Efectele fumatului asupra pielii: ce trebuie să știi

Efectele fumatului asupra pielii: ce trebuie să știi

Dana Ungureanu

Fumatul este un obicei nociv, care, în timp, duce la probleme grave de sănătate. Anual, numărul persoanelor dependente de tutun crește considerabil, însă foarte puține dintre ele sunt conștiente de riscurile la care se expun cu fiecare pachet de țigări cumpărat. Deși medicii sunt foarte clari când menționează afecțiunile și condițiile medicale cauzate de consumul de nicotină, printre cele mai vizibile se numără efectele fumatului asupra pielii și dinților, însă cei mai mulți oameni nu acordă atenție acestor aspecte.

femeie care are pielea afectata de fumat

Dacă ești fumătoare, cu siguranță știi deja că acest viciu îți afectează inima, plămânii, creierul și viața sexuală. Multe dintre efectele fumatului se resimt sau devin vizibile după foarte mulți ani, motiv pentru care ele sunt ignorate.

Cu toate acestea, efectele fumatului asupra pielii pot fi observate mai ușor, iar o simplă analiză a tenului, a ochilor sau a altor zone te poate ajuta să conștientizezi cât este de grav acest obicei nesănătos și poate vei dori astfel să te gândești să renunți.

Dacă asociezi acest obicei cu apariția ridurilor sau cu un ten îmbătrânit, aceste simptome sunt perfect valabile. Unele substanțe toxice care se găsesc în țigări afectează colagenul și elastina, proteine-cheie care oferă pielii fermitate, elasticitate și rezistență. Cu toate acestea, este important să știi că nicotina nu îți afectează doar aspectul pielii, ci poate favoriza și apariția unor afecțiuni grave.

Ce efecte are fumatul asupra pielii

Fumul de țigară deteriorează pielea și în alte moduri și îți poate pune sănătatea în pericol. Iată, așadar, ce efecte are fumatul asupra sănătății pielii.

Favorizează apariția pungilor de sub ochi

Pungile de sub ochi, denumite medical edem infraorbital, sunt un simptom inestetic ce apare în rândul multor persoane, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Acest simptom inestetic este favorizat și de fumat, iar umflăturile de sub ochi sunt mult mai vizibile în rândul persoanelor care sunt dependente de nicotină.

Poate provoca dezvoltarea psoriazisului

Psoriazisul este o boală de piele, care se manifestă prin descuamări, însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite. În cele mai multe cazuri, stresul este principalul factor care duce la dezvoltarea acestei afecțiuni, însă și fumatul reprezintă un factor de risc. Nicotina din țigări atacă sistemul imunitar, favorizează apariția inflamatiilor și afectează celulele pielii, motiv pentru care persoanele fumătoare prezintă un risc mai mare de a dezvolta psoriazis.

Potrivit studiilor, acest obicei nesănătos dublează riscul de apariție a psoriazisului, iar șansele de a dezvolta această boală sunt mai mari odată cu creșterea numărului de țigări fumate. Femeile care fumează 20 de țigări pe zi sau chiar mai mult prezintă un risc de două sau chiar de trei ori mai mare să dezvolte această afecțiune decât persoanele nefumătoare.

Fumătorii care utilizeaza țigările pentru a combate stresul prezintă un risc suplimentar de a dezvolta psoriazis.

femeie cu ten imbatranit de la fumat

Favorizează îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor

Din cauza fumatului, apar linii de expresie în jurul buzelor. Acestea se formează în timp, de fiecare dată când o persoană fumătoare trage din țigară. Alte linii de expresie apar în jurul ochilor mult mai devreme în rândul persoanelor fumătoare decât în cazul persoanelor nefumătoare. Pe lângă faptul că nicotina afectează colagenul și elastina, circulația sângelui este și ea perturbată, motiv pentru care pielea nu va mai primi o cantitate suficientă de oxigen.

Pentru a-ți face o idee clară asupra efectelor fumatului asupra îmbătrânirii tenului, potrivit studiilor, o persoană fumătoare arată cu 1,4 ani mai matură decât o persoană care nu fumează.

Favorizează pierderea elasticității pielii

Pielea lăsată este asociată frecvent cu obiceiul de a fuma. Din cauza substanțelor din țigări, elasticitatea pielii este afectată cel mai mult în zona sânilor sau la nivelul brațelor.

Poate duce la apariția cancerului de piele

Persoanele care au acest viciu prezintă un risc cu 52% mai mare să dezvolte cancer de piele, spre deosebire de persoanele care nu sunt dependente de nicotină. Carcinomul este cea mai frecventă formă de cancer de piele, iar în rândul fumătorilor se manifestă cel mai des la nivelul buzelor. Potrivit cercetătorilor, responsabile de apariția acestei boli sunt substanțele toxice care se găsesc în țigări, deoarece afectează sistemul imunitar.

Încetinește procesul de vindecare a pielii

Fumatul afectează circulația sângelui, motiv pentru care procesul de vindecare a pielii este afectat în cazul persoanelor care au acest viciu. Medicii recomandă pacienților care fumează să renunțe la acest viciu înainte să aibă o intervenție chirurgicală, deoarece toxinele din fumul de țigară împiedică procesul de vindecare a organismului. De asemenea, fumatul crește riscul apariției infecțiilor la nivelul pielii, afectează celulele și favorizează formarea cheagurilor de sânge. Cicatricele sunt mai pronunțate în cazul persoanelor care fumează, iar vergeturile, de obicei asociate cu scăderea bruscă în greutate, sunt de asemenea un rezultat al acestui viciu.

Crește riscul de acnee inversă

Acneea inversă este o afecțiune gravă a pielii ce provoacă inflamații extinse, care apare de obicei în regiunile în care pliurile de piele tind să se formeze, cum ar fi zona axilară și cea genitală. Acestea sunt însoțite de acumulare de puroi și durere severă. Netratată la timp, acneea inversă poate deveni cronică și poate afecta sever calitatea vieții. Tratamentul cu antibiotice este util doar în faza timpurie și poate să stopeze evoluția bolii, însă zonele afectate trebuie îndepărtate chirurgical în cazurile grave.

Provoacă îngălbenirea degetelor

Printre efectele fumatului asupra pielii ce pot fi vizibile se numără și degetele îngălbenite. Nicotina din țigări nu afectează doar sănătatea dinților, provocând îngălbenirea lor, ci și aspectul pielii, în special la nivelul degetelor. Există câteva remedii naturale care pot ajuta pielea să își recapete aspectul natural, cum ar fi zeama de lămâie, însă renunțatul la fumat este cea mai bună metodă de a preveni îngălbenirea degetelor și a unghiilor.

Favorizează apariția petelor pigmentare

Deși petele pigmentare sunt specifice gravidelor, din cauza modificărilor hormonale, ele pot să apară și din alte cauze, iar fumatul se numără printre ele. De obicei, pielea fumătorilor este afectată în mai multe zone ale corpului, iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de oxigen la nivelul celulelor. Fumul de țigară conține peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care 250 sunt otrăvitoare și 70 favorizează apariția cancerului.

Deși efectele fumatului asupra pielii sunt vizibile și pot duce la apariția altor probleme grave de sănătate, fumătorii se pot confrunta și cu alte probleme, cum ar fi căderea părului, acumularea de grăsime viscerală sau pierderea vederii (cataractă).

riduri cauzate de fumat

Cum îți îmbunătățește aspectul pielii renunțatul la fumat

Deși ridurile care s-au format din cauza fumatului nu vor dispărea complet, circulația sângelui se va îmbunătăți și, astfel, oxigenul va ajunge mai ușor la celule, ceea ce înseamnă că pielea ta își va recăpăta tonusul și aspectul natural.

Producția de colagen și elastina nu va mai fi afectată de substanțele toxice din țigări.

Petele pigmentare vor dispărea în timp.

Riscul de a dezvolta boli grave va fi considerabil mai mic.

Te vei simți mult mai bine și vei avea mai multă energie.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.