Laser CO2: beneficii și recomandări

Laser CO2: beneficii și recomandări
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 27.12.2023

Tratamentul facial cu laser CO2 redefinește conceptul de frumusețe, oferind o nouă perspectivă asupra pielii perfecte. Este o procedură revoluționară de întinerire a feței, ce oferă pielii elasticitate și un aspect vizibil îmbunătățit. Tratamentul cu laser CO2 ajută la reducerea ridurilor sau a petelor pigmentare, lăsând un ten mai tânăr și revigorat. Află din acest articol care sunt beneficiile tratamentului cu laser CO2, cât durează efectele sale, dar și ce contraindicații are procedura!

Cuprins

Ce este laserul CO2?

Tratamentul cu laser CO2 este, în prezent, cea mai eficientă procedură de întinerire a pielii.  Se realizează pentru a îndepărta ridurile, petele pigmentare, negii sau cicatricile, dar și pentru a îmbunătăți elasticitatea tenului sau trata diverse afecțiuni ale pielii.

Procedura cu laser C02 utilizează impulsuri de lumină laser. Aceste fascicule pătrund pe suprafața pielii, unde apa din celulele pielii le absoarbe. În acest moment epiderma (stratul exterior subțire al pielii) este îndepărtată, iar dermul (stratul mijlociu) se încălzește, stimulând creșterea de noi fibre de colagen. Pe măsură ce epiderma se vindecă, o nouă piele mai fermă și mai netedă înlocuiește straturile vechi, iar zona tratată pare mai netedă și mai fermă.

Cum se realizează această procedură?

Procedura durează, în general, între 30 de minute și 2 ore, în funcție de problema abordată și de zona de piele tratată. Înainte de tratament, trebuie evitată expunerea la soare timp de patru săptămâni și este necesară aplicarea unei creme de protecție solară.

Este important de știut că tratamentul cu laser CO2 implică o oarecare durere, ce depinde de mai mulți factori, inclusiv profunzimea suprafeței tratate, priceperea dermatologului și toleranța la durere a pacientului.

Procedura se realizează cu anestezic local, iar înainte de începerea tratamentului pielea va fi curățată foarte bine. În timpul tratamentului, dermatologul va mișca lent bagheta laser pe zona de piele care este tratată. Pentru a preveni umflarea, se va aplica gheață pe respectiva zonă timp de aproximativ 15 minute.

După procedură, medicul va aplica un unguent antibacterian și pansament antiaderent pentru 24 de ore.

Cum îngrijești pielea și cât durează recuperarea după tratamentul cu laser CO2?

După procedura cu laser CO2, în primele zile pielea ta se va simți ca după o arsură solară. Este posibil să experimentezi mâncărime, usturime și exfoliere. De asemenea, se pot forma vezicule și poate curge un lichid galben.

La recomandarea medicului, va trebui să cureți zona tratată de 2-5 ori pe zi cu ser fiziologic sau altă soluție pentru a preveni formarea de cruste. Crustele pot crește șansa de a forma cicatrici și pot prelungi timpul de vindecare.

În general, zona tratată cu laser CO2 se vindecă în 10 - 21 de zile, în funcție de natura afecțiunii care a fost tratată și de intensitatea setărilor laserului. Cu cât setările sunt mai puternice, cu atât timpul de recuperare este mai lung.

După ce zona s-a vindecat, pielea va mai fi încă roșie o perioadă de aproximativ 2-3 luni. În unele cazuri (la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare) roșeața poate dura până la șase luni să dispară. După procedură, trebuie aplicată o cremă de protecție solară, o cremă hidratantă sau unguent antibacterian.

Este important ca în perioada de recuperare să eviți frecarea, zgârierea sau strângerea pielii și să dormi cu capul ridicat pentru a preveni umflăturile.​

Laser CO2: beneficii pentru piele

Tratamentul laser cu dioxid de carbon este utilizat pentru a reîntineri pielea feței și pentru trata o varietate de afecțiuni cutanate. Laserele cu dioxid de carbon îndepărtează foarte precis straturile subțiri ale pielii, cu o deteriorare minimă termică a structurilor din jur.

Femeie care și-a făcut tratament facial cu laser
Sursa foto: iStock.com

Principalele beneficii ale tratamentului cu laser CO2 sunt:

Reducerea liniilor fine și a ridurilor

Laserul cu dioxid de carbon este folosit în principal pentru îndepărtarea ridurilor din jurul ochilor, de pe frunte sau din jurul gurii. Avantajul acestei proceduri constă nu doar în reducerea vizibilă a ridurilor, ci și în stimularea producției de colagen, care poate îmbunătăți sănătatea pielii în timp.

Repararea pielii deteriorate de soare

Expunerea îndelungată la lumina UV poate contribui la îmbătrânirea prematură a pielii, la apariția ridurilor, pierderea elasticității, textura aspră și neuniformă a pielii, dar și la apariția petelor și așa-ziselor ”vene de păianjen”. Tratamentul cu laser CO2 poate reduce semnificativ aspectul tuturor acestor semne de îmbătrânire.

Repararea pielii slăbite a pleoapelor

Laserele cu CO2 pot ajuta la îmbunătățirea elasticității tenului (”strângerea” pielii), inclusiv la îmbunătățirea laxității pielii pleoapelor și la minimizarea aspectului ochilor lăsați.

Îndepărtarea cicatricilor cauzate de acnee

Acest lucru este posibil prin stimularea producției de colagen care ajută la strângerea și netezirea cicatricilor. În unele cazuri, tratamentul cu laser CO2 nu este suficient pentru îndepărtarea cicatricilor cauzate de acnee, fiind necesară o terapie combinată de microneedling, subcizie și peeling cu acid tricloroacetic.

Eliminarea negilor, tratarea hiperplaziei sebacee și cancerului de piele

Procedura cu laser CO2 este recomandată pentru îndepărtarea negilor atunci când alte metode de tratament (de exemplu congelarea negilor) nu au dat rezultate.

De asemenea, laserul CO2 este eficient și pentru tratarea hiperplaziei sebacee, adică acele mici umflături inestetice de pe piele cauzate de blocarea sebumului într-o glandă uleioasă. Laserele cu CO2 pot elimina eficient aceste denivelări și pot împiedica creșterea lor.

Alte utilizări importante ale laserelor cu CO2 includ tratarea keratozelor actinice precanceroase sau, în unele cazuri, tratarea anumitor tipuri de cancer de piele în stadiu incipient.

Contraindicațiile tratamentului cu laser CO2

Laserele cu CO2 sunt, în general, considerate sigure și eficiente. Cu toate acestea, pot avea și anumite efecte secundare nedorite, inclusiv:

  • Apariția unor decolorări și umflături ale pielii
  • Piele care se simte asemănătoare unei arsuri ușoare de soare
  • Mâncărime, uscăciune și exfoliere
  • Sensibilitate ridicată la soare, vezicule

De obicei, tratamentul cu laser CO2 NU este recomandat în următoarele situații:

1. În timpul sarcinii

2. La persoanele care au tendința de a forma cicatrici în mod anormal, cum ar fi cheloidele. Aceste persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta cicatrici incorecte în urma tratamentului cu laser CO2.

3. La persoanele care au boli de piele precum eczemele sau psoriazisul sau infecții ale pielii. Acești pacienți prezintă un risc mai mare de reacții adverse, de agravare a afecțiunii sau de răspândire a infecției.

4. La persoanele care au avut tratamente recente cu anumite medicamente (cum ar fi antibiotice sau fotosensibilizante).

5. La persoanele cu anumite afecțiuni medicale precum diabetul, boli de coagulare a sângelui sau alte probleme de sănătate.

De asemenea, este important de menționat faptul că unele tipuri de piele, în special fototipurile mai închise, pot avea un risc crescut de hiperpigmentare în urma tratamentului cu laser CO2. De aceea, este esențial să discuți cu un medic sau cu un specialist în dermatologie înainte de a decide să urmezi un tratament cu laser CO2, astfel încât să iei în considerare contraindicațiile și riscurile potențiale în funcție de starea și tipul tău specific de piele.

Când este recomandat laserul CO2 ?

Procedura cu laser CO2 este recomandată pentru tratarea mai multor probleme ale pielii, dar și pentru reîmprospătarea tenului. Așa cum am menționat în acest articol, laserul CO2 este eficient în reducerea aspectului ridurilor, a liniilor fine și a altor semne ale îmbătrânirii pielii, ajutând la regenerarea colagenului și a elastinei în straturile profunde ale pielii. De asemenea, poate fi utilizat pentru tratarea cicatricilor post-acnee sau a altor tipuri de cicatrici, contribuind la uniformizarea texturii pielii.

Tratament profesionist cu laser
Sursa foto: iStock.com

Alte utilizări ale laserului CO2 includ:

- Tratarea petelor pigmentare, a melasmei sau a altor discolorări ale pielii

- Îmbunătățirea texturii pielii, reducând aspectul porilor măriți sau al altor neuniformități ale pielii

- Tratarea lentigo solar (pete de vârstă) și a altor leziuni cutanate precum keratozele seboreice

- Reconstrucția pielii în cazul arsurilor sau a altor leziuni cutanate

Este important să consulți un dermatolog sau un specialist în îngrijirea pielii pentru a determina dacă tratamentul cu laser CO2 este potrivit pentru nevoile și problemele tale specifice ale pielii. 

Cât costă tratamentul cu laser CO2 ?

Tratamentul cu laser CO2 este unul costisitor, prețul procedurii variind între 2.000 - 6.100 USD, în funcție de mai muți factori, inclusiv clinica, acreditările și experiența medicului dermatolog, numărul de ședințe necesare și zona pielii tratate.

Cât durează efectele tratamentului cu laser CO2 ?

Efectele tratamentului cu laser CO2 depind de tipul de tratament, starea inițială a pielii și de modul în care persoana își menține îngrijirea pielii după procedură.

Femeie matură care se uită în oglindă
Sursa foto: iStock.com

În general, tratamentul cu laser CO2 poate oferi îmbunătățiri semnificative ale pielii pentru o perioadă îndelungată de timp, de la câteva luni până la câțiva ani.

Unele persoane observă îmbunătățiri semnificative imediat după tratament, în timp ce altele pot avea nevoie de mai multe ședințe pentru a observa rezultatele dorite. De asemenea, pentru a menține rezultatele obținute prin tratamentul cu laser CO2, este important să respecți îndrumările și sfaturile oferite de medicul specialist înainte și după procedură.

Posibile complicații ale tratamentului cu laser CO2

Deși tratamentul cu laser CO2 este în general sigur, pot apărea în cazuri rare anumite complicații, inclusiv:

  • Diverse infecţii
  • Erupții de acnee
  • Reactivarea herpesului labial (pentru persoanele cu antecedente)
  • Cicatrici
  • Milia (umflături foarte mici sau chisturi ale pielii)
  • Hiperpigmentare
  • Arsuri și răni ale pielii, dacă laserul nu este utilizat corect

Pentru a reduce riscul de complicații este esențial să alegi un chirurg sau dermatolog certificat și să respecți instrucțiunile pre- și postîngrijire.

În concluzie, tratamentul cu laser CO2 este o procedură dermatologică ce folosește tehnologie de ultimă generație pentru a aborda multiple probleme ale pielii, de la reducerea ridurilor, petelor pigmentare și cicatrici, până la tratarea unor afecțiuni precum cheratoza sau chiar anumite tipuri de cancer de piele. Procedura cu laser CO2 este eficientă și non-invazivă, ajutând la regenerarea pielii, îmbunătățirea texturii și oferind o senzație de prospețime și catifelare. Deși în general este o procedură sigură, laserul CO2 poate avea riscuri și contraindicații, de aceea este important să discuți cu un specialist înainte de a apela la acest tratament.

Citește și: Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări

Vezi si
8 tendințe de machiaj de încercat în toamna 2024
8 tendințe de machiaj de încercat în toamna 2024
Andreea Baluteanu | Miercuri, 27.12.2023
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.comClevelandclinic.org

Articolul urmator »
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 29.11.2023

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe