Povestea din spatele rujului tau

Povestea din spatele rujului tau

Andreea Catrina

   Rujul - stralucitor, elegant, dominant, feminin - cuprinde toate elementele ce fac femeile sa simta mai bine, mai increzatoare, mai frumoase. Iar pe parcursul timpului rujul a devenit cel mai indinspensabil lucru din poseta noastra, acel strop de culoare de pe buzele noastre aproape ca un mic drog ce ne face sa ne simtim instant frumoase. Rujul este un adevarat sustinator al moralului pentru multe femei.



   1. Aparitie. Au fost gasite dovezi ca rujul a inceput sa fie folosit inca de acum 5000 de ani, in Mesopotamia, cand pietrele semipretioase erau faramitate si praful rezultat era aplicat pe buze si uneori pe ochi. Femeile din vechea civilizatie hindusa foloseau rujul pentru a fi mai frumose. Egiptencele au descoperit un amestec care dadea o consistenta deosebita rujului, dar care ducea la imbolnaviri grave din cauza ingredientelor folosite. Rujul a devenit cu adevarat popular in secolul al XVI-lea, in timpul reginei Elisabeta I, care s-a dovedit a fi ceea ce noi numim azi "trend-setter", pentru ca moda fetei albe si a buzelor de un rosu aprins a convins femeile din acea perioada sa imite stilul. Rujul era la acea vreme confectionat dintr-un amestec de ceara de albine si pigment rosu obtinut din plante.  


   2. Cum s-a impus? Rujul a devenit si mai cunoscut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci cand s-a impus in industria filmului. Rujul a inceput sa fie folosit din ce in ce mai des si de femeia obisnuita, pana cand a devenit indispensabil. In prezent, un derivat al rujului care a devenit aproape la fel de cunoscut este luciul de buze. Luciul da stralucire buzelor si o culoare subtila, insa poate fi si incolor. In ciuda popularitatii rujului, nu toata lumea l-a iubit de la inceput. In 1770 parlamentul britanic a votat o lege prin care se preciza ca orice femeie care este prinsa purtand ruj poate fi judecata pentru vrajitorie. Regina Victoria a Britaniei considera nepoliticos ca femeile sa poarte orice fel de machiaj.



 
   3. Reclama. Unul dintre momentele cruciale in istoria rujului a fost marcat de primele campanii de marketing, cand Revlon a introdus "Foc si gheata" in 1952 ceea ce a facut rujul unul din produsele cele mai cumparate din lume. Nuante de ruj rosu, roz si coral au dominat pana in anii 70. Primul luciu de buze a fost inventat de MaxFactor si era dedicat filmelor si in special pentru starurile de cinema, pentru ca buzele lor sa arate mai stralucitoare pe film. Cu arome precum guma de mestecat, pepene verde si bautura din extract de plante, aceste produse au invadat piata. Pentru anii 80 a fost pregatit un nou look, cand artistii machiori au inceput sa combine nuantele.


 
   4. Azi. Simbol al sexualitatii, senzualitatii si erotismului, rujul este astazi un accesoriu de nelipsit in orice trusa de make-up. Compozitia sa nu dauneaza sanatatii femeilor, iar culorile au ajuns sa fie din ce in ce mai variate. Rujul nu mai este un produs exclusivist de machiaj, el este un element obisnuit care pur si simplu ne face viata mai frumoasa.


 
Articolul urmator
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Povestea carui serial te caracterizeaza?
Incepe quiz
Povestea carui serial te caracterizeaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.