Caderea parului

Caderea parului

Ozana Breazu

Caderea parului este una dintre cele mai mari probleme care ne streseaza in zilele secolului XXI, motiv pentru care pe parcursul mai multor saptamani vom discuta despre cauzele care favorizeaza caderea parului.

Prima cauza pe care o vom discuta este menopauza. Este cunoscut faptul ca in timpul menopauzei au loc mai multe modificari hormonale, una dintre ele fiind metabolizarea testosteronului de catre foliculii pilosi. Dar cel mai adesea se intampla ca majoritatea femeilor sa prezinte o concentratie in limitele normale a testosteronului, o functionare normala a menstruatiei si a ovulatiei, dar se confrunta cu aceasta problema, caderea parului.

La aceste femei se inregistreaza o biotransformare ridicata a testosteronului in dihidrotestosteron sau DHT. Efectul DHT-ului asupra foliculilor pilosi este mecanismul responsabil de caderea parului. Acest efect este cunoscut sub numele de alopecie androgenica sau genetica. Desi, de cele mai multe ori alopecia genetica este intalnita mai mult in randul barbatilor, se intampla sa afecteze ambele sexe in procente egale. 50% barbati si 50% femei cu varste peste 50 de ani.

Problema apare cam intre 12 si 40 de ani. La femei, se manifesta cam la varsta mijolocie. S-a demonstrat ca exista o diferenta intre concentratia 5 –alfa- reductazei si citocrom P450 aromatazei, enzime responsabile de transformarea testosteronului in dihidrotestosteron si numarul receptorilor testosteronului ce apartin foliculilor pilosi ai scalpului.

Alte probleme asociate caderii parului in timpul menopauzei sunt anemia, tulburarea functiei tiroidiene, Lupus Eritematos, pierderi importante in greutate. Ca tratament recomandat de medici ar fi: Minidoxil solutie pentru masajul scalpului si spironolactona, tratament oral.

Saptamana viitoare vom discuta despre caderea parului in adolescenta. Pana atunci aveti grija de parul vostru!

Articolul urmator
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Jully_the_bully (anonim)
    5 octombrie 2009 11:11

    Va multumesc doamna farmacist! Etiologia alopeciei de origine hormonalo-menopauzala imi este mult mai clara acum. Si acum ca am aflat si de diferenta intre concentratia 5 –alfa- reductazei si citocrom P450 aromatazei, totul imi este mult mai clar.