Inspira-te din coafurile traditionale din intreaga lume

Inspira-te din coafurile traditionale din intreaga lume
Gabriela David, redactor Divahair.ro

Frumusetea planetei noastre consta in diversitate, o diversitate care inspira fantezia artistilor si care transforma traditiile culturale in adevarate opere moderne.

De la retete culinare, la piese vestimentare specifice, la coafuri ce au scris istorie, toate aceste cutume se extind pe tot globul, datorita libertatii de informare, si renasc in era tehnologiei.

Mai jos descopera o lume a coafurilor ce te va surprinde prin impletirea a mii de ani de traditii cu modernismul unui prezent tumultos:

MIAO

Femeile: Femeile Miao, cunoscute si cu numele de Hmong, sunt o minoritate etnica din China ce aduna 9,6 milioane de persoane. Stilul de coafare al acestor femei a iesit in evidenta prin inaltimea coafurilor, unele subgrupuri fiind botezate "coarne lungi". Chiar daca nu sunt egale cu barbatii, femeile beneficiaza de anumite drepturi, o femeie poate sa refuze sa se marite cu un barbat, daca acesta nu demonstreaza ca poate sa o intretina.


Coafura: Fiecare subgrup al acestei minoritati are un alt stil de coafare. Unele femei isi pun pe cap forme din lemn sub forma de coarne si apoi isi infasoara parul in jurul lor, simuland o pereche uriasa de coarne. In general, coafurile sunt uriase, pline de volum si, se intampla, ca parul sa fie lasat mostenire de la o generatie la alta, tocmai pentru a se putea construi astfel de coafuri. In China rurala, bivolul indian este parte integrala din viata. Era, astfel, normal ca o coafura inspirata din aspectul acestor animale atat de venerate sa devina o traditie ce are deja o vechime de 2000 de ani.

  

Prezentul: Pe podiumuri si pe covorul rosu putem observa coafuri inspirate de acest grup etnic, cea mai cunoscuta coafura fiind "cuibul de viespi", adus in atentie de Amy Winehouse si transformat in cocuri sculpturale pline de eleganta.

Anul acesta modele care au prezentat colectia primavara-vara semnata Christian Dior au avut astfel de cocuri uriase (vezi poza 2).

       

DEVADASI

Femeile: Membrii grupurilor sociale sarace din India ofera drept "ofranda" templelor si zeitatilor locale fete tinere, care raman "maritate" cu templul pana la moarte. Se credea ca femeile devadasi sunt purtatoare de noroc, si erau invitate de aristocrati la evenimente speciale, precum sunt nuntile. Acestea poarta un colier din margele colorate pe care nu il dau jos niciodata, pentru a reaminti de legamantul lor.


Coafura: Femeile devadasi sunt renumite pentru parul lor foarte lung, negru si extrem de matasos si stralucitor. In mitologia indiana parul lung si senzualitatea sunt intr-o legatura foarte stransa, iar textele religioase sunt pline de femei descrise de un par lung ce curge pe spate. Singura mandrie a femeilor devadasi este parul lor lung, impletit intr-o coada nesfarsita.

 

Prezentul: In prezent, parul deosebit al femeilor devadasi a fost transformat de stilisti in cozi de cal stralucitoare, lungi, impletite sau lasate libere, dar formate din suvite bine intinse cu placa.

     

MASAI

Femeile: Femei din Kenya, ce apartin unor triburi seminomade ce cresc oi, capre si vite. Desi traiesc intr-o societate patriarhala, unde barbatii se pot casatori cu mai multe femei, o data ce fac copii ele devin foarte respectate si sunt strigate cu numele copilului. Razboinicii sunt cei care au cea mai mare importanta in aceasta societate, femeile nu mananca niciodata la masa cu ei si nu au niciodata in proprietate vreun animal.


Coafura: Femeile din cultura masai isi mentin parul taiat foarte scurt de mii de ani, din cauza caldurii din desert dar si pentru a pastra scalpul cat mai curat, ferit de insecte si boli de piele. Un alt motiv al acestei traditii este pentru a contrasta cu parul lung al razboinicilor. Ele isi impodobesc capul si gatul cu diferite siraguri de margele, care ofera informatii despre varsta, statutul si chiar averea sotului.

  

Prezentul: Se poate afirma ca tunsoarea pixie, atat de moderna si de in tendinte in acest an, s-a nascut din parul scurt purtat de femeile masai. Explicatia este cat se poate de simpla, cultura masai este una dintre putinele culturi care vede in parul scurt al femeilor, frumusetea.

       

GEISHA

Femeile:
In japoneza, "geisha" se traduce prin: "gei"=arta si "sha"=persoana. Alaturate, acestea descriu o persoana ce distreaza oaspetii prin spectacole traditionale, ceremonii de servit ceaiul si ikebana (aranjamente florale traditionale japoneze). Aceste femei nu sunt prostituate, sunt, mai degraba, cele care pastreaza traditia japoneza intacta.


Coafura: Toate geishele din prezent poarta peruci sculptate intr-un coc traditional, stilul shimada. Parul geishelor balanseaza linia kimonoului si este considerat el insusi o forma de arta. Este o sculptura ce trebuie privita, dar nu trebuie atinsa. Chiar si acum multe dintre geishe dorm cu gatul sprijinit de schelete de lemn, pentru a pastra aceste coafuri intacte.
 

  

Prezentul: Cocurile elaborate, artistice, pline de eleganta, sunt inspirate de arta japoneza a cocurilor geishelor. Orice coc inalt, elegant si complicat inspira frumusetea acestor nimfe japoneze.

        

 

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Trendurile internationale in materie de culoare a parului

Cocuri moderne pentru aceasta vara

Cele mai sexy 12 coafuri pentru toate tipurile de fizionomie!

Subiecte de pe forum:

Tratamente pentru un par stralucitor

Extensiile de par

Costurile de vopsire si coafare a parului

1 Vezi galeria foto » 2 3
Articolul urmator
Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect
Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect
Ești prea bună pentru această lume?
Incepe quiz
Ești prea bună pentru această lume?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (272)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    beatrice (anonim)
    4 iulie 2009 15:03

    te poti uita pe you tube...

    autza (anonim)
    3 iulie 2009 12:12

    Imi zice si mie cineva unde pot gasi pe net coafuri ca sa ma pot uita la ele?thanks.