Horoscop
Înapoi la

Istoria astrologiei. Cum au apărut semnele zodiacale

Istoria astrologiei. Cum au apărut semnele zodiacale

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Astrolog Vlad Daia

Articol revizuit de Astrolog Vlad Daia

Despre
Am ca pasiune astrologia de mai bine de 20 de ani, cand am si inceput studiul în acest domeniu fascinant. Am absolvit primul curs de astrologie la ‘Școala de Astrologie Fidelia’, cea mai veche școală de astrologie din...

Astrologia se bazează pe studiul poziției și mișcării aștrilor, constelațiilor sau al unor fenomene cerești, însă nu este o știință exactă, ci o artă. Este o istorie a oamenilor care au început în urmă cu mii de anii să privească cerul pentru a-și planifica viețile. 

Fermierii au folosit constelațiile pe post de calendar încă din Egiptul Antic, când "Steaua Sirius / Steaua Câinelui", ce apărea la jumătatea lunii iulie, era considerată un semn al unei inundații anuale iminente ale fluviului Nil. Peregrinii foloseau stelele ca pe o busolă, pentru a decide care este cel mai bun drum de urmat în călătoriile lor. Constelațiile au reprezentat mereu o cale mistică de îndrumare a pașilor, însă nu este foarte clar cine a fost prima persoană care a decis că astrele și planetele pot avea influențe și asupra comportamentului oamenilor.

o palma deschisa tine deasupra un cerc ce reprezinta cele 12 semne zodiacale, pe un fundal cu nori si soarele ce straluceste

Cum au apărut semnele zodiacale

Istoricii și astronomii cunosc puține amănunte despre modul în care astrologia a devenit atât de populară în zilele noastre. Cert este că, la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr., astronomii babiloniei au împărțit eliptica în 12 semne egale, prin analogie cu cele 12 luni ale anului, ce conține aproximativ 30 de zile fiecare. Fiecare semn avea 30 de grade longitudine cerească, creând astfel primul sistem de coordonate astrologice cunoscute.

Conform studiilor unor astrofizicieni, zodiacul a fost alcătuit prima dată între anii 409-398 î.Hr. Spre deosebire de astrologii moderni, care plasează prima zodie în constelația Berbecului, babilonienii au fixat zodiacul în raport cu stelele, Racul fiind prima zodie din horoscop.

În China Antică, la jumătatea mileniului al II-lea, î.Hr, nobilii urmăreau eclipsele solare pentru a putea prezice viitorul împăratului lor. Pe de altă parte, vechii egipteni au fost cei care au creat ideea că modelele create de stele constituiau constelații și au observat că Soarele pare să se miște în anumite momente din an. 

Tableta lui Venus in Ammisaduqua, folosită de sumerieni și babilonieni la jumătatea mileniului al II-lea, urmărea mișcarea zeilor pe cer. De aici, au întărit ideea că urmărirea mișcărilor și a planetelor oferea un indiciu despre locul în care se aflau zeii pe cer la acel moment. 

În anul 330 î.Hr, după ce Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul Antic, a fost un moment marcant pentru astrologie. Civilizația greacă a fost prima care a combinat toate aceste idei și a creat semnele zodiacale, așa cum le știm noi astăzi. Zodiile au fost denumite după constelații și corelate cu date bazate pe relația dintre plasarea lor pe cer și Soare. Cuvântul zodiac are origine grecească "Zodiakos Kyrklos" și se traduce prin "ciclu zodiacal".

Astfel, în Grecia Antică, au luat naștere cele 12 semne zodiacale pe care oamenii le știu în prezent. Astronomul Ptolemeu, autor al cărții Tetrabiblos, considerată o operă importantă în istoria astrologiei occidentale, a ajutat la popularizarea acestor 12 semne zodiacale.

Citește și: Astrologie: De cine te indragostesti fara sa vrei, in functie de zodia ta

 • Berbec (21 martie - 19 aprilie)
 • Taur (20 aprilie - 20 mai)
 • Gemeni (21 mai - 20 iunie)
 • Rac (21 iunie - 22 iulie)
 • Leu (23 iulie - 22 august)
 • Fecioară (23 august - 22 septembrie)
 • Balanță (23 septembrie - 22 octombrie)
 • Scorpion (23 octombrie-21 noiembrie)
 • Săgetător (22 noiembrie - 21 decembrie)
 • Capricorn (22 decembrie - 19 ianuarie)
 • Vărsător (20 ianuarie - 18 februarie)
 • Pești (19 februarie - 20 martie)

Astronomia este definită în Dicționarul Oxford ca ramura științei care se ocupă cu studiul obiectelor cerești, a spațiului cosmic și a universului fizic. Astrologia, în schimb, studiază mișcările și pozițiile relative ale corpurilor cerești ca influență asupra comportamentului și acțiunilor omenești. 

Surse articol: Time / Thefanscotian / Stiridinlume

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Cele mai neînfricate zodii. Nu le este frică de nimeni și de nimic
Cele mai neînfricate zodii. Nu le este frică de nimeni și de nimic
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.