Sportivi romani la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci

Andreea Gluh, redactor

Pe 7 februarie 2014, la ora Romaniei 18:14, au inceput Jocurile Olimpice de Iarna. Acestea se afla deja la cea de-a XXII-a editie, care se tine in acest an in Rusia, la Soci. Reprezentantii tarii noastre sunt in numar de 24 si vor concura la opt discipline sportive: schi alpin, schi fond, sarituri cu schiurile, biatlon, patinaj artistic, scheleton, sanie si bob. Alaturi de cei 24 de sportivi romani stau antrenorii, care le vor da sfaturile necesare pentru ca tinerii nostri reprezentanti sa revina acasa cu rezultate bune.

Iata care sunt sportivii romani care participa la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci!

Reprezentantul Romaniei la disciplina sportiva sarituri cu schiurile

Sub indrumarea antrenorului Florin Spulber, la sarituri cu schiurile suntem reprezentati de Iulian Pitea. In ciuda faptului ca are doar 16 ani, Iulian Pitea este primul saritor cu schiurile care a reusit sa ajunga la Jocurile Olimpice de Iarna, din ultimii 22 de ani. Acesta s-a clasat pe locul 45 la Jocurile Olimpice de la Soci, ceea ce l-a impiedicat sa se califice in finala.

Sportivi romani care participa la probele de schi alpin

Alexandru Barbu este cel care ne va reprezenta tara in acest an la probele de slalom urias si de slalom special. Tanarul in varsta de 27 de ani s-a nascut la Sibiu si are deja un palmares impresionant.

Pentru proba de coborare cu schiurile a fost ales Ioan Valeriu Achiriloaie. Sportivul are 23 de ani si a reusit sa castige, la sfarsitul anului trecut, un important titlu la competitia de la Hinterstoder, din Austria, unde s-a clasat pe locul al 15-lea. La Soci, insa, el a ocupat locul 46.

Ania Cail este cea de-a treia componenta a echipei noastre de schi alpin, care ne reprezinta la probele Super G (15 februarie), slalom (18 februarie) si combinata alpina, la care s-a clasat pe locul 22. Tanara in varsta de 18 ani este de origine romana, dar s-a nascut in Franta si s-a antrenat ani buni pe partiile din tara de adoptie. Federatia Internationala de Schi si-a dat acordul ca Ania sa concureze pentru Romania la competitia de la Soci.

Cei trei sportivi care ne reprezinta la disciplina schi alpin sunt antrenati de Sebastian Barbu.

Ce sportivi romani vor concura la probele de schi fond

Timea Sara are 22 de ani si a fost prima sportiva din Romania care va lua startul in cadrul acestei editii a Jocurilor Olimpice de Iarna. Locul ocupat de ea la schiatlon nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, clasandu-se pe pozitia 60. Timea se va stradui in zilele urmatoare pentru a obtine un loc mai bun.

Paul Pepene, in varsta de 25 de ani, este un alt component al echipei de schi fond. Sportivul a mai participat la competitii de acest gen, din CV-ul sau putand aminti Campionatul Mondial de Schi din 2009 si Jocurile Olimpice de Iarna din 2010. In ceea ce priveste prestatia de la Soci din acest an, el a reusit sa se claseze pe locul 48 la proba de schiatlon.

Florin Daniel Pripici are 19 ani si a reusit sa obtina pana in prezent rezultate demne de mentionat la probele pentru juniori din cadrul diverselor campionate. Evolutia lui este de urmarit in cadrul probelor care vor avea loc zilele viitoare pe partia de la Soci.

Antrenorii celor trei schiori sunt Ioan Lungociu si Daniel Borca.

Ce sportivi romani ne reprezinta la disciplina biatlon

Eva Tofalvi si Cornel Puchianu, vor fi cei doi atleti care ne vor reprezenta tara la biatlon. Antrenorii lor sunt Simon Marton si Vasile Gheorghe.

Eva Tofalvi are 35 de ani si s-a nascut la Miercurea-Ciuc. Numele sau este cunoscut in lumea sportului nu doar pentru rezultatele obtinute de-a lungul carierei sale, ci si pentru faptul ca a fost aleasa sa poarte drapelul Romaniei la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver, din anul 2010. La Soci, Eva a ocupat locul 22 la proba de sprint, al carei traseu a fost de 7.5 kilometri.

Cornel Puchianu, un alt biatlonist, are doar 24 de ani, insa are deja o vasta experienta in domeniu ca practicant al schiului fond. Debutul sau in cadrul probei de biatlon a avut loc in urma cu doi ani. La editia din acest an a Jocurilor Olimpice de Iarna, el s-a clasat pe locul 47 la proba sustinuta in data de 10 februarie.

Ce roman va concura la disciplina patinaj artistic

Pentru a ocupa un loc bun la disciplina patinaj artistic, ne vom baza in acest an pe Zoltan Kelemen. Sportivul s-a nascut in 1986 si de la inceputul carierei sale pana in prezent a reusit sa castige numeroase titluri nationale si internationale. Printre acestea se numara si recordul de a fi de trei ori campion national al Romaniei la patinaj artistic.

Antrenorul lui Zoltan Kelemen este Gheorghe Chiper.

Sportivi romani care ne vor reprezenta la disciplina scheleton in cadrul Jocurilor Olimpice de Iarna

Scheletonul este un sport care se practica pe o partie de gheata descendenta, iar competitorii adopta o pozitie orizontala, cu fata in jos. Ei imping sania pe o distanta de pana la 40 de metri, dupa care se intind pe ea si continua sa coboare.

Dorin Velicu are 27 de ani si practica scheletonul de opt ani. Inainte de aceasta, a incercat atletismul si bobul. Dorin nu este doar un competitor in cadrul concursurilor de gen, ci si un antrenor recunoscut pentru rezultatele sale deosebite.

Maria Mazilu, o tanara in varsta de 22 de ani, s-a calificat ca reprezentanta a Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci ca urmare a castigarii concursului de scheleton de la St. Moritz din luna ianuarie a acestui an.

Celor doi reprezentanti le vor fi antrenori Florin Bucur si Marius Tomita Ene.

Cine concureaza pentru noi la disciplina sanie

La proba de simplu masculin si la stafeta, suntem reprezentanti de Valentin Cretu. In ciuda faptului ca are doar 24 de ani, sportivul a reusit sa ajunga in frunte clasamentului la numeroase competitii nationale si internationale de gen. La Soci, insa, Valentin s-a clasat pe pozitia 29.

Pentru dublu sanie masculin, dar si pentru stafeta la dublu, reprezentantii nostri sunt Nicolae Radu Sovaiala si Alexadru Teodorescu.

La proba de simplu feminin si de stafeta aferenta categoriei a concurat Raluca Stramaturaru. La cei 28 de ani ai sai, Raluca are un palmares de invidiat, obtinand rezultate foarte bune in cadrul mai multor editii ale campionatelor europene si mondiale. De aceasta data, la Jocurile Olimpice de Iarna, s-a clasat pe locul 31.

Antrenorii participantilor la probele de sanie sunt Sorina Ticu si Eugen Radu.

Sportivi romani care participa la probele disciplinei bob

Iulian Daniel Pacioianu si Silviu Dan Scurtu i-au antrenat si ii vor indruma si la Soci pe participantii la probele disciplinei bob, care se vor desfasura in aceasta saptamana. Reprezentantii nostri sunt: Nicolae Istrate si Florin Craciun, pentru proba de dublu masculin, iar pentru cea de patru masculin, Andreas Neagu, Paul Muntean, Danut Moldovan si Bogdan Otava. In ceea ce priveste echipajul de la dublu feminin, trebuie sa le amintim pe Andreea Grecu si Maria Constantin.

Sportivii romani care ne reprezinta la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci au la activ numeroase competitii si titluri, astfel incat speram ca pana la finalul evenimentului sa urce in ierarhie.

Surse foto: cronicaromana.ro; biathlonews.com; zoltankelemen.ro; mediafax.ro. 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0.7 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.