Hatha yoga: beneficiile unui vechi sport asiatic

Hatha yoga: beneficiile unui vechi sport asiatic

Cristina Tarziu

Daca ai practicat vreodata yoga sau daca doar ai asistat la un curs, stii deja ca inseamna mult mai mult decat contorsionarea corpului in pozitii dificile sau doar o alta modalitate de a te antrena. Yoga inseamna echilibru intre corp si minte, inseamna control asupra propriului organism, iar hatha yoga isi propune exact asta: armonizarea intregului organism si punerea ta in control.

Hatha yoga: ce este si beneficiile pentru organism


Hatha yoga este un sistem foarte vechi de yoga, introdus in secolul al XV-lea de catre Yogi Swatmarama, si devenit in prezent cel mai cunoscut si mai popular sistem de yoga si sursa de inspiratie pentru power yoga, bikrab yoga, ashtanga yoga si kudalini yoga. Cuvantul hatha este originar din sanskrita si este compus din „ha" insemnand soare si „tha" insemnand luna.

 
  
 
Hatha yoga inseamna in primul rand practica pozitiilor corporale (a asanelor) si controlul respiratiei (pranayama) pentru purificarea canalelor energetice (nadis), iar obiectivul sau suprem este de indepartare a tuturor piedicilor in vederea realizari urmatorilor pasi: pratyahara (retragerea sau dizolvarea simturilor), dharana (concentrare), dhyana (meditatie) si samadhi (echilibru).

Hatha yoga isi propune sa te ajute sa intelegi nevoile organismului tau, sa intri intr-o anumita stare mentala si sa folosesti asanele pentru a atrage energia in anumite directii. Pentru fiecare stare de spirit (fericire, suparare, furie) corpul are o anumita postura. Una dintre ideile de baza din spatele hatha yoga este ca, daca inveti sa-ti controlezi corpul, poti dobandi control asupra propriei minti si asupra propriilor trairi si sentimente.

Hatha yoga, insa, este mult mai mult decat atat. Asanele te ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea, sa combati durerea cauzata de anumite afectiuni, te ajuta sa te relaxezi, sa dobandesti flexibilitate si o mai buna rezistenta a oaselor. Prin practicarea repetata a asanelor iti poti atinge potentialul mental si fizic, inveti sa faci fata situatiilor stresante si anxietatii si sa-ti eliberezi tensiunea din organism. Se considera ca anumite asane tonifica organele interne si ajuta la prevenirea anumitor boli precum artritele, boli cardiovasculare, diabetul. Pentru ca se concentreaza asupra respiratiei, hatha yoga poate fi benefica si pentru persoanele suferinde de bronsite sau astm.

Pentru a profita de toate beneficiile pe care hatha yoga le are de oferit, este nevoie sa iti doresti sa atingi un anumit nivel spiritual si sa ai incredere ca poti capata control asupra propriului corp. De aceea, cel putin in prima faza, e nevoie de un instructor care sa te ghideze, care sa te invete sa lucrezi corect si care sa dea viata asanelor.

Practicata cu consecventa, hatha yoga iti poate aduce in timp rezultate uimitoare, atat la nivel fizic, cat si spiritual. Poate insemna mai multa armonie, mai multa sanatate, o viata mai buna.
Articolul urmator
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Ce sport ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce sport ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.