Persoanele narcisiste oferă intenționat motive de gelozie? Răspunsul specialiștilor
Se spune că narcisiștii adoră să creeze triunghiuri amoroase și să provoace gelozie. De unde știm? Pentru că mii de parteneri ai unor indivizi narcisiști și psihopați și-au împărtășit experiențele legate de acest fenomen. De asemenea, există o multitudine de cercetări care susțin și documentează acest comportament, ilustrând motivele surprinzătoare din spatele a ceea ce specialiștii numesc „inducerea geloziei”.
Procedează narcisiștii intenționat sau nu? Să descoperim împreună!
Într-un studiu apărut în 2022, realizat de specialiștii Universității Harvard și publicat în revista „Personality and Individual Differences”, s-au descoperit corelații semnificative între trăsăturile narcisiste (inclusiv narcisismul vulnerabil și grandios) și cele psihopatice ale anumitor indivizi aflați în relații stabile, și utilizarea tacticilor de manipulare asupra celor cu care trăiesc, cum ar fi inducerea geloziei. Alte cercetări realizate de-a lungul anilor arată de ce narcisiștii și psihopații se angajează în acest tip de comportament. Rezultatele acestor studii subliniază faptul că, în general, partenerii narcisiști și psihopați pot provoca gelozia ca o strategie prin care să obțină putere și control asupra iubiților/iubitelor lor.
De ce provoacă narcisiștii și psihopații gelozia în mod intenționat?
Potrivit cercetărilor, intenția poate depinde de „subtipul” patologiei, adică diferă în funcție de boala cu care au fost diagnosticați. Aparent, inducerea geloziei poate fi folosită mai mult ca o strategie ofensivă, neprovocată, pentru a obține putere și control asupra partenerului.
În alte cazuri, gelozia poate fi folosită și ca o strategie defensivă, reactivă, menită să compenseze stima de sine scăzută sau să faciliteze câștigarea acesteia. De asemenea, se poate întâmpla ca narcisiștii să procedeze astfel ca o formă de răzbunare pentru că s-au simțit la rândul lor geloși sau pentru a testa seriozitatea relației.
Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală
Un grup de cercetători a investigat în 2017 procedeul și motivul prin care aceste persoane ajung să inducă gelozie în sânul relației lor. Au descoperit astfel că narcisiștii grandioși (cei care caută admirație și superioritate) au provocat gelozia partenerilor în scopul obținerii de putere și control, în timp ce narcisiștii mai vulnerabili (care sunt hipersensibili și nevrotici) au indus gelozia pentru a se răzbuna pe partener, pentru a testa și a consolida relația, fiindcă și-au dorit să caute siguranța, și pentru a compensa stima de sine scăzută.
Ca și narcisiștii, cei cu trăsături psihopatice tind să introducă gelozia în relația lor. Într-un studiu de cercetare realizat tot în 2017, respondenții au completat mai multe chestionare prin care se determina nivelul de psihopatie, gelozie și de inducere a geloziei. Practic, cercetătorii doreau să arate că persoanele care prezentau trăsături de psihopatie primară aveau, de asemenea, tendința de a provoca în mod deliberat gelozia pentru a obține controlul asupra partenerilor lor și pentru a se „răzbuna” (de exemplu, în cazurile în care se simțeau ei înșiși geloși).
La fel ca narcisiștii vulnerabili din celălalt studiu, cei care aveau trăsături de psihopatie secundară (asociate mai mult cu comportamente criminale și impulsivitate) au provocat, de asemenea, gelozie pentru a obține control, pentru a testa relația și pentru a-și ridica nivelul stimei de sine.
Și psihopații devin geloși
Interesant este că atât psihopatia primară, cât și cea secundară au fost asociate cu experimentarea geloziei emoționale (gelozia ca răspuns la o amenințare percepută). Persoanele care sunt diagnosticate cu psihopatie secundară trăiesc deseori și sentimente de gelozie emoțională și suspicioasă (gelozia care este preventivă și centrată pe preocupările legate de infidelitate, precum și pe comportamente de „verificare”, cum ar fi citirea mesajelor partenerului).
Prin urmare, deși psihopații pot provoca în mod repetat gelozie partenerilor lor, este probabil ca ei înșiși să se confrunte cu gelozie și suspiciuni.
Cum arată inducerea geloziei?
Inducerea geloziei poate lua mai multe forme. Partenerii narcisiști și psihopați își doresc să-i facă pe iubiții/iubitele lor să se străduiască să le câștige încrederea, atenția și aprobarea și astfel aduc vorba despre posibili rivali în speranța că partenerul lor va arăta o urmă de nesiguranță sau dovezi clare că „are ochi” doar pentru ei.
Pe de altă parte, acești indivizi aduc în discuție fostele relații ale partenerului, făcând aluzie la tot soiul de infidelități și aventuri care, de cele mai multe ori, nu au avut loc.
5 motive pentru care este OK sa spui „NU” unei relatii
Cum treci peste actele de gelozie?
Vindecarea de aceste tipare de inducere a geloziei nu este ușoară. Este posibil ca narcisiștii și psihopații să îi facă pe partenerii lor să își piardă încrederea în ei și să nu își mai regăsească propria identitate.
Pentru a trece cu bine peste aceste acte nocive, „victimele” trebuie să conștientizeze mai întâi care sunt motivele pentru care perechea lor a recurs la aceste gesturi. Poate unii indivizi își doresc să-și exercite puterea asupra relației, poate unii vor să testeze sentimentele celuilalt sau poate chiar ei sunt cei cu stima de sine scăzută. Dacă perechea victimei se confruntă cu psihopatia, cel mai probabil a încercat să se răzbune. Dacă au trăsături narcisiste mai vulnerabile, este posibil să fi fost nesiguri și să fi căutat validare.
Oricum ar fi, este important ca victima să realizeze că nu are nicio vină și că nu trebuie să continue să hrănească egoul partenerului printr-un comportament de supunere. În plus, este vital să primească sprijin în procesarea traumelor, de preferință de la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Reconectarea cu unicitatea și particularitățile individului care a suferit în urma unei relații cu un narcisist sau cu un psihopat este, de asemenea, importantă.
Dacă și tu ai experimentat o relație toxică și nesănătoasă cu un narcisist, să știi că nu ești singur/ă și că e mai mult decât în regulă să ceri ajutor. Amintește-ți că ai fost întotdeauna „suficient/ă” și că nimeni care te merită cu adevărat nu te-ar pune în astfel de ipostaze.
Surse foto: Freepik
Surse articol: Thought Catalog