Împachetări cu ulei de ricin: ce înseamnă și cât de benefice sunt

Împachetări cu ulei de ricin: ce înseamnă și cât de benefice sunt
Redactor Raluca Margean
Sâmbătă, 26.04.2025

Trendurile de beauty de pe social media aduc mereu inovații fascinante, trucuri neașteptate și soluții rapide pentru îngrijirea pielii sau îmbunătățirea aspectului estetic. Împachetările cu ulei de ricin câștigă o popularitate din ce în ce mai mare, datorită potențialelor beneficii ce includ detoxifierea și sprijinirea funcției hepatice sau îmbunătățirea digestiei și ameliorarea crampelor menstruale. În acest articol vom afla cum se fac împachetările cu ulei de ricin și dacă toate așa-zisele proprietăți terapeutice ale acestei tehnici sunt confirmate de studii științifice.

Cuprins

Ce sunt împachetările cu ulei de ricin

Uleiul de ricin este obținut din presarea semințelor plantei de ricin. El este în principal folosit ca laxativ, însă unele persoane îl folosesc și pentru potențialele beneficii asupra pielii. Deși există cercetări limitate care să demonstreze eficiența uleiului de ricin împotriva anumitor afecțiuni ale pielii, el este folosit pentru tratarea acneei, curățarea și hidratarea tenului, vindecarea rănilor și ameliorarea cearcănelor.

Planta de ricin
Sursa foto: Vecteezy.com

În ceea ce privește împachetările cu ulei de ricin, această tehnică presupune îmbibarea unei țesături cu ulei de ricin pentru a o aplica pe piele ca remediu pentru o gamă largă de afecțiuni, de la dureri, la boli hepatice și constipație.

Iată care este modalitatea de pregătire și folosire:

1. Îmbibă o bucată de pânză de bumbac în ulei de ricin de calitate.

2. Așază pânza îmbibată peste o bucată de folie alimentară sau plastic pentru a preveni pătarea suprafețelor.

3. Aplică compresa pe zona dorită, asigurându-te că pielea este protejată cu folie alimentară sau plastic.

4. Pentru eficiență sporită, pune o compresă caldă deasupra întregului ansamblu.

5. Păstrează compresa cu ulei de ricin pe piele, împreună cu sursa de căldură, pentru o perioadă cuprinsă între 15 și 90 de minute.

6. După tratament, îndepărtează compresa și clătește bine zona tratată.

7. Pentru reutilizare, păstrează compresa într-un recipient etanș la frigider. În general, o compresă poate fi folosită de până la 30 de ori înainte de a necesita înlocuire.

Acțiunea acestor comprese se bazează pe absorbția prin piele a acidului ricinoleic, componentul principal al uleiului de ricin (aproximativ 90%), căruia i se atribuie diverse efecte precum proprietăți laxative sau efecte analgezice.

Ce beneficii au împachetările cu ulei de ricin

Studiile au demonstrat că uleiul de ricin poate ajuta la tratarea constipației, deoarece, odată descompus de intestinul subțire în acid ricinoleic, stimulează contracțiile intestinale și favorizează tranzitul. 

Pe rețelele de socializare împachetările cu ulei de ricin sunt promovate ca fiind o solulție minune pentru detoxifierea organismului, însă specialiștii susțin că nu există nicio bază științifică pentru această presupusă proprietate terapeutică.

Deși unele persoane apelează la împachetări cu ulei de ricin pentru diverse beneficii, precum detoxifiere, activitate antimicrobiană, metabolismul lipidelor, ameliorarea durerii artritice, suport hepatic, drenaj limfatic și circulație îmbunătățită, experții în sănătate recomandă evitarea acestei practici.

Mai mult, specialiștii atrag atenția că împachetările cu ulei de ricin nu doar că nu oferă beneficiile "miraculoase" adesea promovate, dar pot provoca și efecte secundare nedorite precum iritații cutanate, reacții alergice, crampe abdominale și stări de greață.

Ei susțin că studiile realizate până în prezent asupra uleiului de ricin s-au concentrat exclusiv pe sănătatea pielii, evidențiind beneficii precum reducerea roșeții și calmarea mâncărimii, precum și hidratarea pielii. 

Când sunt recomandate împachetările cu ulei de ricin

Doar unele cercetări restrânse au arătat că aplicarea de comprese cu ulei de ricin pe abdomen poate fi utilă pentru reducerea simptomelor de constipație. 

Însă, pentru împachetările cu ulei de ricin promovate pe rețelele sociale nu există dovezi științifice care să le confirme eficiența. Din acest motiv, așa cum am menționat mai sus, specialiștii NU recomandă deloc această practică.

În locul împachetărilor cu ulei de ricin, sunt de avut în vedere alte terapii alternative pentru ameliorarea durerii, reducerea stresului și sprijin în tratarea afecțiunilor. Aceste terapii includ:

  • Aplicarea de ulei de cocos sau alte uleiuri naturale și/sau esențiale
  • Acupunctură
  • Terapie cu ultrasunete
  • Fizioterapie
  • Masaj
  • Yoga
  • Tai chi
  • Antrenament de relaxare (mindfulness, meditație, exerciții de respirație etc.)

În concluzie, uleiul de ricin poate avea anumite proprietăți benefice împotriva constipației. Însă, în ceea ce privește împachetările cu ulei de ricin, nu există dovezi științifice concludente care să confirme proprietățile de detoxifiere promovate pe rețelele de socializare. Înainte de a încerca orice remediu minune de pe rețelele de socializare este important să te informezi din surse de încredere și să discuți cu un medic. De asemenea, ține cont că uleiul de ricin poate provoca unele efecte secundare, cum ar fi iritația pielii sau o reacție alergică.

Vezi si
Ulei de Moringa: beneficii pentru piele și păr
Ulei de Moringa: beneficii pentru piele și păr
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.04.2025

Surse foto: Vecteezy.com

Surse articol: Health.com

Articolul urmator »
Face taping: metoda virală anti-aging. Ce este și cum se face
Face taping: metoda virală anti-aging. Ce este și cum se face
Raluca Margean | Miercuri, 23.04.2025
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ulei de corp: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Joi, 27.03.2025
Retinoizi topici: ce sunt și ce beneficii au
Raluca Margean | Duminică, 15.12.2024

Ne găsești pe