Care este rolul pe care îl au nașii de botez în viața copilului

Care este rolul pe care îl au nașii de botez în viața copilului

Redactor Raluca Margean

Botezul este un eveniment încărcat de semnificații și tradiții, iar nașii de botez au rolul cel mai important. Ei au anumite responsabilități pe care trebuie să le îndeplinească. Iată tot ce trebuie să știi despre cum să îți alegi nașii de botez și despre obligațiile pe care aceștia le au față de finul lor.

Nașii de botez: scurtă istorie

Termenul de „naș” este împrumutat din slavonă și înseamnă „al nostru”. Nășia a apărut în cultul creștin în jurul anului 235, conform creștinortodox.ro, iar responsabilitatea unui naș era aceea de a fi martor sau garant al celui care era inițiat în învățăturile creștine.  

nașii de botez-imagine cu masa din biserică cu cruce și biblie

În primii ani ai creștinismului, Sfânta Biserică trebuia să se apere de diverse persecuții. De multe ori, păgânii se infiltrau printre creștini pentru a-i spiona și persecuta, astfel că, în acei ani, rolul nașului era să ateste integritatea persoanei care voia să fie admisă în Biserică. De obicei, această persoană era un adult, iar nașul avea obligația să-l ajute pe cel botezat cu sfaturi și îndrumări în ceea ce privește viața creștină. Dacă persoana care era botezată era un prunc, nașul își asuma responsabilitatea de a instrui copilul în credință și de a face mărturisirea de credință în locul și în numele celui ce se botează.

Astfel a apărut în Biserică o relație deosebită de rudenie spirituală între naș și fin, o relație care este la fel de importantă precum cea dintre părinții biologici și copii.

Care sunt îndatoririle nașilor de botez față de fin?

Datoria principală a nașilor este să crească finul în spiritul creștin. Ei devin părinți spirituali ai acestuia și trebuie să-i ofere sfaturi cu dragoste părintească și să-l îndrume către o viață creștină, dreaptă și fără de păcat. Nașii trebuie să aibă grijă de educația morală și religioasă a finului și să-l învețe adevărurile credinței creștine. Finul, la rândul său, trebuie să asculte de părintele său spiritual și să-l respecte în aceeași măsură ca și pe părinții săi biologici.

În cadrul ceremonialului de botez, înainte de baia propriu-zisă, are o loc o slujbă de inițiere, în care cel botezat se leapădă de cel rău și își mărturisește credința creștină (rostește „Crezul”). În cazul pruncilor, mărturisirea va fi făcută de către naș.

nașii de botez-imagine cu botezul unui bebeluș

Botezul propriu-zis începe printr-un ritual de dezbrăcare a celui care urmează a fi botezat, care semnifică dezbrăcarea noului creștin de omul cel vechi. După ce pruncul este botezat în apă, este binecuvântat de părinte și dat nașului, care îl înfășoară într-o „pânză albă, nouă, care simbolizează haina cea nouă, îmbrăcămintea harului și a dreptății”, conform doxologia.ro.

Urmează apoi ungerea cu mir, îmbrăcarea noului creștin în haine noi și înconjurarea de trei ori a Sfintei Evanghelii de către naș și fin. Preotul binecuvântează și lumânarea - care reprezintă simbolul vieții - și o înmânează nașului.

Pentru a ști exact de ce lucruri au nevoie nașii de botez, cel mai bine este să vorbești cu preotul care va oficia slujba de botez. De obicei, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cumpere nașii sunt: lumânarea de botez, haine noi, pânza albă cu care este înfășurat pruncul, o sticlă de ulei care va fi sfințit de preot și folosit ca mir, un prosop și un săpun pe care le va folosi preotul să se spele pe mâini înainte de a oficia slujba.

Cine poate fi naș?

Nașii de botez se aleg cu mare atenție de către părinții pruncului botezat, după tradiția și canoanele creștin ortodoxe. Astfel, nașii trebuie să fie buni creștini, să îndeplinească anumite condiții și să-și asume diverse responsabilități:

  1. Dacă botezul se săvârșește după rânduiala ortodoxă, nașul nu poate fi de altă confesiune. Nașul trebuie să fie un bun credincios al Bisericii, pentru că el își asumă responsabilitatea de a crește și educa finul ca un adevărat creștin.
  2. Nu poate fi naș cel care nu este cununat. Cuplurile de tineri care nu sunt căsătoriți nu pot boteza.
  3. Nașii nu se aleg în funcție de starea lor socială și materială, ci după credința și viața lor morală.
  4. Nașii trebuie să se intereseze constant de finul lor și să se preocupe să ducă o viață bună și creștină.

Alegerea nașilor nu se va face în funcție de prietenii, grade de rudenie sau situația materială. Nașii de botez trebuie să fie buni creștini, persoane de încredere care să poată fi capabili să îndrepte noul creștin pe calea cea bună și viața întru Hristos.

Surse foto: iStock

Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.