Diferența între cultura îngrijirii tenului Europa versus Asia: interviu cu Diana Spinu, medic dermatolog

Diferența între cultura îngrijirii tenului Europa versus Asia: interviu cu Diana Spinu, medic dermatolog

Redactor Andreea Baluteanu

Coreenele sunt celebre, și pe bună dreptate, pentru frumusețea lor strălucitoare, pentru tenul radios și tânăr care atrage toate privirile. Simplul fapt de a ghici vârsta uneia dintre locuitoarele acestei țări binecuvântate în aspectul fizic este o provocare: există coreene de peste 50 de ani pe care le confunzi ușor cu adolescente! Cum ai putea să nu le invidiezi?
Dacă ești și tu fascinată de tinerețea și de frumusețea coreenelor, azi te invităm să citești un interviu în exclusivitate cu Diana Spinu, Medic cu specializarea dermato-venerologie în cadrul Clinicii AS. Profesionistul ce beneficiază de o experiență remarcabilă ne vorbește despre specificul îngrijirii tenului în Asia și despre secretele neprețuite pe care le putem prelua de la coreene, pentru un ten radios și la vârste înaintate.

De la pielea cu probleme la „pielea de sticlă”: trucuri care vor face diferența

Vrei un ten radios, impecabil, care să îți țină companie cu frumusețea sa sclipitoare pentru tot restul vieții? Specialistul de la Clinica AS, medicul dermatolog Diana Spinu, îți spune tot ce trebuie să faci!

Dr Diana Spanu

  1. Care sunt principalele diferențe între obiceiurile de îngrijire ale femeilor din cele două colțuri ale lumii?
  • Ritualul de îngrijire al pielii în Asia, mai specific în Coreea de Sud, este format din 10 -12 produse, cel European însă, sau Vestic, este compus din 3 - 5 produse de îngrijire.
  • Ritualul de îngrijire al tenului seara începe cu o curățare în 2 pași, urmată întotdeauna de o exfoliere chimică blândă, apoi de aplicarea unui toner, a unei esențe, urmând un serum, o mască șervețel (sheet mask) de 2-3 ori pe săptămână, cremă pentru ochi și o cremă hidratanta sau o mască hidratantă pentru față.
  • Tonerul Asiatic vs. Tonerul Vestic: primul ajută în obținerea unei echilibru la nivelul pH-ului pielii, este hidratant, nu usucă tenul, de obicei conține acid hialuronic în diferite concentrații și dimensiuni moleculare precum și esență de melc, pregătind pielea pentru aplicarea următoarelor produse de îngrijire. Dimpotrivă, tonerul produs pentru piața vestică are ca ingredient principal derivate de alcool în concentrații crescute și uzual este destinat pielii acneice.
  • Întotdeauna, asiaticii aplică serumuri (serum/ampoule) cu concentrații crescute de ingrediente active care, datorită consistenței și a ingredientelor, acționează în straturile mai profunde ale pielii.
  • Îngrijirea pielii la asiatici se bazează pe o hidratare intensă a pielii, iar etalonul de frumusețe este considerat a fi tenul cu aspect de „sticlă”, fără imperfecțiuni și cât mai deschis la culoare. Astfel, nici măștile faciale nu fac o excepție de la aceste reguli, fiind de obicei maști tip șervețel (sheet mask), ce se folosesc de 2-3 ori pe săptămână, și sunt un pas important în ritualul de îngrijire. În schimb, femeile din Europa și America preferă măștile cu efect purifiant, care ajută la eliminarea impurităților de la nivelul pielii, respectiv bine-cunoscutele măști cu argilă.
  • Nu în ultimul rând, diferența majoră din punctul meu de vedere este cultul pentru produsele cu factor de protecție solară (FPS/SPF). După cum știm, soarele produce fotoîmbătrânire cutanată. Astfel, asiaticii sunt învățați din copilărie să aplice produse cu FPS în fiecare zi și să le reaplice la 2 ore, cu religiozitate. În Europa sau în țara noastră, cel puțin, ideea de SPF aplicat în fiecare zi, chiar și atunci când nu mergem la mare și chiar în anotimpurile care nu sunt însorite, toamna și iarna, este încă una nouă. Începe să fie adoptată însă, cu pași mărunți.  
  1. Cine ocupă locul fruntaș la capitolul îngrijire a tenului și de ce? 

In Coreea de Sud, cultul pentru îngrijirea pielii începe de la vârste mici. Conceptul de frumusețe este definit printr-o piele sănătoasă, radiantă. Pentru asiatici, ideea de skincare se concentrează pe prevenirea problemelor de la nivel cutanat. Astfel, inclusiv produsele de machiaj sunt îmbogățite cu ingrediente active care tratează o posibilă afecțiune a tenului. De exemplu, în cultura lor, produsul căruia noi ii spunem fond de ten și are doar rolul de a acoperi imperfecțiunile tenului, la ei se numește BB Cream (Blemish Balm) și are în mod uzual o acoperire ușoară spre medie, conținând însă ingrediente active ce aduc beneficii precum: uniformizarea tenului, efecte antirid și anti-acneice, în funcție de compoziție.

După cum am spus, dacă la Asiatici conceptul de skincare se învârte in jurul ideii de prevenție, vesticii merg mai mult pe ideea de tratare a problemei de la nivelul tenului și de acoperire a imperfecțiunilor. Astfel, dacă o femeie asiatică folosește în jur de 10-12 produse de îngrijire a feței, apoi ca și machiaj utilizează un BB Cream cu acoperite ușoară/medie și poate un corector, o femeie din Europa folosește în jur de 3-5 produse de îngrijire a feței, cum ar fi: demachiant, serum, cremă pentru față, cremă pentru ochi și un produs cu SPF dimineața, apoi aplică un corector, un fond de ten cu acoperire medie/mare, și un anticearcăn.  

europene si asiatice

  1. Care sunt “trucurile” de frumusețe pe care le pot împrumuta femeile din Europa de la cele din Asia și viceversa? 
  • Ideea de „double cleansing”: pentru demachiere nu se folosește doar un singur produs, cum ar fi o apă micelară, un lapte demachiant sau un gel spumant, ci se folosesc 2 produse, tocmai pentru a ne asigura că tenul este perfect curățat înainte de aplicarea produselor de îngrijire. Astfel, ideea de curățare a tenului în 2 pași se bazează pe aplicarea a două produse de curățare: primul produs va dizolva machiajul, acesta va fi un ulei demachiant, un balsam, un lapte demachiant sau o apă micelară, iar cel de-al doilea produs este de obicei un săpun pentru față care elimină orice impuritate.
  • Masajul facial de 2-3 ori pe săptămână, efectuat cu degetele sau cu diverse ustensile are rolul de a relaxa și rejuvena tenul.
  • Utilizarea cremelor cu SPF 30-50, zilnic. 
  1. Ne puteți spune trei reguli de bază în îngrijirea tenului, pe care orice femeie din lume ar trebui să le respecte? 
  • Demachiere
  • Hidratare
  • Protecție solară  
  1. Proceduri specializate la salon/cabinet, ori remedii naturiste acasă - Ce recomandați?

Prefer și recomand tratamentele și procedurile dermato-cosmetice realizate de către un specialist; fie acesta un medic dermatolog sau un terapeut specializat pe proceduri cosmetice. De ce? Pentru că în spatele unui profesionist se află ani de studiu, de cursuri pentru perfecționare și nenumărate studii efectuate pentru o procedură care este recomandată în funcție de problemele pacientei. Trebuie sa renunțăm la ideea măștilor făcute în casă cu suc de lămâie, bicarbonat de sodiu, gălbenuș de ou, uleiuri alimentare, uleiuri esențiale sau miere. Nu sunt benefice și, mai mult, pot afecta bariera dermo-epidermica a țesutului cutanat de la nivelul tenului. 

  1. Când devine îngrijirea tenului o problemă de dezbătut cu medicul dermatolog? 

Pentru că am vorbit până acum despre obiceiurile de îngrijire practicate de asiatici si coreeni în special, este important de știut faptul că aceștia au o relație strânsă cu medical dermatolog la care ei merg cu regularitate pentru prevenția diferitelor probleme ce apar la nivelul pielii o dată cu înaintarea în vârstă. 

Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa existe o problemă la nivelul tenului sau în legătură cu îngrijirea tenului pentru o vizită la medicul dermatolog. O discuție cu medicul în legătură cu îngrijirea pielii poate avea loc la orice vârstă. 

Eu mă consider norocoasă, am paciente care vin cu copiii lor în vârsta de 14-15 ani și concepem împreună mici ritualuri de îngrijire, individualizate.  

  1. Sunteți medic, dar în primul rând, femeie. Ne puteți spune câteva dintre obiceiurile de îngrijire a tenului de la care nu faceți abatere niciodată? 

Niciodată nu se întâmplă sa mă culc fără sa mă demachiez. De fapt, după ce ajung acasă de la spital sau de la clinică, primul lucru pe care îl fac este sa îmi îndepărtez machiajul și să îmi curăț tenul.

În fiecare zi aplic pe față câte un serum, cu antioxidanți dimineața, iar seara cu ingrediente anti-îmbătrânire. 

Nu în cele din urmă, aplic cu sfințenie o cremă cu SPF 50, apoi reaplic protecție solară în timpul zilei, de obicei sub formula de spray.  

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.