Remedii pentru matreata

Remedii pentru matreata

Andreea Gluh, redactor

Matreata afecteaza multe persoane, indiferent de varsta, sex sau tip de par. Principala vinovata de aparitia acesteia este o ciuperca, Pitirosporum foliculitis, care, desi este un organism comun in flora tipica scalpului uman, in unele conditii se poate inmulti fara precedent. Remediile pentru matreata sunt insa numeroase, incepand cu binecunoscutele sampoane medicinale si terminand cu retetele homemade.

Indiferent de lungimea, culoarea sau tipul de par pe care il ai, matreata poate deveni unul dintre dusmanii tai cei mai de temut. Pe langa aspectul inestetic si imposibilitatatea de a purta haine de culori inchise, printre neplacerile care insotesc matreata se numara si iritatiile, mancarimile scalpului, caderea accentuata a parului si o cantitate crescuta de sebum.

Cauzele descuamarii scalpului sunt diverse, de la utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite ori modificari ale pH-ului apei cu care te speli pe cap, pana la unele afectiuni mai serioase, de natura hormonala sau dermatologica. De asemenea, aparitia matretii poate semnala si existenta unor carente in organism, unul dintre elementele esentiale pentru a avea un par sanatos fiind zincul. Indiferent de motive, este important sa gasesti remediile pentru matreata cat mai repede cu putinta, pentru a scapa de neplacerile cauzate de aceasta.

 

Tipuri de matreata, simptome si cauze 

Matreata se prezinta sub forma unor solzi de mici dimensiuni, uneori uscati si fara a lasa scalpul iritat in urma exfolierii, alteori, grasi si insotiti de simptome precum inrosirea, usturimea sau mancarimea pielii capului.

Cele mai frecvente cauze de natura medicala care duc la aparitia matretii sunt ciuperca Pitirosporum foliculitis si dermatita seboreica, ambele determinand exfolierea accentuata a scalpului. O alta cauza, de data aceasta intalnita exclusiv in randul femeilor, o constituie sindromul ovarului polichistic. Acestea nu sunt, singurele afectiuni care provoaca exfolierea scalpului, iar remediile pentru matreata trebuie stabilite in urma unei consultatii dermatologice.

Alti factori care duc la aparitia acestei probleme sunt reprezentati de utilizarea in exces a unor produse precum vopseaua pentru par, gelul, spuma, fixativul sau, pur si simplu, de folosirea sampoanelor nepotrivite. Nu in ultimul rand, stresul si dietele nepotrivite pot avea acelasi efect asupra scalpului - descuamarea accentuata.

Remedii pentru matreata

Daca vrei sa apelezi la remediile pentru matreata pe care le poti gasi in farmacii sub forma sampoanelor, este indicat sa consulti fie un medic dermatolog, fie sa intrebi farmacistul ce tip de produs ti s-ar potrivi cel mai bine. Pe piata exista o gama larga de sampoane, de la cu cele pe baza de zinc, acid salicilic sau gudron, pana la cele care contin substante antifungice, cum ar fi ketoconazolul.

O metoda complementara o constituie suplimentele de vitamine si minerale. Zincul, calciul si complexul de vitamine B fac minuni atunci cand vine vorba de sanatatea parului. Daca nu vrei sa apelezi la medicamente, poti integra in dieta ta zilnica alimente care contin aceste substante, precum pestele, nucile, cerealele integrale, lactatele si bananele.

In ceea ce priveste remediile naturiste impotriva matretii, pe care le poti lua din propria camara, printre acestea se numara otetul de mere si uleiul de masline. Cel dintai este indicat in cazul persoanelor cu parul gras. Otetul de mere se utilizeaza la finalul procesului de spalare a parului. Pentru a avea efectul scontat, o lingura din miraculosul lichid se dilueaza intr-un pahar cu apa, dupa care se clateste parul, masand, in acelasi timp, scalpul.

In ceea ce priveste uleiul de masline, acesta este indicat in cazul unui par uscat, descuamarea pielii capului fiind cauzata de deshidratarea excesiva. De aceasta data, tratamentul se aplica inainte de spalare. Scalpul se maseaza circular cu buricele degetelor inmuiate in ulei, dupa care se acopera cu un prosop cald timp de 30 de minute. La finalul timpului de actiune se utilizeaza samponul si balsamul sau masca obisnuita.

Indiferent de remediile pentru matreata la care apelezi, este important sa folosesti produsele de ingrijire potrivite si sa ai o dieta echilibrata, pentru a pastra sanatatea scalpului.

Articolul urmator
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.