Ce este sindromul "fetei norocoase" și cum te ajută să ai succes în viață

Ce este sindromul "fetei norocoase" și cum te ajută să ai succes în viață

Alida Enache

Să adopți o mentalitate pozitivă, să-ți păstrezi întotdeauna optimismul și să îți ghidezi viața după mantre ți-ar putea schimba, într-adevăr, cursul existenței. Cel puțin, așa funcționează sindromul "fetei norocoase", un concept foarte promovat la momentul actual pe TikTok.

Nu, nu vorbim despre o afecțiune sau o boală, ci despre un principiu care ți-ar putea schimba cu totul viața dacă alegi să îl urmezi, după cum spune o tânără de pe TikTok. În esență, sindromul "fetei norocoase" este despre a adopta o mentalitate pozitivă care să-ți aducă binecuvântări în fiecare zi a existenței. Adică, pe scurt, este vorba despre despre a manifesta.

Până la momentul actual, s-au scris numeroase cărți și articole despre cum poți obține ceea ce consideri că meriți din partea Universului prin manifestare, așa că este de înțeles că sindromul "fetei norocoase" își are originile în acest proces spiritual și filozofic. Dar funcționează el cu adevărat? Și este chiar atât de simplu să obții ceea ce-ți dorești?

Vezi și: Cum trebuie să manifești pentru a obține ceea ce îți dorești în viață

Ei bine, pe TikTok, părerile sunt împărțite, însă nu puțini sunt cei care declară că mulțumită acestui sindrom au câștigat la pariuri sportive, și-au cumpărat casa mult visată sau au obținut o mărire de salariu. Astrologii leagă concept de hărțile natale, iar alții împărtășesc mantrele pozitive pe care și le spun pentru a avea o zi norocoasă.

Videoclipurile de pe TikTok cu hashtagul #LuckyGirlSyndrome au fost vizionate de peste 149,6 milioane de ori, iar de vină pentru această creștere recentă este Laura Galeb, o tânără de 22 de ani. Ea postează filmulețe pe platformă despre viața sa incredibilă și vorbește deseori despre acest sindrom al fetei norocoase.

"Literalmente nu există o modalitate mai bună de a explica acest lucru decât prin faptul că am senzația că totul se întâmplă în favoarea mea", a ea în timp ce se machia, adăugând: "Spun în mod constant că întotdeauna mi se întâmplă lucruri minunate în mod neașteptat".

Într-un interviu, tânăra a mărturisit că atribuie succesul său din ultimii doi ani, de la slujba de creator de conținut până la viața ei minunată în New York, puterii gândurilor pozitive.

"Încearcă să fii cât mai iluzoriu posibil și să crezi că lucrurile pe care ți le dorești pot veni la tine. Și apoi întoarce-te aici și spune-mi dacă nu ți s-a schimbat viața.", a spus Galebe.

Legea atracției îmbracă diferite forme și denumiri, dar conceptul este, în esență, unul simplu și a fost descoperit în anii 1800. Gândurile noastre atrag energia pozitivă sau negativă din viața noastră și determină tot ceea ce se întâmplă în fiecare zi.

Noțiunea a fost demitizată ca fiind pseudoștiință, deși există unele explicații pentru care oamenii cred adesea că efectul unei mentalități pozitive este real. Și, într-adevăr, optimismul și mantrele pot ajuta, dar nu rezolvă totul, după cum specialiștii în domeniu.

Carol Dweck, profesor la Universitatea Stanford, de exemplu, a descoperit că modul în care elevii își percep propriile abilități le poate influența motivația și rezultatele. Cei care au o mentalitate de "evoluție", care constă în convingerea că inteligența poate fi dezvoltată, îi depășesc pe cei care cred că inteligența lor nu este o constantă, menționează profesorul.

Chiar s-a demonstrat că exersarea optimismului prin adoptarea de gânduri pozitive pune bazele rezilienței și duce la o sănătate mai bună. Iar mantrele, care sunt fraze pe care le repeți pentru a obține o stare de bine sau de încredere, au, de asemenea, capacitatea de a îmbunătăți sănătatea mintală a omului. Despre acest "Self-talk", adică vorbit cu sinele, s-a demonstrat că reduce oboseala în timpul exercițiilor fizice, ceea ce, la rândul său, poate duce la o performanță mai bună.

Imagine cu o femeie care se simte norocoasă

"Unii oameni cred în puterea de manifestare pentru că aceasta este în concordanță cu orice experiență pozitivă pe care o observă în fiecare zi în viața lor", a spus Chabris.

"Ceea ce stă la baza acestui lucru este o prejudecată psihologică numită "corelație iluzorie", în care vedem lucrurile ca fiind legate între ele când, de fapt, au fost doar coincidențe sau întâmplări fără legătură. Repetarea unei mantre sau a unei afirmații și faptul că ni se întâmplă ceva bun mai târziu în acea zi este un exemplu perfect în acest sens", a mai adăugat el.

Și Mark Manson, autorul unui best-seller de autoajutorare, spune că "afirmațiile pe care ni le spunem nouă înșine pot fi un instrument util pentru a interpreta viața într-o lumină mai pozitivă, pentru anumite persoane în anumite situații".

"Poate că te face să te simți mai bine astăzi, dar pe termen lung nu cred că face nimănui niciun favor. Există o linie fină între a o folosi ca instrument și a o adopta ca identitate sau ca o credință fundamentală, aproape religioasă, în modul în care funcționează universul.", mai afirmă el.

După cum era de așteptat, nu toată lumea este de acord cu principiile Sindromului Fetei Norocoase și aici nu vorbim doar despre specialiști în domeniu. Chiar și internauții au numit această practică o "spiritualitate toxică", care îi determină pe oameni să se învinovățească pentru tot ceea ce nu merge bine în viața lor.

Citește și: Anul acesta trebuie să-ți reamintești în fiecare secundă că TU contezi

Surse foto: iStock

Surse articol: Csid, Washingtonpost, Fortune

Articolul urmator
De ce ne înteresează atât de mult dramele altora?
De ce ne înteresează atât de mult dramele altora?
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.