Ghidul anti-perspirantelor

Ghidul anti-perspirantelor

Gabriela David, redactor Divahair.ro

In ultima vreme auzim tot felul de "barfe" care se invart misterios in jurul deodorantului, produsul cosmetic care ne salveaza in mod constant de situatii penibile, blocand mirosul mai putin placut al transpiratiei. Acest salvator se crede ca ar produce cancer la san sau chiar Alzheimer, deoarece foloseste in compozitia sa aluminiu si zinc. Bineinteles ca nu s-a demonstrat nimic clar pana acum si pe zi ce trece el isi demonstreaza in continuare eficienta.

Insa daca vrei sa alegi produsul potrivit si daca iti doresti si o eficienta maxima, trebuie sa ai in vedere cateva informatii importante:

TRANSPIRATIA

Transpiratia este un fenomen important in buna functionare a corpului uman, este zana cea buna care ne regleaza temperatura. Zana cea buna pentru organismul nostru, insa o adevarate vrajitoare rea cand temperaturile cresc si sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, a carei evaporare face sa se piarda caldura. Atunci glandele sudorale apocrine, prezente in zona axilei, produc transpiratie abundenta care in contact cu mediul pot capata un miros neplacut.

Transpiratia nu are miros (contine 99% apa si 1% substante solubile: sare, uree, acid lactic), este un proces natural. Prin urmare mirosul neplacut este datorat contactului cu mediul. Aici intervine deodorantul.  

  

CE ESTE DEODORANTUL

A aparut o problema, s-a ivit imediat si solutia. Cand igiena a capatat conotatii importante in viata sociala, candva, prin 1941, un chimist pe nume Jules Montenier a inventat primul deodorant cu numele de Stopette, care era sub forma de crema sau lichid. Acum deodorantele se gasesc in diferite forme si compozitii si sunt folosite pentru a elimina mirosul neplacut provocat de contactul transpiratiei cu bacteriile din mediu dar si pentru inhibarea culturii de bacterii. Anti-perspirantele, incluse in categoria deodorantelor, merg un pas mai departe si reduc si cantitatea de transpiratie, nu numai mirosul.

Sunt trei tipuri mari de deodorante: spray, roll-on si dry. Primele doua contin alcool pentru dezinfectare si distrugerea bacteriilor si sunt lichide. Prin urmare nu au capacitatea de a stopa transpiratia, pot numai sa acopere mirosul. Cele dry sunt sub forma de crema sau gel, nu contin alcool, in schimb contin aluminiu. Acesta reactioneaza cu electrolitii din transpiratie si formeaza un dop de gel in canalul glandei sudoripare, prevenind eliminarea transpiratiei, functionand ca un astringent, cauzand si contractarea porilor.

 
Nivea Deodorant Spray
12.90 lei
 
 
BComb Bio, deodorant fara aluminiu
51.17 lei

 

Vichy, anti-perspirant roll-on

29.99 lei

 

In toate magazinele specializate

90 lei

 

  

REGULI

• Pentru o eficienta maxim a unui deodorant, trebuie sa ai pielea foarte curata cand il aplici. Daca este deja blocata de un strat de bacterii, deodorantul nu este eficient si mirosul neplacut nu este indepartat.

• Dedorantul spray trebuie aplicat de la o distanta de cel putin 15 cm, si nu trebuie aplicat pe haine, deoarece pateaza.

• Evita sa porti haine sintetice, mai ales in timpul verii, acestea aduna bacterii in tesatura si nu lasa pielea sa respire. Astfel, in contactul cu transpiratia apare mirosul neplacut de care ne ferim.

 

• Cauta deodorante pe baza de salvie, lamaie si lavanda, acestea neutralizeaza mirosul pe cale naturala.

• Ai grija si la alimentatie. O dieta bogata in usturoi, ceapa, alimente picantenpoate induce un miros neplacut transpiratiei, care nu poate fi acoperit de niciun deodorant.

• Anti-perspirantele solide pot lasa urme albe pe haine. Acestea pot fi indepartate folosind un prosop moale, inmuiat in apa calda si frecand zona cu probleme.

• Daca suferi de transpiratie abundenta, anti-perspirantele care contin Aluminum chloride hexahydrate sunt cele mai eficiente, insa este bine sa consulti un specialist daca ai o astfel de problema, inainte de a achizitiona un produs.

• Daca ai pielea sensibila nu folosi deodorante cu alcool.

 Tu ce anti-perspirant folosesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    LILI (anonim)
    11 martie 2011 14:02

    BUNA, am folosit deo fara alcool ,ce-a mai mare prostie m-am chiniuit ani de zile cu o punga de puroi ,pana am ajuns sa fac 3 luni de tratament cu injectabil, antiperspirant cu alcool este cel mai bun pt. ca distruge microbi mi-a recomandat medicul dermatolog.

    Teodora (anonim)
    10 aprilie 2010 11:11

    eu folosesc bourjois roll-on de la sensiblu

    Anka (anonim)
    1 aprilie 2010 20:08

    eu il folosesc pe cel de la NIVEA..am folosit aproape toata gama de deodorante de la NIVEA..dar cel mai bun mi s-a parut cel mov cu double effect...momentan pe acela il am si sunt foarte multumita de el:)

    natalia (anonim)
    1 aprilie 2010 13:01

    eu folosesc de la bourjois - deo clim [spray] si mi se pare foarte foarte bun si e fara alcool :D

    marina (anonim)
    1 aprilie 2010 10:10

    Cu cele "naturale" nu are rost sa te dai, ca mirosi la fel...nu au nici un fel de eficienta...dar e o moda cu naturalul, care nu e chiar natural...multe vad, putine cunosc...