Care sunt riscurile epilării cu ceară

Care sunt riscurile epilării cu ceară

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Există mai multe metode de înlăturare a părului nedorit. Aparatul de ras și epilatorul ne pot ajuta în acest sens pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Totuși una dintre cel mai des folosite metode de epilare este cea cu ceară. Pielea rămâne fină în urma acestui proces, iar părul începe să crească abia după câteva săptămâni, în unele cazuri chiar și după o lună. În plus, epilarea cu ceară poate să se facă în orice zonă a corpului unde există păr nedorit, fără nicio limitare.

Deși toate femeile cunosc beneficiile, puține dintre noi suntem conștiente de riscurile epilării cu ceară. Pielea este afectată în timpul acestui proces, iar porii se pot infecta atunci când epilarea nu se face în condiții sterile. Acest lucru este cu atât mai alarmant cu cât epilarea în zona inghinală face parte din rutina de frumusețe a oricărei femei. Fie că nu ai folosit această metodă până acum, fie că te epilezi de mult timp cu ceară, trebuie să știi neapărat riscurile la care te expui.

epilare cu ceara

Iată care sunt riscurile epilării cu ceară!

Studiile arată că epilarea cu ceară în zona inghinală crește riscul de infectare cu o bacterie numită molluscum contagiosum. Conform unei cercetări recente, infectarea cu această bacterie cauzează erupții cutanate și umflături în zona intimă. Doctorii de la SUNY Downstate Medical Center din New York au sesizat o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate cu acest virus.

Deși par inofensive, efectele epilării cu ceară pot fi foarte supărătoare din cauza efectului vizual pe care îl creează și a senzației de usturime și mâncărime. Riscurile epilării cu ceară cresc doar în anumite situații și includ infecții grave ce necesită spitalizare. În 2009, într-un stat de pe continentul american, s-a luat în considerare chiar posibilitatea interzicerii epilării cu ceară, după ce mai multe femei au fost spitalizate cu infecții severe, conform huffingtonpost.com.

Părul de pe corp, indiferent de trendurile estetice existente, există dintr-un motiv bine întemeiat. Acesta ne protejează diferite părți ale corpului și împiedică frecarea pielii. De aceea, atunci când ne epilăm, suntem mai predispuse la iritații. Pielea nu mai este protejată, iar frecarea suprafețelor duce la apariția de eczeme care ustură și sunt dureroase.

epilare cu ceara la salon

Mici răni și sângerare

Jessica Krant, medic dermatolog la SUNY Downstate Medical Center, spune că, în timpul epilării, firele de păr sunt înlăturate din rădăcină, cauzând sângerare și mici răni, motiv pentru care ar trebui evitată această procedură. 

Piele roșie, iritată

După epilare, pielea este roșie, iritată și foarte sensibilă la atingere. De aceea este indicat să purtăm haine largi în ziua în care ne epilăm și să evităm pe cât posibil frecarea pe suprafața respectivă. Rezervă-ți această zi pentru a sta în casă, departe de factorii ce ar putea să îți irite și mai tare pielea.

Infecție în zona inghinală

Atunci când te epilezi în zona inghinală, riști să dezvolți o infecție. Infectarea poate fi de suprafață sau poate ajunge mult mai adânc în corp. Putem evita aceste neplăceri dacă ținem cont de regulile de igienă și ne alegem cu grijă salonul unde ne epilăm.

femeie in lenjerie intima

Umflături și erupții cutanate

Potrivit National Health Service, există o anumită bacterie care se poate dezvolta atunci când te epilezi cu ceară și care poate să provoace umflături la nivelul pielii. Această bacterie se transmite fie prin atingerea obiectelor contaminate (care se pot găsi și în salon), fie prin contact sexual. Adesea arată ca o acnee urâtă, iar rănile pot erupe. Dacă observi astfel de umflături în zona intimă, este indicat să consulți un doctor cât mai repede posibil.

Ce trebuie să faci pentru a evita reacțiile adverse în cazul epilării cu ceară

În primul rând, dacă faci acest lucru acasă, asigură-te că te epilezi corect. În fimulețul de mai jos vei vedea care este cea mai bună metodă de epilare cu ceară. De asemenea, asigură-te că zona respectivă este curată și dezinfectată. Este bine să te epilezi într-un mediu curat, fără microbi.

Încearcă să nu te expui la soare în primele două zile de la epilare și să eviți dușurile fierbinți, la fel și produsele de îngrijire care îți pot irita pielea. De asemenea, poartă haine cât mai largi, inclusiv lenjerie intimă. Bikinii îți sufocă pielea proaspăt epilată, iar frecarea acestor suprafețe sensibile îți poate crea adevărate neplăceri.

Există chiar și unele tratamente naturiste pe care le poți face acasă și care te pot ajuta să scapi de iritația inghinală și de roșeața pielii cauzate de epilarea cu ceară. 

De cele mai multe ori, epilarea cu ceară devine problematică tocmai din cauza acestor recomandări de care nu ții cont. Așadar, data viitoare când vei dori să faci acest lucru, încearcă să eviți riscurile epilării cu ceară și să îți asiguri o experiență cât mai plăcută. Dacă obișnuiești să faci acest procedeu la salon, este indicat să te duci doar la cele cu o anumită reputație, deoarece infectarea se poate face mult mai ușor în aceste locuri publice.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.