Simți că te „doare părul”? Uite ce se întâmplă, de fapt

Simți că te „doare părul”? Uite ce se întâmplă, de fapt

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Dureri de... păr!?! Da. Dacă ai trecut vreodată prin așa ceva, știi despre ce vorbim. Și nu, nu ți se pare, nu e deloc copilăresc sau deplasat să crezi că părul ar putea să doară. Medicii spun că este un lucru cât se poate de real. Și nu doar atât, ei cunosc și cauzele acestor dureri.

Femeie durere de cap

Ce este, de fapt, „durerea de păr”

Despre durerea pe care noi o percepem ca fiind „de păr”, știința spune că, de fapt, provine din scalp. Este vorba despre o inflamație provocată de faptul că vasele de sânge din scalp inundă nervii din foliculii de păr (terminațiile nervoase atașate fiecărui fir de păr) și îi fac să sufere, explică oamenii de știință. Localizarea durerii din folicul este imposibil de perceput pentru noi - se simte ca și cum, într-adevăr, părul ar durea. Din fericire, există modalități de a ușura durerea aceasta.

Iată câteva amănunte despre cauzele care o provoacă și despre cum trebuie să procedăm pentru a o evita sau a o potoli.

De ce apare „durerea de păr”

1. Coafurile cu părul prins provoacă „dureri de păr”

Pieptănăturile cu părul strâns sunt, de obicei, cele mai vinovate de aceste dureri. Fie ele coadă de cal, cocuri, codițe afro și diverse alte împletituri, toate aceste coafuri trag de foliculii de păr și chiar îi pot deteriora, iar aceasta duce la ceea ce definim prin „durere de păr”. Motiv pentru care specialiștii ne sugerează să purtăm aceste stiluri de coafuri cât mai rar - doar de câteva ori pe săptămână -, iar atunci când o facem, să nu le lăsăm toată ziua și cu atât mai puțin peste noapte.

Totuși, medicii ne sfătuiesc să nu neglijăm acest tip de durere, pentru că ea ar putea fi un avertisment despre o posibilă viitoare cădere a părului. Pericolul este cât se poate de real, ne avertizează ei. De fapt, fenomenul este cunoscut și studiat, există și o denumire oficială pentru el, „alopecia de tracțiune”.

Femeie coafura afro

Se recomandă ca persoanele predispuse la asemenea „dureri de păr” să opteze pentru pieptănături libere, în locul celor care trag scalpul, și să folosească numai elastice moi de păr. Ferește-te să dormi cu părul legat! În caz contrar, din cauza tensiunii pe care o suportă părul peste noapte, ore în șir, te vei trezi dimineața cu dureri care îți pot strica toată ziua.

2. Unele produse de igienă a părului pot genera „dureri de păr”

Șamponul uscat, atât de drag fetelor leneșe, se dovedește a fi un factor tot mai frecvent în apariția „durerilor de păr” cauzate de excese. Prelungirea duratei de viață a unei coafuri sau folosirea șamponului uscat pentru a câștiga o zi în plus fără a-ți spăla părul este acceptabilă când și când, dar să ajungi să depinzi de el ca înlocuitor obișnuit pentru spălarea părului... aceasta poate provoca reziduuri care afectează foliculii. De altfel, majoritatea tinerelor care utilizerază șamponul uscat nici nu știu să-l folosească așa cum trebuie; nu doar că dau mult prea mult, dar o fac și greșit: în loc să-l pulverizeze pe fire, îl dau direct pe scalp. Or, aceasta creează condiții dintre cele mai propice pentru ca bacteriile să prospere. Urmarea? O adevărată cascadă de neplăceri: inflamații, mâncărime și... durerea părului, firește.

3. Frecvența spălării părului poate conduce la apariția „durerii de păr”

Când vine vorba despre igienă, părul poate părea cam greu de mulțumit. Nu vrea să fie spălat rar, dar nici prea des nu-i convine, pentru că și într-un fel, și în altul riscăm să-i dezechilibrăm pH-ul. Aceasta poate fi o altă cauză a durerilor de păr.

Spălarea prea frecventă a părului usucă scalpul și poate să-i provoace chiar o inflamație cronică, denumită dermatită seboreică, manifestată prin erupții și exfolieri ale scalpului. Pentru a preîntâmpina o asemenea situație, dacă ești obligată să-ți speli zilnic părul sau dacă ai un scalp mai sensibil, e recomandat să utilizezi unui șampon delicat pentru bebeluși, care conține glicerină pentru curățare și extract de avocado pentru a întări protecția pielii, echilibrând scalpul în mod natural.

4. „Durerea de păr” poate fi cauzată de substanțele din produsele cosmetice

O altă cauză notorie a durerii părului poate fi vopsirea frecventă a părului. Iată un exemplu edificator. O femeie încărunțește prematur și, fiind foarte tânără, simte nevoia să-și vopsească părul. După mulți ani de vopsire, dezvoltă o intoleranță și devine hipersensibilă - orice atingere a părului îi provoacă dureri mari. 

5. Migrena, ca sursă a „durerii de păr”

Din păcate, „durerea de păr” este o obișnuință pentru suferinzii de migrene. Pentru cei afectați de această boală chinuitoare, cauza durerii de păr este diferită. Fenomenul este denumit alodinie și este prezent la circa două treimi dintre bolnavi. În general, alodinia definește o senzație dureroasă provocată de un stimul altminteri inofensiv asupra pielii normale. În cazul acesta, stimuli în mod obișnuit nedureroși - cum ar fi periajul părului, purtarea unei pălării, o coafură coadă de cal sau chiar apa care îți atinge părul la duș - provoacă dureri. Până și faptul de a sta culcat cu capul pe partea nedureroasă din cauza migrenei poate face scalpul să se simtă inflamat și foarte dureros.
Coafurile strânse pot fi un prim pas către migrenă, dar „durerile de păr„ pot apărea separat, ca parte a unui atac de migrenă declanșat de alți factori.

Dacă suferi de migrene și, în timpul crizelor, simți că te doare și părul, trebuie să-i spui medicului tău, pentru că aceasta ar putea fi un factor prevestitor pentru declanșarea unor atacuri și mai frecvente. Cel mai indicat în acest caz este să te sfătuiești cu un bun specialist, pentru a te asigura că tratamentul pe care îl urmezi este cel optim pentru tipul de migrenă care suferi.

Indiferent de cauzele care ne provoacă „durerile de păr” – fie că este vorba despre stilul coafurii, despre obiceiurile de spălare, despre substanțele conținute în produsele de igienă și de înfrumusețare a părului sau despre migrene -, cea mai la îndemână modalitate de a le înlătura și a le preveni este să ne lăsăm părul cât mai liber, mai lejer, cât mai mult timp posibil, deoarece foliculii au nevoie de odihnă și de recuperare pentru a se decomprima și a întineri. La fel ca tine, de altfel!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Cat de rezistent este parul tau?
Incepe quiz
Cat de rezistent este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.