Sfaturi despre viață de la Confucius

Sfaturi despre viață de la Confucius

Redactor Alexa Galgau

Confucius a fost unul dintre cei mai mari înțelepți ai tuturor timpurilor, iar pe baza ideilor lui s-au creat adevărate filosofii de viață care au modelat societăți și continuă chiar și în prezent să le influențeze. El a vorbit despre relațiile sociale dintre oameni, despre justiție și despre sinceritate, iar aceste idei au avut un impact enorm în Orientul Îndepărtat, dar încet-încet s-au răspândit în toată lumea, pentru că înțelepciunea la acest nivel are darul de a se propaga foarte mult.

Citește cele mai prețioase sfaturi despre viață de la Confucius, care te vor face să privești viața cu alți ochi și să devii mai înțeleaptă!

Sfaturi despre viață de la Confucius

Înțelepciunea asiatică este proverbială și nu este de mirare că s-a răspândit în întreaga lume. Popoarele din Est au fost întotdeauna mai echilibrate și au căutat mai degrabă pacea interioară decât bogățiile materiale. Confucius, un profesor și filosof chinez, a fost un adevărat izvor de înțelepciune, iar din învățămintele lui poți să extragi și tu niște sfaturi despre viață esențiale, care te vor ajuta să fii fericită.

1. Nu contează cât de încet mergi, atât timp cât nu te oprești. Adesea suntem atât de axați pe rezultate imediate și excepționale, încât renunțăm atunci când nu ne ies planurile repede. A persevera, indiferent de ritm sau greutăți, este unul dintre cele mai bune sfaturi despre viață pe care le poți primi. 

2. Oriunde ai merge, fă-o cu toată inima. Această vorbă se referă la faptul că ar trebui să faci totul cu dăruire, trăindu-ți viața cu pasiune și implicare. Dacă ți-ai propus să realizezi ceva, fă tot posibilul pentru a-ți îndeplini dorința și nu te mulțumi cu jumătăți de măsură.

3. Atunci când răsare furia, gândește-te la consecințe. Furia este oarbă, însă noi putem să ne oprim înainte de a spune sau a face ceva ce vom regreta. Capacitatea de a calcula consecințele este o calitate a oamenilor înțelepți, care nu se lasă copleșiți de emoții. 

4. Dacă urăști o persoană, înseamnă că ai fost înfrânt de aceasta. Indiferent cât de pașnici suntem, tot vom avea confruntări cu diverse persoane în viață. Și, de ce nu, este foarte posibil să ajungem să le detestăm enorm, însă nu trebuie niciodată să ne permitem să ajungem la ură. Acest sentiment ne va eroda sufletul, permițându-le persoanelor respective să ne facă rău chiar și fără să acționeze special în acest sens. Aici se potrivește și vorba „Cea mai bună răzbunare este să fii fericit”.

5. Ceea ce caută omul superior se află în el însuși, ceea ce caută omul inferior se află în alții. Dacă vrei să evoluezi, va trebui să îți îndrepți atenția către lumea ta interioară, ca să te poți cunoaște mai bine, fără măști. Un om limitat se raportează numai la alții din jurul lui, dar nu face niciodată efortul de a se uita spre sine, ceea ce îl ține în loc. 

6. Dacă oamenii te scuipă pe la spate, înseamnă că ești în fața lor. Invidia și răutățile altora față de tine arată un singur lucru: ai ajuns mai departe decât ei. Altfel, dacă nu ar avea motive să te invidieze, de ce s-ar purta astfel? Chiar dacă nu este plăcut să faci față acestor răutăți, trebuie să ții minte că, dacă te cobori la nivelul lor, nu faci decât să reîntorci la persoana care erai înainte.

7. Atunci când devine evident că anumite țeluri nu pot fi atinse, nu schimba țelurile, ci pașii spre acestea. După cum am spus, perseverența este o calitate indispensabilă succesului, dar nu este indicat să o lași să devină încăpățânare. Ea este o dovadă de înțelepciune doar atunci când este completată de flexibilitate, ceea ce îți permite să schimbi strategia, nu țelul final. Astfel, pentru a urma un alt drum care duce spre aceeași destinație, este nevoie ca mai întâi să poți vedea drumul respectiv. Atât timp cât ai mintea deschisă spre numărul imens de posibilități, nimic nu poate să îți stea în cale.

Aceste sfaturi despre viață de la Confucius nu sunt foarte diferite de cele oferite de alți înțelepți. Oricât de variate ar fi culturile lumii, există multe puncte de convergență în ceea ce privește filosofiile referitoare la împlinire.

Descoperă și vorbe înțelepte despre iubire care te vor ajuta în viața amoroasă!

Articolul urmator
5 moduri în care viața ta se îmbunătățește dacă îți ierți părinții toxici pentru ce ți-au făcut
5 moduri în care viața ta se îmbunătățește dacă îți ierți părinții toxici pentru ce ți-au făcut
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.