Horoscop
Înapoi la
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL
Adevarata Stare de Bine

Ce semnificaţie are ziua de 10 august

Andreea Baluteanu

A 222-a zi din calendar (a 223-a în anii bisecţi), 10 august va rămâne pentru totdeauna în istorie ca marcând una dintre cele mai importante victorii ale Revoluţiei Franceze! E una dintre datele cu impact profund în istoria umanităţii, atât de impunătoare încât e denumită simplu „10 august” sau „căderea Palatului Tuileries”, „insurecţia din 10 august” sau „masacrul din 10 august” – o mulţime de expresii, care mai de care mai sinistre, fiecare desemnând căderea monarhiei franceze şi instaurarea primei republici.

Află de mai jos ce alte evenimente importante au avut loc pe 10 august, dar şi care sunt sărbătorile religioase asociate acestei zile şi ce spune despre tine faptul că te-ai născut pe această dată!

Ce evenimente istorice au avut loc pe 10 august

În vâltoarea verii, umanitatea şi-a desfăşurat câteva dintre cele mai importante episoade din evoluţia ei. Iată care sunt „cele mai cele”!

10 august calendar

 • 10 august 654 – Papa Eugeniu îi urmează lui Martin I.
 • 10 august 991 – are loc bătălia de la Maldon, în cadrul căreia englezii conduşi de Byrhtnoth au fost învinşi de vikingi.
 • 10 august 1519 – Magellan părăseşte Sevilla, în legendara sa expediţie de navigaţie în jurul lumii. Nu se va mai întoarce niciodată în Spania, încetând din viaţă în Filipine.
 • 10 august 1557 – are loc victoria forţelor spaniole asupra celor franceze în Bătălia de la Saint-Quentin.
 • 10 august 1675 – e pusă temelia Observatorului Regal de la Greenwich în Londra.
 • 10 august 1792 – poate cel mai important eveniment din istorie corepunzător acestei date, respectiv „căderea Palatului Tuileries”: Ludovic al XVI-lea este arestat, iar gărzile sale sunt masacrate de poporul revoluţionar.
 • 10 august 1793 – are loc deschiderea oficială a Muzeului Luvru în Paris, pe locul fostului palat al monarhiei franceze.
 • 10 august 1809 – Quito, capitala Ecuadorului, îşi declară independenţa faţă de Spania, dar rebeliunea e zdrobită anul următor.
 • 10 august 1821 – Missouri devine al 24-lea stat american.
 • 10 august 1904 – are loc Bătălia de la Marea Galbenă în cadrul Războiului Ruso-Japonez.
 • 10 august 1913 – delegaţi din Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Grecia şi România încheie Tratatul de la Bucureşti, ce pune capăt Celui de-al Doilea Război Balcanic.
 • 10 august 1920 – este semnat Tratatul de la Sevres, ce împarte provinciile Imperiului Otoman între Aliaţi, în urma Primului Război Mondial.
 • 10 august 1954 – are loc la New York spectaculoasa ceremonie de inaugurare a Canalului Sfântul Laurenţiu, ce permite navelor să călătorească de la Oceanul Atlantic la Marile Lacuri.
 • 10 august 1874 – se naşte Herbert Hoover, al 31-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
 • 10 august 1875 – se naşte Constantin Giurescu, membru al Academiei Române.
 • 10 august 1884 – se naşte Panait Istrati, autorul „Chira Chiralina”.
 • 10 august 2001 – are loc un atac feroviar în Angola, ce cauzează moartea a 252 de persoane.
 • 10 august 2003 – un val de căldură loveşte Europa, iar în Marea Britanie se înregistrează cea mai ridicată temperatură din toate timpurile, de 38,5 grade Celsius.

Sărbători religioase importante pe 10 august

Pe 10 august, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Mucenici Laurenţiu (Lavrentie) Arhidiaconul, Papa Sixt al Romei (Xist) şi Ipolit. Cei trei Sfinţi s-au opus împăratului roman Valerian, iniţial susţinător al creştinismului, care a căzut însă sub influenţa cultelor orientale şi a comandat apoi torturarea şi uciderea adepţilor lui Hristos. Cei trei au fost ucişi în chinuri groaznice, dar au reuşit, prin exemplul lor de demnitate în suferinţă, să câştige şi alţi adepţi ai creştinismului.

Tot pe 10 august ne amintim de Sfântul Iron filosoful şi îi pomenim pe Cei şase Mucenici din Vijie.

Conform creştinortodox.ro, această zi nu e înscrisă în calendar nici cu cruce roşie, nici cu cruce neagră.

Ziua ta de naştere e pe 10 august? Iată ce înseamnă!

Dacă te-ai născut pe data de 10 august, eşti binecuvântată cu strălucitoarea zodie a Leului. Persoanele cu această zi de naştere sunt extrem de încrezătoare în forţele lor, puternice şi imposibil de oprit atunci când îşi propun ceva.

femeie zodia Leu

Eşti un lider înnăscut atât datorită determinării tale, dar şi charismei şi personalităţii prietenoase. Precum orice Leu, îi inspiri pe oameni, însă tu ai ceva în plus: un farmec interior care îi atrage pe ceilalţi la tine, care îi determină să îşi dorească să îţi stea pentru totdeauna alături.

Eşti extrem de disciplinată şi ai o putere emoţională extraordinară: sunt foarte puţine lucrurile care te pot doborî, Leoaico! Ai un simţ al umorului ieşit din comun, deşi nu îl afişezi decât în relaţia cu cei apropiaţi, pentru că nu vrei să îţi lezezi prestanţa de care ştii că te bucuri în ochii celorlalţi.

Defectul tău principal este tendinţa de a-i domina pe ceilalţi. Nu te laşi până ce nu face toată lumea aşa cum zici tu. Uneori ai o atitudine bossy care îi scoate pe ceilalţi din sărite.

În dragoste eşti pasională, intuitivă, plină de imaginaţie. Ai face orice pentru cel drag şi eşti partenera ideală, cea care îi ghiceşte până şi cele mai mărunte dorinţe. E însă o singură problemă: devii uşor extrem de geloasă, aşa că, dacă ai impresia că el calcă strâmb, eşti în stare să îi faci zile negre şi nu îl vei ierta prea curând.

Te vei îndrăgosti de tânără şi sunt şanse mari să rămâi alături de iubitul tău din tinereţe.

Persoana faimoasă cu care împarţi ziua de naştere e Kylie Jenner. E reflecţia perfectă a spiritului zodiei tale! Puternică, cu un business în valoare de aproape un miliard de dolari, Kylie are deja un copil, la 20 de ani, ceea ce demonstrează caracterul ei de Leoaică bătăioasă.

Ziua 10 august este marcantă în evoluţia umanităţii! Deşi a rămas în istorie ca fiind data la care a căzut monarhia franceză prin violenţe oribile, 10 august marchează şi evenimente pozitive, precum deschiderea Muzeului Luvru şi a Observatorului Regal din Greenwich. Consideri că ţi se potrivesc caracteristicile acestei zile?

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!