Tot ce trebuie sa stii despre fructele exotice!

Tot ce trebuie sa stii despre fructele exotice!

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Mai intai au aparut portocalele si bananele, mai tarziu kiwi si ananas , mango, pomelo - am putea spune ca suntem obisnuiti cu fructele exotice in tara noastra. Insa lista acestor fructe este nesfarsita, si multe alte fructe necunoscute apar in galantarele romanesti in fiecare zi. Sunt sigura ca de multe ori am trecut pe langa ele, le-am privit circumspect si am trecut mai departe.

Acum este momentul sa facem cunostinta cu fructe exotice gustoase mai putin cunoscute, cu tara lor de origine, cu modul in care se consuma acestea si cu motivele care te vor convinge sa le savurezi .. cel putin o data.

Diva Hair iti ofera, astfel, un ghid al fructelor exotice, care sa te ajute nu numai in magazinele noastre, ci si cand te confrunti cu un meniu intr-o tara exotica si iti doresti sa stii ce anume mananci.

PAPAYA

Origine: Mexic, Hawaii, Asia
Aspect:
Frustul de papaya are o forma ovala, de para, coaja este verde si subtire. Miezul fructului este galben si cremos.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja papayei trebuie sa aiba o nuanta de verde spre galben, si cand apesi cu degetul coaja aceasta trebuie sa fie moale. Daca este prea moale sau are un miros dulceag, papaya este prea coapta. Daca ai cumparat o papaya prea cruda, in 2 zile maximum se va coace.
Informatii nutritionale
Este foarte bogata in antioxidanti si flavonoizi, imbunatateste digestia si previne bolile de inima, artrita, bolile de plamani si de vedere. Contine o multime de vitamine: C, A, K, E, magneziu, beta carotene, luteina, etc.
Gastronomie:
Curatare: spala fructul bine, taie fructul in doua, pe lungime, curata-l de semintele din interior si foloseste o lingurita pentru a taia bucati din fruct. Daca vrei felii, il poti curata de coaja.
Gustul: untos, cremos, cu usoara tenta de alune
Gatire: se poate manca crud, semintele lui au aroma piperata, si pot fi folosite in salate. Fructul poate fi gatit cu curry, folosit la salate, tocanite mexicane si asiatice dar si sub forma de piure.

poza fruct de papaya

RODIE

Origine: platoul Iranian, regiunea Himalaya, Asia
Aspect:
Este un fruct usor rotund, cu o coaja rosie foarte groasa. In interiorul fructului se afla semintele, mici si negre acoperite cu pulpa rosie, transparenta. Semintele sunt cele care se consuma.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Rodia este coapta atunci cand coaja ei are o nuanta aprinsa de rosu-purpuriu stralucitoare, iar fructul se simte greu in mana.
Informatii nutritionale
O rodie contine 16% din necesarul zilnic de vitamina C al unui om, este o sursa excelenta de vitamina B5, potasiu, polifenoli si fibre.
Gastronomie:
Curatare: spala fructul bine, taie fructul ca pe un pepene, in felii mici. Apoi scufunda-l in apa si desfa incet feliile, indepartand semintele de coaja, plesnind usor coaja cu o lingura. Acestea vor ramane pe fundul castronului, iar cojile se vor ridica la suprafata. Scurge apa intr-o sita, astfel incat semintele sa ramana in sita.
Gust: Semintele rodiei sunt foarte dulci, usor acrisoare si zemoase.
Gatire: semintele rodiei sunt folosite mai ales in sucuri, dar apar si in sosuri si dressinguri de salate specifice Pakistanului si Turciei. In Cipru si Grecia sunt folosite in multe retete, dar si in coliva ortodoxa.

poza fruct exotic rodie

PITAYA (Fructul Dragonului)

Origine: Mexic, America Centrala si de Sud
Aspect:
Exista o varietate de astfel de fructe, fructe de cactus, care difera in culoare (de la galben la rosu) si in marime de la 150 de grame la 700 de grame. Pulpa are un aspect asemanator cu fructul de kiwi, cu un continut alb sau gri, cremos, cu seminte negre.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja acestuia trebuie sa fie usor moale, sa poti sa apesi cu degetul pe ea, dar nici prea moale - inseamna ca fructul este prea copt.
Informatii nutritionale
Este o sursa bogata de vitamina C, fibre si minerale, mai ales fosfor si calciu. Semintele contin grasimi nesaturate. Scade colesterolul si tensiunea arteriala.
Gastronomie:
Curatare: spala fructul bine, taie fructul in doua, pe lungime. Cu o lingura curata pulpa fructului.
Gust: usor dulce si cremos
Gatire: Se consuma numai pulpa fructului cu tot cu seminte. Se consuma cruda sau este folosita cel mai adesea pentru sucuri si vinuri.

poza fruct exotic pitaya

KIWANO (Castravetele African)

Origine: Desertul Kalahari-Africa, Australia, Chile, Noua Zeelanda, California
Aspect:
Are aspectul unui pepene galben cu multe coarne. Pulpa acestuia este asemanatoare cu a unui castravete, dar cu seminte de dovleac.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Un kiwano copt are o nuanta galben-portocalie. Evita un fruct car are coaja prea moale. Are o durata de viata la raft de 6 luni, si poate fi depozitat la temperatura camerei.
Informatii nutritionale
Nu contine colesterol si grasimi, are un continut bogata de vitamina C, vitamina A, fier si calciu.
Gastronomie:
Curatare: spala fructul bine, taie fructul in doua, pe lungime. Cu o lingura curata pulpa fructului. Il poti taia si ca pe un pepene, in felii.
Gust: o combinatie intre castravete si dovlecel, usor dulce
Gatire: Este consumat cel mai adesea crud, sau in sucuri si salate.

poza fruct exotic kiwano

CARAMBOLA (Fructul Stea)

Origine: Filipine, Indonezia, India, Sri Lanka, America de Sud
Aspect:
Este un fruct lung, oval, cu 5 lobi, care ii dau forma unei stele atunci cand este sectionat. Este comestibil in intregime
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja acestuia trebuie sa fie galbena, cu o usoara nuanta de verde deschis. Fructul prea copt este galben cu pete maro.
Informatii nutritionale
Este bogat in antioxidanti si vitamina C, contine foarte putin zahar. Se lupta cu microbi periculosi precum E.coli sau Salmonella.
Gastronomie:
Curatare: spala fructul bine, si indeparteaza orice urme maronii, inclusiv in capatele fructului. Taie fructul in felii, pe latime, si indeparteaza semintele din felii cu varful unui cutit.
Gust: foarte dulce si zemos, un amestec de mar, para si citrice, cu o textura asemanatoare cu cea a unui strugure.
Gatire: se mananca cel mai adesea crud sau in sucuri, fiind foarte gustos amestecat cu cel de pere. Poate fi alaturat perelor si in salate.

poza fruct exotic carambola

RAMBUTAN

Origine: Malaezia, Indonezia, Filipine, Australia
Aspect:
Este un fruct rotund, purpuriu, acoperit in intregime cu fire verzi. Are un miez alb, apos, cu o uriasa samanta in mijloc. Miezul este cel care se consuma.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Un fruct de rambutan copt are coaja rosie, unele varietati au nuanta aprinsa de galben sau portocaliu. Important este ca nuanta acestuia sa fie cat mai intensa. Cel mai bun fruct nu trebuie sa aiba pe "spinii" sai formatiuni negre.
Informatii nutritionale
Are un continut bogat de calciu, magneziu, potasiu, sodium, vitamina C si A si de zahar.
Gastronomie:
Curatare: cu un cutit bine ascutit, decupeaza pe jumatate fructul, taind numai coaja, circular. Apoi indeparteaza coaja ca un capac pentru a descoperi miezul fructului.
Gust: moale, usor dulce, apos
Gatire: este consumat crud sau sub forma de sucuri sau gemuri.

poza fruct exotic rambutan

LYCHEE

Origine: Tailanda, China, SUA, Africa de Sud
Aspect:
Coaja fructului este roz-rosu, cu o textura poroasa si aspra. Miezul este translucid, aproape alb si este cel comestibil. Este asemanator in aspect cu cel al rambutanului.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja trebuie sa fie colorata in roz-rosu, nu verde. Apasa usor cu degetul coaja, daca este moale, fructul este copt.
Informatii nutritionale
Contine o cantitate mare de vitamina C - un singur furct contine necesarul zilnic de vitamina C al unui om. Mai contine fosfor si potasiu. Nu contin colesterol.
Gastronomie:
Curatare: Spala bine fructul. Taie putin din varful fructului, si incepe sa decojesti cu varfurile degetelor. Coaja se indeparteaza usor si delicat. Indeparteaza si samanta din miez.
Gust: dulce, un amestec de banana cu para, cu o textura asemanatoare strugurelui
Gatire: se mananca crud, in salate, sau sub forma de suc

poza fruct exotic lychee

FRUCTUL PASIUNII (Maracuja)

Origine: America de Sud, India, Australia, Africa
Aspect:
Sunt doua tipuri de fructul pasiunii. Primul are o coaja galbena, si este de dimensiunea unui grapefruit. Cel de-al doilea tip are o coaja purpurie si este mai mic decat o lamaie. Miezul este zemos, usor gelatinos, cu multe seminte. Se consuma numai miezul.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja trebuie sa fie ridata, iar nuanta ei trebuie sa fie cat mai intensa.
Informatii nutritionale
Este bogat in beta caroten, potasiu si fibre. Sucul lui este o sursa excelenta de acid ascorbic - vitamina C. Este recomandat celor care sufera de hipertensiune.
Gastronomie:
Curatare: Spala fructul bine, taie-l in doua si scoate miezul cu o lingura.
Gust: dulce si foarte aromat, cu o textura gelatinoasa
Gatire: Este folosit cel mai adesea pentru sucuri si gemuri, dar si in prajituri. In multe tari este amestecat cu miere si gheata pentru un smoothie gustos.

poza fructul pasiunii

GUAVA

Origine: Africa de Sud, Asia, America de Sud si Centrala
Aspect:
Fructul de guava este rotund sau oval, cu o marime intre 4 si 12 cm, cu o coaja groasa si aspra. Are un miez moale, cu o textura asemanatoare cu cea a marului. Culoarea coajei poate sa fie galbena, maro sau verde iar nuanta miezului intre alb si roz inchis, in functie de specia de guava. Se mananca atat coaja, miezul cat si semintele.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja trebuie sa aiba o culoare intensa si cand este pasata cu degetul sa fie moale.
Informatii nutritionale
Este un superfruct deoarece contine cantitati uriase de vitamina A si C, Omega 3 si 6 si fibre.
Gastronomie:
Curatare: Se spala bine fructul si se taie in patru felii, ca un mar.
Gust: foarte aromat si puternic, foarte dulce, cremos.
Gatire: Se consuma sub forma de suc, dar si cu sos de soia si otet. Este consumat si ca desert in salate de fructe sau sub forma de gem. Guavele rosii pot sa inlocuiasca cu succes rosiile in sosuri.

poza fruct exotic guava

KUMQUAT

Origine: Malaezia, Indonezia, Filipine, China
Aspect:
Este un fruct din familia citricelor, de marimea unei lamai, cu o forma ovala, cu coaja subtire si portocalie, fara asperitati.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Coaja lui trebuie sa fie de un portocaliu intens, si nu trebuie sa mai aiba nicio urma de verde.
Informatii nutritionale
Fructul de kumquat nu contine colesterol, grasimi si nici sodium. Este o sursa excelenta de fibre, vitamina A si vitamina C, calciu si fier. 8 fructe contin 100 de calorii.
Este folosit pentru durerile de gat.
Gastronomie:
Curatare: Se spala fructul bine, se indeparteaza varful. Apoi se taie fructul in doua sau in felii si se curata de seminte. Se consuma si coaja si miezul.
Gust: Miezul este acru si sarat, iar coaja este dulce.
Gatire: Este mancat crud, insa este folosit si in gemuri, dar si pentru lichioruri si in salate. Mai nou, inlocuieste garnitura de masline verzi la un martini. In multe tari se conserva in borcane cu sare. Poate fi folosit si in diferite sosuri.

poza fruct exotic kumquat

SALAK (Fructul sarpelui)

Origine: Malaezia, Indonezia, Filipine
Aspect:
Este fructul unui palmier micut, un fruct rotund sau oval, cu o coaja subtire, care are o nuanta maro si aspectul pielii de sarpe. Miezul este alb-crem, cu o textura cremoasa si contine un sambure necomestibil inconjurat de 3 lobi, precum cateii de usturoi.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Nuanta fructului trebuie sa fie cat ma intensa, iar miezul usor moale.
Informatii nutritionale
Este bogat in proteine, carbohidrati, fosfor, calciu si fier. Amestecat cu miere trateaza indigestia si constipatia.
Gastronomie:
Curatare: Se spala fructul bine, se decojeste - coja este subtire si se curata usor. Se indeparteaza samburele.
Gust: este asemanator cu gustul ananasului, dulce si acid, insa nu este zemos.
Gatire: se consuma miezul proaspat, dar este folosit si in siropuri, salate sau ca muratura. Din el se face ulei sau vin.

poza fruct exotic salak

TAMARIN DULCE

Origine: Africa, Sudan, Asia, America de Sud, SUA, Mexic
Aspect:
Fructul de tamarin are aspectul unei pastai, de 12-15 cm, cu o carapace maro tare. Contine o pulpa cremoasa, care ascunde semintele.
Cum imi dau seama daca fructul este copt?
Pastaia trebuie sa fie foarte uscata, si deschisa la culoare.
Informatii nutritionale
Este bogat in zahar, vitamina B si calciu. Este un remediu vechi pentru durerile de stomac, pentru dureri musculare, febra si pentru ingrijirea pielii.
Gastronomie:
Curatare: se rupe pastaia usor, se indeparteaza de miez. Miezul se curata de seminte si se pune deoparte.
Gust: dulce-acrisor si cremos, usor acid
Gatire: se consuma crud, alaturi de orez sau ca aperitiv. Din pulpa se fac diverse dulciuri, prajituri, inghetata, gemuri. Este folosita si in sosuri picante sau supe, dar si pentru a produce diverse sucuri.

poza fruct exotic tamarin

Tu ai consuma sau ai consumat vreunul dintre aceste fructe exotice? Care este preferatul tau?

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Top 10 Masini pentru femei

Tu ti-ai dori accesoriile unui milionar?

Tehnologii de ultima ora. Tu ce ti-ai cumpara?

Subiecte de pe forum:

Hobby-uri

Cele mai bune idei pentru timpul liber

Modalitati de relaxare

Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (322)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Deea (anonim)
    10 mai 2013 11:11

    foarte interesant articolul

    Paula Chir (anonim)
    3 decembrie 2012 17:05

    La lista mai putem adauga acai,acerola ,graviola , pitanga,pithaya.Va recomand oricand aveti ocazia si calatoriti in tari exotice, sa gustati din aceste fructe , pentru a va da seama de gustul lor adevarat.In Romania am gasit doar pe fructetropicale.ro,ceva care sa semene gustului autentic de guava ,banane coapte natural,acai,acerola ,graviola si multe altele.

    ana (anonim)
    31 mai 2012 16:04

    De fiecare data cand vad pe cate un site despre un fruct, sau pe vreo punga cu cereale din comert, sau pe orice alt produs vegetal "nu contine colesterol si grasimi", ma pufneste rasul. Acum serios, spuneti-mi si mie un fruct sau o leguma care sa contina colesterol... colesterolul e o grasime animala, n-are nici o treaba cu ceea ce tine de vegetal...

    Dumitru Nicoleta
    25 aprilie 2012 09:09

    pacat ca la noi nu se prea gasesc si sunt si scumpe

    anonim (anonim)
    2 martie 2011 11:11

    cred ca ar fi trebuit sa adaugati si mango si avocado la lista.

    Adry Bombon (anonim)
    24 februarie 2011 23:11

    yummmyyy ce delicioase par a fi :)

    krissu (anonim)
    24 februarie 2011 21:09

    super tare acest articol

    Alina (anonim)
    24 februarie 2011 18:06

    Super articol! Cat mai curand vreau sa gust fructul stea! :D

    rusu cecilia (anonim)
    24 februarie 2011 17:05

    mi a placut mult acest ,,articol,, si,da am consumat din ele:papaya, rodie,maracuja, si altele care nu sunt scrise aici:pomelo,kaki,si inca multe altele la care ,,imi scapa,, numele,momentan. si da, as consuma si restul fructelor enumerate mai sus, si care nu sunt enumerate rele nu pot fii

    Koller Ramona-Elena
    24 februarie 2011 10:10

    Neam ,neam ,deja imi este pofta!:)

    Sivia (anonim)
    24 februarie 2011 09:09

    Foarte interesant acest articol. Dar am o intrebare referitoare la curatarea rodiei? Nu este o problema aceasta scufundare in apa? Nu se pierd proprietatile fructului? " Despre Goji ce puteti spune? Am primit mai multe informatii despre produsele cosmetice de la Casmara cu fructul miraculos GOJI - fructul fericirii si longevitati.

    hydra (anonim)
    24 februarie 2011 06:06

    excelent articol, foarte interesant si util, felicitari

    crina (anonim)
    24 februarie 2011 02:02

    eu am consumat aproape toate..asta pt ca momentan stau in mexic..m-am indragostit de fructele exotice!!! vi le recomand cu placere :)

    flor (anonim)
    23 februarie 2011 21:09

    felicitari pt articol!

    Ioana1004
    23 februarie 2011 20:08

    Sunt unele fructe de existenta carora nici nu stiam, dar mi-ati starnit interesul! Genial articolul! Multumim!

    simo (anonim)
    23 februarie 2011 18:06

    eu am consumat rodie si LYCHEE si mi-au placut amandoua :)