă un rol negativ în această poveste, având în vedere numărul copleșitor de opțiuni de întâlniri online. Acum, atât bărbații, cât și femeile devină din ce în ce mai selectivi, iar concurența este acerbă.
Din punct de vedere statistic, bărbații singuri sunt mai puțin fericiți, mai predispuși la șomaj și instabilitate financiară.
Iată, pe scurt, cele trei elemente care îi împiedică pe domni să aibă parte de parcursul amoros la care visează:
- Aplicațiile de întâlniri – femeile sunt copleșite de numărul de masculi care le curtează în mediul online și de aceea, mulți rămân fără pereche;
- Standardele mult prea mari – nu este de mirare că numărul mare de opțiuni a dus la creșterea standardelor femeilor care vor să îl aleagă pe cel mai bun dintre toți;
- Incapacitatea de a stabili o conexiune emoțională – aceasta este, în principal, o greșeală a familiilor și a societății, fiindcă nu îi învață pe bărbați încă din copilărie despre nevoile emoționale ale femeilor.
Nu există un tipar pe care cei singuri ar trebui să îl urmeze ca să nu mai fie nefericiți și încă nu se știe cum se poate stopa creșterea valului de bărbați fără pereche. Într-o astfel de situație, persoana în cauză trebuie să meargă la terapie și să învețe să se accepte așa cum este, ca să prindă iar încredere în sine. Când un bărbat știe cine este, ce poate și ce merită, îi este mai ușor să interacționeze cu o femeie și să se facă plăcut.
Nimeni nu poate ieși la întâlniri în locul lor, fiindcă față în față nu mai există ziduri după care se pot ascunde. Așadar, au nevoie de curaj pentru a se bucura de comunicarea directă cu o posibilă parteneră. Doar așa vor ajunge să simtă cu adevărat, să trăiască intens și să poată stabili ce este sănătos și ce nu într-o relație.
Cum ți se pare acest fenomen? Crezi că bărbații care nu mai au încredere în ei pot păși din nou pe drumul cel bun? Oare vindecarea sufletească îi va ajuta să formeze apoi cupluri sănătoase?
Citește și: Semne banale, lipsite de romantism care-ți arată că ți-ai găsit sufletul pereche
Surse foto: iStock, Unsplash
Surse articol: Dailymail, Psychologytoday, Sundayworld