Top 10 cele mai faimoase reţete de paste din lume

Top 10 cele mai faimoase reţete de paste din lume

Redactor Andreea Baluteanu

Pastele... cum ar fi viața noastră fără ele? Cel mai iubit confort-food din lume ne răvășește cu gustul său extraordinar, dar reprezintă un fel de mâncare nu doar delicios, ci și sănătos, ceea ce ne convinge că este cazul să îl introducem mai des în meniul nostru.

Ne ghidăm azi după cuvintele celebrei Sophia Loren, care povestea că dieta ei constă în consumul unei porții de paste pe zi, și facem slalom printre cele mai celebre 10 rețete de paste. 

Cele mai celebre paste din întreaga lume: topul nostru 10

Rostește cuvântul „paste” și deja vom simți cum papilele gustative ne-o iau razna. Cel mai celebru și mai iubit fel de mâncare din gastronomia italiană (ne pare rău, pizza) e declinat în atât de multe interpretări, încât se va dovedi imposibil să nu îți găsești printre ele favoritul. Iată care sunt cele mai faimoase 10 rețete de paste!

  1. Spaghetti alla Norma

Iată o rețetă care miroase la fel de proaspăt și de ademenitor precum pitoreasca Italie. Provine din regiunea Catania, din Sicilia, și a fost numită după opera Norma de Vincenzio Bellini. Descoperă de ce ingrediente ai nevoie!

  • 400 g spaghete
  • 80 g brânză ricotta sărată
  • 50 g ceapă
  • 6 frunze de busuioc
  • 250 g vinete
  • 200 g pulpă de roșii
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • un cățel de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • ulei pentru prăjit

Începe prin a tăia vinetele în cubulețe delicate, sărează-le cu moderație și așteaptă 20 de minute pentru ca apa să se scurgă din ele. Dă-le apoi prin făină și „aruncă-le” în uleiul încins, pe flacără mare. După ce capătă o crustă aurie ademenitoare, scoate-le din tigaie și scurge-le de ulei pe un șervețel de hârtie.

Pune pastele la fiert, în apă cu sare și un strop de ulei, și respectă întocmai intervalul recomandat pe ambalaj.

Între timp, toacă ceapa și usturoiul și călește-le la foc mediu. Adaugă vinetele, roșiile, sarea și piperul și lasă pe foc 15 minute, amestecând încontinuu.

Scurge pastele și amestecă-le cu sosul aburind. Presară busuioc proaspăt și pune deasupra bucățele de ricotta. Poftă bună!

  1. Trenette al Pesto

Asezonate cu celebrul sos pe bază de busuioc, aceste paste își au originea în nordul Italiei, de unde au cucerit apoi tot restul lumii. Rețeta originală are în centrul atenției sosul Pesto, iar în unele variante tradiționale poate include și bucăți mici de cartofi.

Ingrediente:

Pentru sosul Pesto:     

  • 50 g busuioc proaspăt
  • 120 ml ulei de măsline extravirgin
  • 35 g semințe de pin
  • sare, după gust

Pentru paste:

  • 2 căței de usturoi
  • 250 g paste trenette sau linguine
  • 25 g parmezan ras
  • 10 g brânză Pecorino-Romano, dată pe răzătoare
  • 30 ml ulei de măsline

Începe prin a prepara sosul pesto: amestecă într-un blender uleiul de măsline, semințele de pin, busuiocul și sarea până ce obții o consistență fină.

Pune pastele la fiert într-o oală de apă cu sare și oprește focul atunci când obții o textură al dente.

Pune cele două linguri de ulei la încins într-o tigaie și adaugă sosul Pesto, apoi amestecă timp de câteva minute, la foc mic.

Scurge pastele și păstrează câteva linguri din apa în care au fiert. Adaugă sosul pesto și apa reținută, apoi brânza rasă. Amestecă până cân aromele se întrepătrund și mai lasă câteva minute pe foc mic. Servește-le fierbinți!

  1. Bucatini all'Amatriciana

Am ajuns și la sortimentele de paste ce includ carne, o bucurie pentru cele mai pofticioase dintre noi. Această rețetă este originară dintr-o localitate mică de lângă Roma și va reprezenta un adevărat deliciu.

Ingrediente:

  • 230 g pancetta sau bacon
  • piper și ardei roșu, după gust
  • o ceapă roșie mărunțită
  • 2 căței de usturoi
  • 350 g sos de roșii
  • sare, după gust
  • 400 g paste bucatini sau spaghete
  • 15 g pătrunjel mărunțit
  • brânză Pecorino Romano rasă, pentru servit

Într-o tigaie, pe foc mic, pune pancetta sau baconul și lasă să se rumenească timp de 5 minute. Adaugă ceapa, usturoiul și ardeiul și gătește până când ceapa capătă crustă aurie. Include sosul de roșii, asezonează cu sare și piper și mai amestecă pentru încă 10 minute.

Pune la fiert pastele, până ce sunt al dente. Lasă deoparte cam o jumătate de cană din apa în care au fiert.

Mixează pastele cu sosul, adaugă restul de apă și pătrunjelul și mai ține pe foc mic încă 2 minute. „Găzduiește” pastele pe farfurie și apoi servește-i pe cei dragi cu brânză rasă și toată dragostea.

  1. Spaghetti allo Scoglio

Rețeta de paste de mai jos, cu fructe de mare, ne întristează ușor, deoarece ne amintește de superbele vacanțe din Peninsulă. Prepar-o și vei fi invadată de gustul dulce-amărui al clipelor de relaxare petrecute pe o terasă alintată de vânt.

Ingrediente:

  • 500 g spaghete
  • 1/3 cană de ulei de măsline extravirgin
  • 6 căței de usturoi mărunțiți
  • ½ linguriță de fulgi de ardei iute
  • 60 ml vin alb
  • 600 g moluște comestibile
  • 600 g midii decorticate și curățate
  • 250 g inele și tentacule de calamar
  • 12 creveți mari
  • 8 roșii cherry, tăiate în sferturi
  • 25 ml paste de tomate

Pune pastele la fiert în apă cu sare și ulei de măsline și gătește-le până ce sunt al dente. Rezervă 2 linguri din apă pentru a fi folosite mai târziu în rețetă.

Într-o tigaie, încălzește 2 linguri de ulei de măsline, adaugă jumătate din cantitatea de usturoi și fulgii de ardei iute și gătește la foc mic timp de 2 minute. Include apoi vinul, moluștele și midiile și mai lasă încă 5 minute, până când crustaceele se deschid. Pune deoparte și pregătește-te de pasul următor.

Încinge încă 2 linguri de ulei de măsline și adaugă restul de usturoi. Include acum creveții și gătește pentru 3-4 minute, până ce deprind o culoare roz. E timpul pentru calamari: mai amestecă timp de 2-3 minute și apoi mixează cu roșii și sosul de roșii, dar și cu amestecul de midii și moluște. Spune „bun-venit” pastelor și apei pe care ai pus-o deoparte, mixează-le bine pe toate și mai ține-le pe foc mic timp de câteva minute.

Cheamă-i pe cei dragi la masă și așteaptă-i cu farfuriile aburinde. Servește cu pătrunjel proaspăt ras, asezonează cu restul de ulei de măsline și răsfaţă-te și cu pâine prăjită, dacă mai încape.

  1. Fettuccine al Alfredo

Rețeta inventată de celebrul chef roman Alfredo a făcut înconjurul lumii. Pare simplă, la prima vedere, dar întrepătrunderea delicioasă a aromelor îi conferă proprietăți magice. Uite de ce ai nevoie!

Ingrediente:

  • 500 g paste fettuccini
  • 240 g unt
  • 400 ml smântână pentru gătit
  • sare și piper, după gust
  • 75 g Pecorino Romano rasă
  • 50 g parmezan ras

Pune pastele la fiert în apă cu sare și un strop de ulei de măsline și lasă-le pe foc până ce devin al dente.

Într-o tigaie încăpătoare, topește untul și adaugă condimentele și smântâna. Mixează cu pastele și amestecă până se întrepătrund. Servește cu brânza rasă și toată fericirea din lume!

  1. Farfalle al Salmone

Adori somonul? Atunci acest sortiment de paste va fi preferatul tău! Provine din însorita Sicilie, un motiv în plus să îl încerci.

Ingrediente:

  • 400 g somon afumat
  • 300 g smântână de gătit
  • 1 lingură de pătrunjel mărunțit
  • 2 lingurițe de pastă de tomate
  • piper, după gust
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 400 g paste farfalle sau penne

Știi deja cum începe: pune pastele la fiert în apa cu sare.

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie și pune somonul la încins, mărunțindu-l ușor cu o lingură de lemn. E gata în 2-3 minute.

Include în delicioasa ecuație smântâna, pasta de tomate și jumătate din pătrunjel, apoi adaugă și piperul. Amestecă până când sosul capătă o consistență cremoasă. Asociază cu pastele gătite al dente și presară pe deasupra restul de piper. Bon appetit!

  1. Spaghetti Aglio e Olio

Un lucru e cert: cele mai bune rețete de paste, conform italienilor, sunt și cele mai simple, deoarece aici rezidă toată frumusețea și savoarea uneia dintre cele mai delicioase bucătării din lume. Aglio e Olio reprezintă sortimentul tradițional de paste, pe care locuitorii Peninsulei îl adoră.

Ingrediente:

  • 450 g spaghete
  • 6 căței de usturoi
  • ½ cană de ulei de măsline
  • ¼ linguriță de fulgi de ardei iute
  • sare și piper, după gust
  • ¼ cană de pătrunjel proaspăt mărunțit
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano rasă

Gătește pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, punându-le la fiert în apă cu sare.

Călește usturoiul în ulei de măsline, timp de aproximativ 10 minute, la foc foarte mic. Adaugă fulgii de ardei, piperul și sarea în acest mix apetisant. Include apoi pastele și presară pătrunjelul și jumătate din brânza rasă. Servește cu restul de Parmigiano-Reggiano! Cine spune că o cină de milioane nu poate fi și rapidă?

  1. Spaghettti alla Carbonara

Carbonara e mai celebră în restul lumii decât în Italia, poate și datorită faptului că locuitorii Peninsulei preferă simplitatea. Trebuie să îți dăm încă de la început o veste tristă: sosul alb e o invenție din afara Italiei, așa că îl vom exclude azi, în ciuda popularității de care se bucură pe meleagurile noastre. Te tentăm în schimb cu o rețetă propusă de celebrul Jamie Oliver, care reține tot spiritul acestui sortiment de paste faimoase.

Uite de ce ai nevoie pentru două porții!

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri
  • 40 g parmezan, plus o cantitate suplimentară ce va fi folosită la servit
  • 150 g pancetta
  • 200 g de spaghete
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline extravirgin

Amestecă într-un bol gălbenușurile cu parmezanul și cu piperul, cu ajutorul unei furculițe. Pune deoparte.

Gătește spaghetele conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau așa cum îți plac ție.

Pune la încălzit uleiul de măsline și adaugă usturoiul mărunţind cu podul palmei, după sfatul lui Oliver. După 1 minut, include pancetta și mai călește timp de 4 minute. Îndepărtează usturoiul.

Înlătură pastele de pe foc, strecoară și păstrează o jumătate de cană de apă. Mixează pastele cu pancetta și mai pune pe foc, alături de jumătate din restul de apă, pentru aproximativ 2 minute.

Asezonează cu piper și adaugă oul, care se va „perpeli” în cratița fierbinte. Amestecă, adaugă restul de apă rămasă de la paste și apoi servește cu parmezan ras și piper. Poftă bună!

  1. Penne alla Bolognese

Pastele Bolognese includ legumele și carnea într-un mix care îți lasă gura apă. Descoperă mai jos o rețetă de zile mari, inspirată de chef Mark Giannini!

Ingrediente:

  • 3 morcovi medii tăiați cubulețe
  • 1 țelină tăiată cubulețe
  • 2 cepe galbene tăiate cubulețe
  • 5 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 6 frunze de dafin
  • sare Kosher, după gust
  • piper negru, după gust
  • 680 g carne de vită tocată
  • 680 g carne de vițel tocată (poți folosi și carne de porc)
  • 180 ml vin roșu sec
  • 900 g paste
  • 900 g roșii descojite
  • 450 g suc de tomate
  • 450 g Grada Padano sau parmezan ras

Notă: dacă dorești să gătești mai puține porții, înjumătățește cantitățile.

Într-o cratiță, căleşte morcovii, țelina și ceapa la foc mic, amestecând constant. Adaugă carnea, pe care o vei mărunți folosind o lingură de lemn, așa cum ne învață Mark Giannini. După circa 10 minute, include sarea, piperul, frunzele de dafin și vinul roșu. Mixează imediat roșiile mărunțite anterior, pasta de tomate și adaugă apă, dacă preparatul e prea consistent. Dă focul mai puternic și gătește timp de aproximativ 45 de minute, amestecând din 5 în 5 minute.

Între timp, pune pastele la fiert în apă sărată cu ulei de măsline și respectă instrucțiunile de pe ambalaj sau oprește-te atunci când pastele sunt al dente. Reține aproximativ o cană din apa rămasă.

Combină pastele cu sosul într-un recipient încăpător și adaugă și apă, dacă mixul e prea dens. Servește cu brânză rasă și bucură-te de toată savoarea Italiei!

  1. Pasta al Pomodoro

Am fi putut acorda coroana de rețetă de paste faimoase altui sortiment decât pomodoro? Sub nicio formă! Un regal al sosului de roșii, această rețetă e ideală pentru toamnă și e cea mai iubită dintre toate; ne plecăm în fața ei!

Iată de ce ai nevoie!

  • ¼ cană de ulei de măsline
  • 1 ceapă medie mărunțită
  • 4 căței de usturoi
  • fulgi de ardei iute după gust
  • 1 conservă de roșii descojite (circa 800 g) pe care să le dai prin blender
  • sare Kosher
  • 3 frunze de busuioc mari
  • 350 g spaghete sau bucatini
  • 30 g unt nesărat
  • 25 g parmezan ras (poți folosi și mozzarella)

Căleşte mai întâi ceapa în ulei de măsline, amestecând constant, la foc mic. Adaugă usturoiul și mai mixează timp de 3 minute, apoi fulgii de ardei pentru încă 1 minut. Crește temperatura și include roșiile, amestecând la foc mediu până ce sosul se îngroașă, timp de circa 20 de minute.

Între timp, pune pastele pe foc și gătește-le al dente (oprește-te cu 2 minute înainte de intervalul recomandat pe ambalaj). Strecoară și păstrează o jumătate de cană de apă, așa cum te-am obișnuit.

Adaugă busuiocul și amestecă pastele cu sosul, incluzând și apa reținută. Pune din nou la foc până ce pastele încep să fiarbă, apoi include untul și parmezanul și amestecă până se topesc. Să te bucuri din toată inima!

Pentru ca cele mai faimoase rețete de paste să îți iasă ca la carte, noi îți recomandăm să folosești numai sortimente de calitate: Barilla e producătorul de paste numărul unu pe plan mondial și nu fără motiv. Accesează site-ul Barilla și descoperă cele mai bune produse și rețete de paste care îți vor transforma mesele într-o oază de plăcere!

Surse foto: Pixabay, iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.