Semne că relația în care ești este toxică și-ți ucide sufletul, încet, dar sigur. Învață să te salvezi singură de la o viață de coșmar!

Semne că relația în care ești este toxică și-ți ucide sufletul, încet, dar sigur. Învață să te salvezi singură de la o viață de coșmar!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

La început v-ați iubit, dar, de la o vreme, nimic nu mai merge. Nu sunt semne evidente că relația voastră nu mai funcționează, precum trădări sau violență, dar simți că se întâmplă ceva și că nu mai poți continua să închizi ochii în fața realității.

Într-adevăr, îți este greu să accepți că ceva atât de prețios, în care ai investit atât de mult, pare să se sfâșească. La început, vei căuta tot felul de pretexte și justificări, pentru că simplul fapt de a recunoaște acest lucru îți face inima să tremure. 

Dar, dacă te vei pune pe primul loc și vei fii atentă la emoțiile tale, la propria ta fericire, vei înțelege că nu mai poți continua, pentru că ești într-o relație toxică. Și nu trebuie să fie abuzuri sau infidelități care să-ți arate asta. Sunt câteva semne mai subtile care o dovedesc, pe care le poți căuta, atunci când relația ta nu te mai face fericită. 

tensiune

Semne că te afli într-o relație toxică

Comportamente pasiv- agresive

Chiar dacă nu există o confruntare directă între tine și partenerul tău, simți o opoziție ascunsă, o tensiune care se inserează în toate acțiunile voastre împreună. Îți dai seama că nu este de acord cu tine și îți opune o rezistență pasivă, chiar dacă nu îți spune în față ce crede. Ori poate să critice orice acțiune pe care o faci, chiar și cea mai neînsemnată. 

La rândul tău, s-ar putea să nu-ți dai pe față sentimentele și aștepți ca el să ghicească ce simți. Poate că nu intenționezi să fii agresivă, dar s-ar putea ca tăcerile tale și tensiunea pe care o creați între voi să vă îndepărteze din ce în ce mai mult unul de celălalt. 

Pentru a depăși acest tip de comportamente, care vă intoxică relația, trebuie să vă deschideți unul către celălalt, să vorbiți despre sentimentele voastre, să acționați împreună pentru găsirea unei soluții. Numai dacă vă veți înțelege reciproc, aveți o șansă să vă vindecați relația. 

Gelozie excesivă

Gelozia înseamnă un amestec de sentimente, insecuritate, furie, teamă, posesivitate. Tu sau partenerul încercați tot timpul să vă controlați unul pe celălalt, nu aveți încredere unul în altul, aveți izbucniri de furie, amestecate cu acuzații și reproșuri la orice aparență de infidelitate. 

Gelozia exagerată este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei relații toxice, arătând că cei doi parteneri nu cred în iubirea lor și simt permanent nevoia să verifice dacă relația nu este pe cale să se termine. Atunci când apare gelozia, ambii parteneri suferă și ajung adesea să-și spună adio. 

Chiar dacă un anumit nivel de gelozie este natural, atunci când devine excesivă, se transformă în otravă pentru relație. Dacă iubești, crezi, pur și simplu, în partenerul tău, nu încerci tot timpul să-l controlezi, să-i verifici telefonul, e-mailul, paginile de socializare. Dacă te simți nesigură, spune-i acest lucru iubitului tău și încercați să ajungeți împreună la rădăcina problemei. 

Acoperirea problemelor

Atunci când tu sau partenerul încercați să acoperiți anumite probleme dintre voi, prin fel de fel de gesturi compensatorii, când vreți să cumpărați bunăvoință, după ce v-ați certat foarte tare sau când arătați altora o imagine fericită, deși sufletele voastre sunt rănite, toate acestea conduc în subteran la degradarea ireversibilă a relației.  

Imaginează-ți că v-ați certat foarte tare, dar lucrurile nu s-au încheiat, însă el încearcă să ”cumpere” o soluție, aducându-ți daruri și invitându-te la un restaurant scump. La rândul tău, eviți să mai aduci vorba despre ce te macină, pentru că nu vrei să strici atmosfera. 

Dar astfel de ”soluții” și tertipuri nu ajută la rezolvarea problemei. Dacă doar acoperi o rană și nu ai grijă de ea, va continua să se dezvolte și să devină din ce în ce mai dureroasă. Și ar putea duce, în final, la distrugerea întregului organism.

Același lucru se întâmplă și în relație, cu problemele nerezolvate și acoperite cu gesturi frumoase și declarații superficiale. Singura rezolvare este comunicarea, înțelegerea problemelor care vă frământă și găsirea soluțiilor reale. Darurile și gesturile frumoase îmbogățesc iubirea, dar nu pot vindeca o relație care nu mai funcționează. 

Învinovățirile reciproce

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că noi suntem responsabili pentru sentimentele noastre, pentru propria stare de fericire. Desigur, depindem de alții, dar nu înseamnă că trebuie să-i facem responsabili pentru nefericirea noastră. Dacă într-un cuplu, partenerii încep să se învinuiasă din ce în ce mai mult pentru insatisfacția pe care o simt, relația se va transforma într-una toxică. 

depresie

Micile neînțelegeri, unele lucruri cu care nu ești de acord la partener nu trebuie să se transforme în vină și reproșuri. Dacă nu veți găsi o cale rațională să vă înțelegeți, veți lăsa frustrările și suferința să vă invadeze, pentru că, așa cum se spune, ”somnul rațiunii naște monștri”. Învinovățirile reciproce sunt astfel de monștri, care nu vor duce nicăieri, decât la deteriorarea relației voastre. Învățați să vă puneți unul în locul celuilalt, să vă gândiți că și celălalt s-ar putea să se simtă la fel de stresat, frustrat și neînțeles ca și voi, iar a-l învinovăți nu face decât să agraveze situația. Dacă vreți o relație de lungă durată, trebuie să vă susțineți unul pe celălalt, nu să creeați o atmosferă de vină, teamă și suferință, care ar putea fi sfârșitul iubirii dintre voi. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Semne clare că te-ai săturat să ai relații cu bărbați imaturi care să-ți piardă timpul și să-ți otrăvească sufletul
Semne clare că te-ai săturat să ai relații cu bărbați imaturi care să-ți piardă timpul și să-ți otrăvească sufletul
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.