Tratament cu argila - beneficii si recomandari
Cuprins
- Beneficiile tratamentului cu argila
- Tratament cu diferite tipuri de argila
- Bai cu argila
- Impachetari cu argila
- Masti cu argila pentru fata
- Tratament cu argila pentru boli respiratorii
- Efecte adverse ale tratamentului cu argila
Tratamentul cu argila este una dintre cele mai vechi
modalitati de infrumusetare din istoria lumii. Combinatia dintre argila si apa
calda face minuni pentru vindecarea pielii, calmarea muschilor si reducerea
stresului. Chiar daca risti sa faci putina mizerie prin casa folosindu-l, acest tratament are efecte uimitoare asupra organismului,
fiind utilizat inca din Antichitate ca antiinflamator si agent
antiseptic, cu scopul de a suprima durerea si de a mentine sanatatea si
frumusetea.
Beneficiile tratamentului cu argila
Argila poate fi utilizata atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Formele si metodele prin care poti beneficia de un tratament cu argila sunt baile, mastile, impachetarile, cataplasmele si compresele. In cazul uzului intern, acest tip de tratament este potrivit pentru reglarea activitatii glandelor endocrine, pentru eliminarea toxinelor din organism, pentru ulcere gastrice si duodenale, hipertensiune arteriala, boli de rinichi, oboseala, anemie, tuberculoza si probleme ale tractului digestiv.
Cuprul continut de argila stimuleaza secretia fermentilor in ficat, a hormonilor din glanda pituitara si din pancreas, contribuind, in acelasi timp, la schimbul corect de proteine, grasimi si vitamine din organism
Ca tratament pentru uz extern, argila este eficienta pentru afectiuni ginecologice si boli de piele. De exemplu, o baie cu argila de doua ori pe saptamana te va ajuta sa-ti usurezi mainile sau picioarele de reumatism sau dureri musculare. O cantitate mica de argila amestecata cu apa si gel de aloe vera poate fi folosita ca modalitate de prim-ajutor, intrucat aceasta va calma arsurile usoare, eruptiile cutanate si afectiunile pielii provocate de muscaturi.
Argila se aplica umeda pe piele si, pe masura ce se usuca, ea se contracta si strange pielea, absorbind uleiul din pori, datorita texturii sale abrazive. Daca banuiesti ca ai putea avea o alergie la argila sau daca pur si simplu vrei sa fii sigura ca nu o sa ai nicio problema, fa un test cu o zi inainte, aplicand solutia pe cot.
Daca te-ai epilat recent sau ai pielea sensibila, alege o baie cu argila, si nu o impachetare, deoarece produsul umed este mai usor de eliminat si exfoliaza pielea mai putin. Cand prepari tratamentul cu argila, amesteca-l cu apa minerala imbuteliata sau cu apa de izvor, nu cu apa de la robinet, pentru ca aceasta contine de obicei clor.
Tratament cu diferite tipuri de argila
Exista mai multe tipuri de argila, cum ar fi alb, galben, verde, rosu sau albastru, iar fiecare are proprietati diferite si proportii diferite de minerale si de alte substante – fier, silicat de aluminiu, magneziu, metale alcaline, fosfat, potasiu, calciu, sodiu etc.
Argila alba este bogata in silicat de aluminiu, calciu si magneziu. Ea ajuta la repararea tesuturilor si in cazuri de anemie, diaree, demineralizare, artrita si osteoporoza. De asemenea, argila alba calmeaza si catifeleaza pielea, fiind potrivita pentru toate tipurile de ten.
Argila galbena este utilizata pentru pielea normala si are proprietati asemenatoare cu cea verde, fiind potrivita pentru tenul sensibil, uscat si deshidratat. De asemenea, ajuta la tratarea cicatricilor provocate de acnee.
Argila rosie se gaseste destul de greu si este bogata in siliciu, aluminiu, fier si titan. Ea este eficienta in tratarea artritei, a entorselor si a osteoporozei. In tratamentul cosmetic argila rosie este utilizata pentru regenerarea pielii si pentru tratarea acneei. Ea este potrivita mai ales pentru pielea uscata si sensibila.
Argila albastra are o putere foarte mare de purificare a corpului si este folosita pentru detoxifierea organismului si pentru echilibrarea calitatilor pielii prin netezirea ridurilor si eliminarea pistruilor si a acneei. Ea mai ajuta la eliminarea reziduurilor toxice de la nivelul pielii, la reducerea aspectului celulitei si la tratarea diferitelor afectiuni ale pielii – psoriazis, eczema, dermatite.
Argila verde are o varietate de proprietati, datorita cantitatii de minerale mari pe care o contine. Ea este utilizata in tratamentul aterosclerozei si al altor boli care apar odata cu imbatranirea. Argila verde este eficienta si pentru tratarea acneei si a tenului gras, pentru eliminarea toxinelor din piele si calmarea inflamatiilor.
Bai cu argila
Combina o ceasca de argila cu apa minerala si amesteca pana cand obtii o pasta moale, cremoasa si putin mai subtire decat vopseaua. Umple cada cu apa foarte calda si adauga treptat crema. Tine in apropiere un pahar cu apa rece sau cu ceai neindulcit, pentru ca este posibil sa te deshidratezi.
Bucura-te de aceasta baie cu argila timp de 20-30 de minute sau pana cand apa devine calduta. Deoarece acest tratament are efect de exfoliere, este important sa te hidratezi bine imediat dupa baie. Curata cu atentie cada, pentru a elimina toate reziduurile.
Impachetari cu argila
Combina o ceasca de argila cu suficienta apa pentru a face o pasta moale si subtire. Cu ajutorul unei pensule curate de vopsea, intinde crema pe piele atat cat poti ajunge, inclusiv pe fata. Inveleste-te intr-un prosop de baie si alege un loc unde sa te relaxezi.
Daca stai pe pat sau pe canapea, mai intinde un prosop sau un cearsaf, ca sa nu murdaresti. Intinde-te si odihneste-te timp de 30 de minute. Fa un dus si foloseste un burete cu care sa indepartezi toate reziduurile. Aplica apoi o lotiune hidratanta.
Masti cu argila pentru fata
Mastile cu argila au o varietate de beneficii in tratarea afectiunilor pielii. Ele sunt folosite de secole pentru tratarea tenului, deoarece argila patrunde adanc porii si elimina astfel impuritatile. Una dintre principalele probleme tratate cu argila este cea a punctelor negre, care cauzeaza acnee severa. Mastile cu argila vor elimina uleiurile din piele, o vor netezi, iar porii vor parea mai mici.
Tratament cu argila pentru boli respiratorii
Argila medicinala este potrivita pentru tratarea bolilor respiratorii, cum ar fi bronsita, pneumonia sau sinuzita. Prepara un amestec dintr-o lingurita de argila si una de apa, apoi lasa-l sa stea timp de 20 de minute. Foloseste numai lichidul limpede de deasupra argilei, sub forma de picaturi nazale, de trei-patru ori pe zi. Urmeaza acest tratament timp de trei saptamani.
Efecte adverse ale tratamentului cu argila
In timp ce urmezi un tratament cu argila este posibil sa apara diferite reactii adverse, din cauza faptului ca se produce detoxifierea organismului. Astfel, pot aparea oboseala, greata, durerile de cap, varsaturile etc. Din acest motiv, ar fi indicat sa eviti aceste tratamente daca esti insarcinata sau in timpul menstruatiei.
Dupa utilizare argila trebuie aruncata, deoarece este plina de toxine. Pentru a-i pastra proprietatile, trebuie sa amesteci argila cu apa intr-un vas de portelan, nu in unul din plastic sau din inox.
In functie de afectiunea pe care vrei sa o tratezi, alege un tip de argila si modalitatea prin care vrei sa o aplici. Cu un tratament cu argila vei beneficia de numeroasele sale proprietati curative – emolient, detoxifiant, cicatrizant, antiinflamator, antiseptic si anticancerigen.
Truc!
Masca cu argila este indicata mai ales in momentele stresante ale vietii, cand problemele lasa urme si asupra tenului. Insa exista si o alta metoda care te poate ajuta sa scapi de stres, si anume terapia prin shopping! Suna-ti cea mai buna prietena si merge-ti la o sedinta de cumparaturi. Aplica totusi masca cu argila seara, cand ajungi acasa, chiar inainte de culcare pentru a-ti revigora tenul.
Dasha - 145 lei |
Dasha - 295 lei |