Adevăr şi mit despre dormitul cu părul ud

Adevăr şi mit despre dormitul cu părul ud

Redactor Andreea Baluteanu

Ce ai alege între a trece prin extenuantul proces de a-ţi usca părul cu foehn-ul sau a te uita la un episod din serialul tău preferat? În ciuda îndemnurilor din copilărie, formulate cu atât de multă grijă de către părinţii noştri, suntem sigure că un procent uriaş din populaţia feminină va alege să urmărească aventurile personajului mult iubit şi să meargă la culcare cu părul ud!

femeie in dus

Află din rândurile de mai jos dacă toate catastrofele cu care te ameninţa mama când erai mică, atunci când încercai să scapi de coşmarul uscătorului de păr, sunt mit sau realitate!

Ce păţeşti dacă mergi la culcare cu părul ud!

O să răceşti

Părinţii mai aveau puţin şi îl chemau în ajutor pe miticul Baubau, pentru a ne convinge să nu mergem la culcare cu părul ud atunci când eram mici. De la „te va ustura gâtul când te vei trezi” până la „o să te îmbolnăveşti şi nu o să mai ieşi la joacă de acum încolo”, somnul în compania şuviţelor umede era un mare „aşa nu”.

Acum că nu te mai afli sub oblăduirea atentă a mamei şi poţi decide pentru tine singură, suntem sigure că o să cazi mult mai uşor pradă acestui obicei. Deşi nu a fost încă demonstrat medical faptul că mersul la culcare cu părul ud este nociv pentru sănătatea noastră, sunt multe studii care au încercat să facă lumină cât sâmbure de adevăr este în această concepţie.

Cel mai edificator? O cercetare citată de BBC, care îi aparţine lui Ron Eccles, preşedinte al Common Cold Centre din Cardiff, Anglia. Acesta şi-a împărţit voluntarii în două grupuri: jumătate a petrecut 20 de minute cu picioarele scufundate într-un lighean cu apă rece, în timp ce cealaltă jumătate s-a odihnit în acelaşi recipient, dar protejaţi de şosete călduroase şi pantofi. Deşi imediat după efectuarea testului nimic nu s-a întâmplat, după patru-cinci zile, de două ori mai multe persoane din grupul celor care se confruntaseră cu apa rece au recunoscut că au răcit.

Explicaţia? Se pare că statul în apă rece (echivalentul dormitului cu părul ud) contractă vasele de sânge de la nivelul nasului şi gâtului, astfel încât mai puţine celule albe, responsabile cu imunitatea, ajung în această zonă pentru a asigura protecţia împotriva viruşilor.

Concluzie? Deşi nu putem cataloga această teorie drept un adevăr absolut, trebuie să recunoaştem că exista un sâmbure de adevăr în spusele mamelor noastre!

O să te trezeşti fără păr

Desigur, nu mai credem acum că am putea să ne trezim chele numai pentru că am mers la culcare cu părul ud, dar, cum nu iese fum fără foc, se pare că şi din acest punct de vedere părinţii noştri aveau dreptate.

Explicaţia este că părul este mai fragil atunci când este umed, fiind mai uşor de rupt. Mai mult, dacă îl legi în coadă, îl vei supune unei presiuni suplimentare: nu te vei trezi pe un mormânt al firelor căzute, dar vei observa că părul devine mai rar cu timpul. Te-am speriat şi ai hotărât să îţi laşi cosiţele umede, dar libere? Vei schimba presiunea elasticului cu frecarea firelor de păr ude de pernă, cu rezultate la fel de neplăcute.

Concluzie? De data aceasta avem de-a face cu un adevăr, deşi parţial şi nu cu efecte imediate!

O să te trezeşti cu părul încurcat şi electrizat

Sigur ţi s-a întâmplat şi ţie, cel puţin o dată: ai plecat la culcare cu o frumuseţe de păr şi te-ai trezit cu o coamă sălbatică, care nu are însă nimic din măreţia buclelor lui Beyonce, ci aduce mai degrabă cu...o mătură! John Ruggiero, stilist al celebrităţilor, merge însă mai departe, avertizându-ne că sunt şanse mari să ne confruntăm nu numai cu un păr electrizat, dar şi extrem de încurcat, cu care vom avea de furcă a doua zi.

femeie cu parul in soare

Expertul ne sfătuieşte să pieptănăm uşor părul ud, folosind în paralel un spray de descurcare sau un balsam leave-in, şi să îl împletim apoi lejer, pentru a scăpa de acest coşmar!

Concluzia este însă aceeaşi: aproape 100% adevăr în această teorie despre efectele negative ale mersului la culcare cu părul ud!

Nu o să dormi bine

Te speli pe cap şi cum ai ieşit din duş, îţi înveleşti părul într-un prosop (sau nu) şi te arunci în cearşafurile parfumate? Vei avea un somn tulburat de coşmaruri (şi de conştiinţa care ţipă, oripilată de păcatul pe care tocmai l-ai comis).

Este evident imposibil ca firele de păr supărate să pătrundă în mintea ta şi să ţi-o bântuie cu vise urâte, dar şi aici există un sâmbure de adevăr: disconfortul creat de părul ud, care îţi loveşte faţa şi îţi strânge capul într-o îmbrăţişare rece, nu va fi ambientul perfect pentru un somn odihnitor.

Concluzie? Depinde de tine! Dacă eşti o adeptă credincioasă a dormitului cu părul ud şi te bucuri de o odihnă de prunc în tot acest timp, această concepţie este mit 100%.

Luând în considerare acest cumul de mit-adevăr, sfatul nostru este ca de acum înainte să renunţi să mai mergi la culcare cu părul ud! Usucă-l parţial, mai ales că o poţi face în timp ce te uiţi la cele mai noi episoade din „Anatomia lui Grey”.

Tu ce părere ai? Ai dormit până acum cu părul ud?

Citeşte aici şi despre somnul de frumuseţe al părului, un adevărat must pentru şuviţele tale.

Surse foto: Instagram, Splashnews

Articolul urmator
6 moduri neobișnuite de a-ți face părul să crească mai repede
6 moduri neobișnuite de a-ți face părul să crească mai repede

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (12)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.