Cum să prepari săpun în casă: 7 rețete pentru sănătate și frumusețe

Cum să prepari săpun în casă: 7 rețete pentru sănătate și frumusețe

Redactor Andreea Baluteanu

Prepararea săpunului în casă poate părea la un moment dat o misiune aparent imposibilă, una dintre minunile cu care se îndeletniceau mamele și bunicile noastre. Cu toate acestea, lucrurile nu stau așa nici pe departe: odată ce vei începe să îți pregătești acasă produsul cu care te speli, vei constata că ai făcut o alegere de top nu numai pentru sănătatea și frumusețea ta, dar și pentru relaxare și stare de bine.

Azi îți recomandăm rețeta clasică de săpun de casă, cu leșie, dar și alte câteva recomandări. Așa că fă-ți mama și bunica mândre de tine și prietenele fericite, oferindu-le drept cadou câteva săpunuri de casă preparate chiar de mânuța ta!

Prepararea săpunului de casă: rețeta pe care o folosesc profesioniștii

Ai să vezi că, atunci când te obișnuiești să prepari săpun de casă, această practică va deveni o adevărată sursă de plăcere și relaxare. Și cine știe, poate vei ajunge la un moment dat să transformi prepararea săpunului de casă într-o sursă de venit.

sapun de casa ingrediente

Înainte de a te apuca de treabă, să povestim puțin despre leșie, principalul ingredient din această rețetă. Pe numele său științific hidroxid de sodiu – NaOH, leșia poate fi achiziţionată din farmacii sau din magazinele de specialitate. Ai grijă, însă, deoarece leșia este caustică și poate provoca arsuri sau chiar perfora materialele, de aceea e recomandat să porți mănuși atunci când o folosești.

Odată integrată în săpun, leșia devine însă inofensivă prin reacție cu uleiurile folosite și prin declanșarea procesului de saponificare.

Iată de ce echipamente ai nevoie atunci când te apuci să prepari săpun în casă:

  • recipient de sticlă sau de oțel inoxidabil (nu folosi plastic sau aluminiu fiindcă pot reacționa cu leșia);
  • un termometru din oțel inoxidabil:
  • mănuși;
  • un prosop vechi;
  • linguri de silicon;
  • forme de săpun (poți folosi și forme de nisip sau pentru prăjituri, dar ai grijă să le tapotezi cu ulei sau cu folie alimentară și nu le mai folosi după la gătit);
  • un borcan de sticlă cu capac;
  • ziar.

Mai jos descoperă și ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea săpunului de casă:

  • 2/3 cană de ulei de cocos;
  • 2/3 cană de ulei de măsline;
  • 2/3 cană alt ulei la alegere (migdale, floarea soarelui sau semințe de struguri);
  • ¼ cană de leșie;
  • ¾ cană de apă rece purificată sau distilată;
  • la alegere: ierburi (plante uscate precum lavanda, mușețelul sau lemongrass), uleiuri esențiale (lavandă, citrice, scorțișoară); coloranți (pudră de cacao, clorofilă pudră, turmeric).

Iată cum arată prepararea săpunului de casă!

  1. Începe prin a pregăti mediul de lucru: acoperă suprafața cu un ziar vechi, pune-ți mănușile, ține ustensilele la îndemână. Măsoară apa și leșia și apoi toarnă încet leșia peste apă, niciodată invers. Amestecă până ce apa se limpezește și apoi lasă deoparte.
  2. În borcănaș, amestecă cele trei uleiuri și încălzește-le la cuptorul cu microunde sau la bain-marie. Măsoară temperatura: ar trebui să te oprești când mixul ajunge la 120 de grade. Când și combinația de uleiuri, și cea de leșie și apă au atins valori de temperatură cuprinse între 95 și 105 de grade, le poți amesteca.
  3. Ca să mixezi substanțele, toarnă mai întâi uleiurile în recipientul ales. Adaugă apoi leșia, amestecând încet pentru circa 5 minute. Continuă să mixezi până ce obții o compoziție groasă, deschisă la culoare, asemănătoare budincii de vanilie.
  4. Acum poți include în mix ierburile, uleiurile esențiale sau coloranții, amestecând din nou până la omogenizare. Varsă conținutul în formele de săpun, acoperă cu folie de plastic și apoi înfășoară într-un prosop, pentru a menține căldura și a stimula astfel procesul de saponificare.
  5. După 24 de ore, verifică starea săpunului tău de casă. Dacă e încă moale, mai poți aștepta între 12 și 24 de ore. După ce e gata, scoate-l din forme, taie-l în bucăți (dacă e cazul) și așterne-l pe o suprafață acoperită cu hârtie de copt. Ține-l acolo, în vacanță, timp de 4 săptămâni, având grijă ca din când în când să îl întorci și pe celelalte fețe. Știm, îți va pune răbdarea la încercare, dar merită!

Când săpunul e gata, inspiră adânc aroma sa, învelește-l în hârtie și leagă apoi cu sfoară, ca să îl păstrezi sau să îl dăruiești. Nu e așa că deja te simți mai bine ca niciodată, visând la băi parfumate și înmiresmate?

Rețetă săpun de casă cu glicerină: te vei îndrăgosti

Săpunul cu glicerină este renumit în lumea întreagă, fiind potrivit inclusiv pentru fetele și femeile cu piele sensibilă. Iată care este rețeta ce ne-a convins!

De ce ai nevoie:

  • glicerină solidă;
  • uleiuri esențiale la alegere (nouă ne plac cele de lavandă, mentă sau lămâie);
  • forme pentru săpun;
  • alcool.

Prepararea săpunului de casă cu glicerină:

  1. Începe prin a topi glicerina, tăind-o în bucăți mai mici. Poți folosi tehnica bain-marie sau un cuptor cu microunde.
  2. După ce glicerina a devenit lichidă, toarnă câteva picături de ulei esențial, în funcție de cât de aromat îți dorești să fie săpunul.
  3. Lasă deoparte mixul și sprayază alcool în formele de săpun, pentru a preveni formarea bulelor.
  4. Toarnă glicerina caldă și lichidă în formele de săpun, încercând să obții un mix cât mai unitar.
  5. Pulverizează din nou alcool și lasă timp săpunului să se întărească.
  6. După ce e gata, scoate din forme și folosește cu dragoste.

Descoperă mai jos și o altă rețetă de săpun de casă pe bază de glicerină!

Rețetă săpun de casă din untură de porc: ce pregătea bunica

Să fim serioase: bunicile noastre nu aveau la îndemână ulei de cocos și mixuri de uleiuri esențiale pentru a face săpun. Ce nu le lipsea, însă? Untura de porc. Dacă ai așa un ingredient sacru prin cămara ta și nu știi la ce anume să îl folosești, iată ce îți propunem!

De ce ai ingrediente ai nevoie, conform rețetei recomandate de Naturalint!

  • 1 kg de untură de porc;
  • 0,141 kg de sodă caustică;
  • 0,34 kg de apă fiartă și răcită.

Modalitate de preparare a săpunului de casă cu untură de porc:

  1. Topește mai întâi untura, până ce ajunge la 40 de grade.
  2. Toarnă încet soda caustică în apa rece și amestecă. Nu uita de mănuși și de masca de protecție.
  3. Varsă mixul de apă și sodă peste untura topită și apoi amestecă cu blenderul până ce obții o compoziție uniformă, care seamănă cu cea a aluatului pentru clătite.
  4. Pune mixul în forma pentru săpun și acoperă cu folie de plastic și cu prosop, așa cum te-am învățat în cazul rețetei de săpun de casă cu leșie. După 24-48 de ore scoate săpunul din forme și taie-l în bucăți, dacă este necesar.

Păstrează la loc aerisit timp de 4-6 săptămâni și folosește abia după acest interval.

Rețetă săpun de casă cu ulei: ce mai pregătim

Când vine vorba despre uleiurile esențiale, beneficiile sunt nebănuite. Nu numai că miros îmbătător, dar nici nu rețin numeroasele dezavantaje pe care le au ingredientele nocive din săpunurile clasice. Iată ce rețetă de săpun de casă cu uleiuri îți recomandăm!

Ingrediente:

  • 280 de grame de bază de săpun cu lapte de capră (poți alege orice alt sortiment sau poți apela la o rețetă de săpun de casă de mai sus);
  • ¼ linguriță de vitamina E în formă uleioasă;
  • 20 picături de ulei esențial la alegerea ta;
  • forme pentru săpun.

Prepararea săpunului de casă cu ulei:

  1. Începe prin a topi baza de săpun, fie la bain-marie, fie la cuptorul cu microunde. Amestecă pentru a obține o compoziție uniformă.
  2. După ce s-a topit săpunul, adaugă vitamina E și picăturile de ulei esențial. Poți include de asemenea și miere, ovăz sau ierburi în rețeta ta.
  3. Varsă în formele de săpun și așteaptă să se răcească complet înainte de a folosi.

Rețetă de săpun de casă fără sodă caustică

Știm că soda caustică nu e chiar cel mai delicat ingredient de pe pământ, așa că, mai ales dacă ai pielea sensibilă, nu strică să te ferești de ea. Iată la ce formulă poți apela în schimb!

Ingrediente:

  • 500g de bază de săpun alb;
  • 50 g de fulgi de ovăz;
  • o linguriță de miere.

Prepararea săpunului de casă fără sodă caustică:

  1. Începe prin a topi baza de săpun, așa cum te-am învățat și la rețeta de mai sus.
  2. Adaugă fulgii de ovăz și lingurița de miere și amestecă bine de tot.
  3. Toarnă mixul în forme, lasă să se răcească și apoi utilizează cu inima plină de liniștea că faci pielii tale un bine neasemuit.

Rețetă săpun de casă cu lavandă: ce bine miroase!

Lavanda miroase senzațional, calmează și are atribute de relaxare incredibile: nu așa sună și rețeta unui săpun de casă pur și simplu extraordinar? Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 300 g de bază de săpun:
  • ¼ cană cu muguri de lavandă;
  • 5 ml de ulei esențial de lavandă:
  • opțional: ¼ cană de muguri de lavandă pentru a decora pe deasupra săpunul de casă.

Modalitate de preparare a săpunului de casă cu lavandă:

  1. Începe prin a topi baza de săpun.
  2. Adaugă în mix mugurii de lavandă și uleiul esențial, amestecând continuu.
  3. Toarnă conținutul în formele de săpun și, după ce compoziția s-a nivelat, acoperă rapid cu un strat de muguri de lavandă. Atenție, trebuie să fii gata înainte ca săpunul să se usuce.
  4. După ce e gata, detașează din forme și apoi răsfață-te cu o adevărată minune de săpun de casă. Bonus: preparatul tău homemade este minunat și pentru a exfolia pielea.

Rețetă de săpun de casă cu cafea: un adevărat deliciu

Cafeaua are virtuți exfoliante și anticelulitice, un motiv în plus să adorăm această rețetă de săpun de casă! Iată mai jos de ce ai nevoie!

Ingrediente:

  • 450 de grame de bază de săpun din lapte de capră;
  • ¼ cană de zaț de cafea;
  • ¼ linguriță de ulei esențial de vanilie;
  • forme pentru săpun.

Modalitate de preparare a săpunului de casă cu cafea:

  1. Topește baza de săpun, fie la microunde, în mai multe reprize, fie la bain-marie.
  2. Adaugă zațul și uleiul esențial și pune iar la microunde, amestecând treptat.
  3. Când compoziția este omogenă, toarnă în formele de săpun, așteaptă să se închege, iar apoi dă-ne de știre cum a mers!

baie concept zen

Ce spui, ești tentată să încerci și tu rețetele noastre de preparare a săpunului de casă? Dacă da, care dintre ele ți-a atras atenția? Vezi și cum să prepari un detergent bio la tine acasă, dar și un deodorant natural!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.