Asimetrie facială: ce este și ce soluții există
Asimetria facială este o caracteristică naturală a fiecărei persoane, dar uneori poate provoca probleme legate de sănătate sau estetică. Descoperă în acest articol ce cauzează asimetria facială, când este considerată normală și ce soluții există atunci când devine o preocupare.
Cuprins
- Ce este asimetria facială
- Cauzele asimetriei faciale
- Cum îți dai seama că ai asimetrie facială
- Ce tratamente există pentru asimetria facială
- Trucuri care te pot ajuta să ascunzi asimetria facială
Ce este asimetria facială
Asimetria facială se referă la diferențele de formă, dimensiune sau poziție între cele două părți ale feței. De regulă, un nivel ușor de asimetrie este considerat normal și face parte din unicitatea fiecărei persoane. Majoritatea oamenilor au un anumit grad de asimetrie facială, iar de obicei aceasta este subtilă și greu de observat.
Totuși, unii oameni pot avea o asimetrie mai vizibilă decât alții, deoarece aceasta poate fi influențată de diverși factori, precum factorii genetici, traumatisme, stil de viață sau procese de îmbătrânire. În unele cazuri, asimetria poate fi asociată cu afecțiuni medicale sau poate apărea ca urmare a unor obiceiuri, cum ar fi masticația unilaterală.
Atunci când asimetria este mai pronunțată, poate afecta funcționalitatea sau încrederea în sine, de aceea pot fi explorate opțiuni precum intervențiile ortodontice, chirurgicale sau terapiile estetice.
Cauzele asimetriei faciale
Cauzele posibile ale asimetriei faciale pot include:
Factori genetici. Caracteristicile asimetrice din cauza geneticii nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare deoarece nu sunt foarte vizibile.
Procesul natural de îmbătrânire. Studiile au arătat că există o legătură între înaintarea în vârstă și asimetria facială. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce oasele încetează să crească la pubertate, cartilajul nu. Ca rezultat, urechile și nasul unei persoane vor continua să crească, ducând la modificări ale feței. De asemenea, țesuturile moi din față vor începe să se relaxeze, lăsând aspectul de piele căzută.
Alegeri de stil de viață. Fumatul, spre exemplu, expune fața la toxine și poate cauza probleme vasculare. De asemenea, expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) poate provoca o oarecare asimetrie a feței. Totodată, cercetările au arătat că și poziția de somn (dormitul pe burtă sau cu fața pe pernă) și postura incorectă pot fi factori de risc semnificativi pentru asimetria facială.
Leziunile feței în timpul copilăriei sau la vârsta adultă. De exemplu, traumele, precum nasul rupt, o tăietură adâncă sau implicarea într-o coliziune cu un vehicul pot provoca daune feței.
Lucrări dentare. Folosirea protezelor sau fațetelor dentare poate modifica conturul unei fețe. De asemenea, extracția dentară poate schimba modul în care apar mușchii feței, provocând astfel asimetrii.
Accident vascular cerebral. Căderea feței poate fi un semn al unui accident vascular cerebral, care este o urgență medicală. Accidentele vasculare cerebrale pot apărea atunci când există o scădere a fluxului de sânge către creier, iar oamenii pot dezvolta brusc asimetrie facială din acest motiv.
Alte simptome ale accidentului vascular cerebral pot include:
- dificultate de vorbire
- durere de cap severă bruscă
- amorțeală sau slăbiciune a brațului sau a piciorului
Diverse afecțiuni de sănătate. De exemplu paralizia lui Bell, care este o paralizie a nervilor faciali, provoacă asimetria feței. Din cauza paraliziei, o parte a feței este mai puțin capabilă sau incapabilă de a se mișca. Cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută, dar specialiștii spun că poate avea legături cu traume, leziuni ale nervilor sau complicații ale unei infecții virale.
O altă afecțiune ce provoacă asimetrie este Torticolis sau gâtul răsucit. Torticolisul se referă la poziționarea anormală a mușchilor gâtului, determinând înclinarea capului. Multe cazuri de torticolis sunt temporare, iar semnele dispar în timp.
Alte afecțiuni de sănătate care provoacă asimetria facială sunt afecțiunile genetice precum buza despicată și palatina.
Cum îți dai seama că ai asimetrie facială
Mulți oameni nici măcar nu realizează că au trăsături asimetrice. Dacă asimetriile nu sunt vizibile în oglindă, înseamnă că nu sunt foarte pronunțate și atunci nu ai de ce să-ți faci griji.
Asimetriile care pot crea probleme persoanelor sunt cele care țin de:
- Diferențe în înălțimea colțurilor gurii
- Dimensiuni diferite ale ochilor
- Sprâncene care nu sunt la același nivel
- Formă diferită a obrajilor
- Nas care nu pare perfect centrat
În general ar trebui să nu fii prea critică cu propriul aspect, deoarece o ușoară asimetrie este perfect normală și ține de unicitatea fiecărei persoane. Totuși, este bine să consulți un specialist atunci când asimetria apare brusc sau este însoțită de alte simptome neurologice.
Ce tratamente există pentru asimetria facială
O față ușor asimetrică nu necesită de obicei niciun tratament sau intervenție medicală. Cu toate acestea, dacă o persoană este preocupată de aspectul său din cauza unei fețe asimetrice, există câteva proceduri cosmetice pe care le pot lua în considerare.
Acestea includ:
Fillere. Injectarea unor fillere (substanțe de umplutură) poate ajuta la asimetria cauzată de dezechilibrul țesuturilor sau slăbiciunea musculară. Cu toate acestea, efectele lor nu sunt permanente și în cele din urmă se vor estompa.
De obicei, botoxul este una cele mai populare opțiun nonchirurgicale. Injecțiile cu botox se realizează pentru a ridica sprâncenele care nu sunt egale sau pentru a preveni ridurile care apar doar pe o parte a feței. Botoxul este un relaxant muscular format dintr-o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Efectele sale durează de obicei 3-4 luni.
Implanturi faciale. Dacă fața asimetrică este din cauza structurii osoase, implanturile faciale pot fi o opțiune de luat în considerare. De obicei, chirurgii efectuează această procedură pentru a îmbunătăți obrajii, bărbia și maxilarul.
Implanturile faciale sunt menite să fie permanente și de obicei conțin:
- silicon
- geluri
- materiale plastice
- metale
- proteine
Rinoplastie sau remodelarea nasului. Aceasta se realizează pentru a da nasului un aspect simetric și pentru a ajuta o persoană să respire mai bine. Rezultatele unei rinoplastii sunt de obicei permanente. Cu toate acestea, nasul poate începe să-și recapete o parte din forma anterioară în timp.
Trucuri care te pot ajuta să ascunzi asimetria facială
Pentru unii oameni, trăsăturile asimetrice pot duce la o lipsă de încredere sau la o stimă de sine scăzută. Dacă vrei să corectezi micile imperfecțiuni faciale, poți apela la următoarele trucuri:
Machiajul și coafura. Tehnicile de machiaj, cum sunt conturarea și evidențierea, pot ajuta la reducerea asimetriilor. De asemenea, anumite coafuri pot distrage atenția de la micile asimetrii ale feței.
Banda pentru pleoape. Dacă ai pleoape neuniforme, poți folosi bandă pentru pleoape pentru a ridica pielea și pentru a da aspectul de simetrie.
Pe lângă aceste trucuri, unii oameni susțin că există anumite exerciții faciale care pot ajuta o față să pară mai tânără și mai simetrică. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare clinică care să demonstreze acest lucru.
Așadar, asimetria facială se referă la diferențele de formă, dimensiune sau poziție între cele două părți ale feței. De regulă, un nivel ușor de asimetrie este considerat normal și face parte din unicitatea fiecărei persoane. În unele cazuri, poate fi asociată cu afecțiuni medicale sau poate apărea ca urmare a unor obiceiuri, cum ar fi masticația unilaterală. Dacă asimetria este mai pronunțată și afectează funcționalitatea sau încrederea în sine, pot fi explorate opțiuni precum intervențiile ortodontice, chirurgicale sau terapiile estetice.
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Surse foto: Vecteezy.com
Surse articol: Medicalnewstoday.com