Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare

Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare

Redactor Andreea Baluteanu

Tocmai când credeam că piața uleiurilor e atât de aglomerată, că nu ai mai putea arunca un ac în ea, facem cunoștință cu unul dintre produsele de care atât dermatologii, dar și „muritorii de rând” sunt obsedați în ultima perioadă. A fost comparat cu uleiul de argan și este folosit în Africa de secole, pentru a proteja pielea locuitorilor săi de vremea și temperaturile extreme. Este vorba despre uleiul de marula!

Nouă nu ne rămâne decât să îți povestim totul despre acest popular ulei în rândurile de mai jos!

Ce este uleiul de marula?

Uleiul de marula provine din semințele sau fructele asemănătoare nucilor ale copacului de marula (Sclerocarya birrea), situat în Africa de Sud. În stare naturală, are o culoare ușor gălbuie și o aromă „nuciferă”.

Bogat în proteine, antioxidanți, acizi grași și aminoacizi (L-arginină și acid glutamic), uleiul de marula are importante proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice, antimicrobiene, antiparaziți, antihipertensive și antidiabet, conform unui raport publicat în 2012. Cu o asemenea pleiadă de haruri, e evident că nu ai cum să nu îl iubești.

Un alt motiv pentru care e atât de des folosit e universalitatea sa; îl poți folosi pe ten, pe pielea corpului, dar și pe scalp sau pe unghii.

Beneficiile uleiului de marula pentru păr

Precum uleiul de argan, cu care este adesea comparat – apropo, dacă te întrebi care e mai bun, află că depinde în mare de experiența ta cu produsul -, uleiul de marula are numeroase utilizări pentru păr.

Uleiul de cocos este otravă! Mărturia unui cercetător a șocat Internetul

Hidratează. Nu numai că va hrăni cuticula, dar va preveni și pierderea umidității din ea. Uleiul de marula poate fi folosit pe toate tipurile de păr, fără să îngrașe, atât timp cât îl utilizezi în cantități adecvate, firește.

Combate frizz-ul și uscăciunea. Dacă te confrunți cu un păr deshidratat, care se electrizează des, răspunsul stă la uleiul de marula. Poți aplica inclusiv la rădăcini, nu numai pe lungimi.

Poate stimula creșterea părului. Să știi însă că nu sunt dovezi științifice în acest sens, doar mărturiile îmbucurătoare ale persoanelor care l-au folosit.

Beneficiile uleiului de marula pentru piele

E clar că trebuie să îl ai în casă, fiindcă nu e de folos numai pentru păr, ci și pentru piele.

Iată care sunt câteva dintre atributele sale!

Are proprietăți anti-aging. Unul dintre cele mai importante atuuri ale uleiului de marula e legat de capacitatea de a netezi ridurile. Iată cum explică dermatologii citați de Byrdie aceste proprietăți: include acizi grași esențiali care imită structura celor proprii pielii, dar și antioxidanții vitamina C, vitamina E și flavonoizi. Se absoarbe rapid, fără a lăsa o finisare grasă.

Protejează de radiațiile solare. Ți-am spus că popoarele din Sahara îl foloseau cu loialitate, într-unul dintre cele mai dificile climate cu putință. Aplicat atât pe piele, cât și pe păr, uleiul de marula protejează de radiațiile solare, dar și de poluare.

Hidratează pielea uscată. Kudos către uleiul de marula, fiindcă este unul dintre cei mai buni agenți de hidratare pentru pielea uscată, atât de pe corp, cât și de pe față, datorită prezenței acizilor stearic, oleic, palmitic și linoleic. E important de asemenea de notat că e bogat și în acizi Omega-6 și Omega-3, prolifici atât pentru aspectul dermului, dar și pentru menținerea funcțiilor sale. Un alt avantaj e că uleiul de marula e bine tolerat și de pielea sensibilă.

Poate să atenueze acneea. Aici e „cu dus și întors” și totul ține de pielea ta. Pentru că echilibrează hiperproducția de sebum, poate fi util în tratamentul acneei, dar să știi că e și un ulei care poate bloca porii. De altfel, pe o scară a uleiurilor comedogenice de până la 5, are un coeficient de 3-4, destul de ridicat. Nu înseamnă că va înfunda porii tuturor; de fapt, experții apelează la principiile similitudinii și afirmă că, dacă te împaci bine cu uleiul de cocos, o să te înțelegi și cu cel de marula. Însă, pentru combaterea acneei, să știi că cel mai indicat ulei este cel de măceșe, dacă dorești să reții și proprietățile bune ale marula.

Are o structură proprie pielii. Ți-am sugerat și mai sus acest aspect; acum mergem mai departe și precizăm că uleiul de marula e apreciat și pentru că acizii săi grași sunt similari cu cei aflați în mod natural în derm.

Poate fi folosit ca un ingredient ocluziv. Proprietățile ocluzive se referă la capacitatea unui produs de a sigila hidratarea în piele, reducând astfel riscul pierderii sale. Uleiul de marula e bine cotat la acest criteriu, datorită acizilor grași.

Reduce vergeturile. Firește că trebuie să îl folosești zilnic ca să percepi o diferență și funcționează mai bine ca modalitate de prevenție, dar se văd cu siguranță îmbunătățiri. Cu un conținut ridicat de antioxidanți și acizi grași, susține hidratarea și ameliorează elasticitatea pielii. Bonus: e sigur să îl folosești dacă ești însărcinată.

Poate să diminueze aspectul cicatricilor și al petelor pigmentare. Mulțumim din nou acizilor grași și vitaminei C și E pentru aceste „haruri”. Uleiul de marula poate fi recomandat și pentru atenuarea petelor pigmentare.

De asemenea, e minunat și pentru hidratarea pielii uscate a mâinilor, dar și pentru cuticule.

Cum poți beneficia de proprietățile antioxidante ale uleiului de marula

Antioxidanții sunt o parte esențială a ritualului tău de beauty, de aceea e cu atât mai bună vestea că uleiul de marula e „doldora de ei”. Conține atât mult mai răspânditele vitamina C și vitamina E, precum și un antioxidant mai puțin cunoscut, catehina, un polifenol din plante cu extraordinare proprietăți de acest gen.

Ca să profiți de potențialul antioxidant al uleiului de marula, „așterne-l” pe ten, înainte de SPF, pentru a multiplica protecția solară. De asemenea, îl poți masa pe petele pigmentare sau pe cicatrice și vergeturi.

maini de fata care dozeaza ulei dintr-o pipeta pe un fundal portocalu

Cum folosești corect uleiul de marula

Să știi că nu există „corect” sau „greșit” când e vorba despre uleiul de marula. Pentru că e ușor de absorbit de către ten, îl poți folosi și seara, înainte de culcare, pe post de serum, aplicând câteva picături pe față, gât și decolteu, dar și ziua, ca ultim pas al rutinei de îngrijire, înainte de SPF și de makeup.

Poți să adaugi câteva picături și în demachiante, în creme sau în măști, ca să le crești puterea de hidratare, dar și pe zonele cu vergeturi sau pe post de cremă de corp.

Pentru îngrijirea părului, procedează în același sens. „Toarnă” ulei de marula, cu precauție (câteva picături) în șampon sau aplică pe lungimi, pentru un plus de strălucire. Poți folosi și pe zonele predispuse la electrizare, dar și pe scalpul uscat. Totodată, acționează minunat pe post de tratament înainte de spălare sau pe părul umed, după duș, înainte de a-l usca, având și ceva virtuți termoprotectoare.

Cum alegi corect uleiul de marula

Nu sunt multe criterii pe care să le bifezi: important e să alegi ulei de marula virgin, pur, care să nu fie mixat cu alte ingrediente (decât dacă ți-o dorești expres). Pe recipient ar trebui menționat ulei de marula (Sclerocraya birrea) 100% nerafinat.

Dacă vrei mixuri de ulei, optează neapărat pentru combinații de uleiuri similare, așa cum sunt marula cu măceș și argan.

Există precauții ale uleiului de marula?

Singurul risc al uleiului de marula e legat de reacțiile alergice, caz în care te poți confrunta cu semne precum: piele roșie, mâncărimi, urticarie, dificultăți de respirație, buze umflate.

Nu minimiza acest pericol, mai ales dacă ești alergic/ă la nuci. Poți testa potențialul alergenic aplicând ulei de marula pe o regiune izolată de piele și așteptând circa 12-24 de ore.

Uleiul de marula nu e fără motiv atât de popular la ora actuală. Suntem curioase dacă l-ai încercat!

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: webMD.com, draxe.com, byrdie.com

Articolul urmator
Coenzima Q10: beneficii și proprietăți
Coenzima Q10: beneficii și proprietăți
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.