Parfum vs. apă de parfum: care este diferența

Parfum vs. apă de parfum: care este diferența

Redactor Andreea Baluteanu

Apă de toaletă, apă de parfum: am reușit să facem această distincție de mult, în principal prin prisma diferenței de preț, o recunoaștem. Însă nu mai suntem atât de sigure pe noi atunci când apare o dilemă mai mare: ce putem spune despre opoziția parfum vs apă de parfum?

Iar atunci când intră în ecuație și apa de colonie, dar și extracte încă și mai exotice, așa cum sunt eau fraiche sau uleiul de parfum, mărturisim că mai avem nevoie de informații. Ne-am actualizat cunoștințele și îți spunem și ție tot ce am aflat în rândurile de mai jos.

Diferența dintre extract de parfum și apă de parfum

În general, toate aromele sunt la fel, ceea ce diferă este longevitatea sau rezistența lor, dată de concentrația de ulei de parfum în alcool sau apă.

Iar principala și cea mai importantă diferență se face între parfum vs apa de parfum. Îți spunem tot ce trebuie să știi.

Parfumul are cele mai intense acorduri. Numele său derivă din latină, de la per fumum (prin fum) și a fost prezent în viața femeilor, înfrumusețând-o, din cele mai vechi timpuri. Parfumul, numit și extract de parfum (sau extrait, pentru că numele acestor arome și-au păstrat varianta franțuzească, mult mai elegantă), este cel mai scump și mai persistent produs de gen. Cu o textură ușor mai uleioasă decât a apei de parfum, include 20-30% parfum pur și rezistă până la 24 de ore, așa că ar trebui să fii mai „măsurată” atunci când îl aplici.

Cum o să mai distingi un parfum? Cel mai adesea, aparține parfumeriei de lux și este ambalat în sticluțe sofisticate, de colecție. Cum are o consistență mai densă, rareori o să îl găsești într-un recipient cu pulverizator. Dimpotrivă, prezintă un capac înșurubat, care ne duce cu gândul imediat la acele franțuzoaice chic și la budoarele lor ademenitoare.

De partea cealaltă, apa de parfum (sau eau de parfum) are o concentrație mai scăzută de esență pură, între 15 și 20%. Poate rezista pe piele până la 8 ore, deși pe haine va fi potent mai mult timp.

Vezi și care sunt parfumurile preferate pentru cei care au migrene!

Apa de colonie vs apa de parfum

Acum, că am văzut care este diferența parfum vs apa de parfum, să integrăm în ecuație și apa de colonie. Aceasta e percepută ca fiind o aromă destinată bărbaților, dar să știi că și multe femei o folosesc, preferând notele sale subtile, curate și fructate.

Pentru că am lucrat până acum cu procente, află că apa de colonie conține între 2 și 4% esență pură de parfum, așa că nu va rezista mai mult de două ore, comparativ cu cele 8 ale eau de parfum.

Ce înseamnă apa de toaletă?

Apa de toaletă (EdT sau eau de toilette) e practic varianta intermediară între apa de parfum și apa de colonie. Are un conținut mai ridicat de alcool și de uleiuri volatile, iar în vremuri străvechi era denumită direct după ingredientul său principal: apa de lavandă, apă de liliac, apă de violetă. Prima sa variantă a fost „apa de toaletă ungară”, despre care se presupune că a fost inventată de un parfumier ungur pentru Regina Elisabeta a Ungariei.

maini de femeie care tin o sticluta de apa de toaleta intre trandafiri roz

Apa de toaletă e cea mai uzitată formă de parfum, pentru că e mai lejeră decât „intensul” său frate, eau de parfum, fiind astfel potrivită pentru o purtare de zi, la birou și la activități sportive, ori pentru vară, când esențele concentrate dau bătăi de cap.

Dacă este să ne referim la concentrația de esență pură, apa de toaletă include o compoziție de 5-15% parfum pur și rezistă până la trei ore.

Ulei de parfum vs apă de parfum

Deja am complicat situația, nu? De la formularea parfum vs apa de parfum, am ajuns la uleiuri.

Ei bine, dacă până acum diferența dintre esențe s-a făcut în funcție de procentajul extractelor pure, acum luăm în considerarea compoziția. Așa cum îi spune și numele, uleiul de parfum are baza în ulei, în timp ce eau de parfum, în apă.

Această distincție spune multe despre caracteristicile produselor. Uleiul de parfum va avea o rezistență mai mare, putând să miroasă pe piele întreaga zi, în timp ce apa de parfum se va bucura de un siaj sau de o proiecție superioară (aria în care se simte mirosul în jur sau efectul olfactiv asupra celorlalți).

Uleiul de parfum are și istoria de partea sa, căci a apărut în Babilon și apoi în Egiptul Antic, cu mult timp înainte ca umanitatea să fi descoperit distilarea alcoolului, o invenție medievală. Uleiurile de parfum sunt încă des utilizate în Orientul Mijlociu și în lumea arabă.

În general, aceste produse sunt un mix de ulei de parfum și un ulei purtător, precum ulei de avocado, de jojoba, de migdale, etc. Ingredientele din urmă sunt folosite deoarece uleiurile esențiale sau aromele sintetice ce creează notele de parfum pot provoca iritații sau alergii când sunt aplicate direct pe piele.

Uleiurile de parfum se mai deosebesc și pentru că includ un singur ingredient, precum vanilia, trandafirul, lavanda, etc. Desigur, sunt și arome mai complexe, dar apar mai rar.

Acest produs e aplicat pe piele cel mai adesea cu un dispozitiv tip roller.

De partea cealaltă, eau de parfum e alcătuit din uleiul de parfum (extractele sale naturale sau chimicale, nu produsul finit despre care ți-am vorbit mai sus) și alcool/apă. În acest caz, alcoolul e folosit ca produs de diluare în locul uleiurilor din plante.

fata frumoasa si bruneta care tine in mana un ulei de parfum

Ce parfum ține cel mai mult

Așa cum am văzut mai sus, parfumul sau extractul de parfum se bucură de cea mai ridicată rezistență. Ai grijă, însă, e atât de puternic încât poate cauza migrene sau senzație de greață atunci când e utilizat în exces.

Și uleiul de parfum are o durabilitate mare, dar un siaj și o proiecție mai mică.

Ce este eau fraiche?

Dacă nu poți să suporți mirosurile intense și ți se pare că nici cu apa de toaletă nu te împaci, atunci vei aprecia o eau fraiche. E cea mai diluată versiune de parfum, conținând între 1 și 3% esență.

Mirosul său se duce însă într-o oră.

Unde aplicăm parfumul?

Parcă nu mai contează atât de tare distincția parfum vs apă de parfum când nu știi cum să folosești aceste produse.

Parfumul se aplică la punctele de puls: în spatele urechii, pe gât, la încheieturi sau în spatele genunchilor. Dar, așa cum spunea celebra Coco Chanel, îl poți pulveriza fermecată acolo unde îți dorești să fii sărutată.

Nu aplica parfumul direct pe haine! Nici nu mai vorbim despre uleiul de parfum! Poți păta articolele vestimentare astfel.

Cum putem potența rezistența parfumului?

Nu îți convine că aroma ta favorită se estompează prea repede? Atunci există câteva trucuri pentru a crește longevitatea sa!

Pulverizează pe punctele de puls. Așa cum am mai spus, aici căldura corpului e mai mare, așa că aroma va fi împrăștiată mai ușor.

Folosește creme de corp și loțiuni din gama parfumului. Acestea îi vor accentua notele.

Hidratează pielea. O piele uscată disipă mai ușor parfumul.

Amintește-ți că te obișnuiești în timp cu notele și nu le mai observi. E posibil ca tu să nu mai simți parfumul, dar pentru ceilalți să fie excesiv de intens.

Parfum vs apă de parfum: sperăm că am răspuns întrebărilor tale și că am transformat lumea aromelor magice și cuceritoare într-un tărâm mai accesibil și mai primitor.

Surse foto: iStock

Surse articol: Lifehacker, Southernliving, Parfimo, hertha.blogspot.com, scentapprentice.com, anuketluxury.com, Wikipedia

Articolul urmator
7 beauty devices în care merită să investești
7 beauty devices în care merită să investești
Ce fel de parfum ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de parfum ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.