Cat dureaza travaliul la prima nastere

Cat dureaza travaliul la prima nastere

Luiza Valsan

Te pregatesti sa devii mama pentru prima data si vrei sa afli cat dureaza travaliul? Ei bine, am aflat mai multe informatii de la specialistii in obstetrica si ginecologie.

  

Pe scurt, travaliul reprezinta perioada cuprinsa intre aparitia durerilor de nastere si nasterea fatului. Atunci cand o femeie se pregateste sa nasca pentru prima oara, travaliul poate sa dureze in medie 16 ore, insa fiecare nastere este diferita. Travaliul se poate imparti in trei etape: dilatarea colului uterin, impingerea fatului si expulzarea placentei.

Ruperea apei este momentul cand femeile insarcinate intra in travaliu, fiind de asemenea un semn ca a inceput dilatarea colului. Ce se intampla de fapt atunci cand ti se rupe apa? Colul cervical este blocat in timpul nasterii de un dop gelatinos care protejeaza uterul impotriva bacteriilor. Atunci cand intrii in travaliu, acest dop pur si simplu cade. Odata cu ruperea apei, vei experimenta si anumite sangerari vaginale (mucusul devine rozaliu, rosu sau maroniu) si dureri pelvine.

Cat dureaza travaliul: Etapa 1 - dilatarea colului uterin

Prima etapa se intampla atunci cand are loc dilatarea cervixului femeii insarcinate, esentiala in nasterea naturala (vaginala).

De obicei, dilatarea colului uterin se produce in mod natural in apropierea momentului nasterii si se refera la largirea deschiderii colului uterin. Insa exista cazuri si cand aceasta nu apare, moment in care medicii pot induce dilatarea: se administreaza prostaglandine (se gasesc in mod natural in sperma) pentru subtierea si deschiderea colului; sau se stimuleaza sfarcurile (manual sau cu ajutorul unei pompe de san) pentru a se produce in organism oxitocina, un hormon organic care ajuta la provocarea contractiilor uterine.

Etapa de dilatare a colului uterin este impartita si ea la randul ei in trei stadii: stadiul timpuriu, activ si cel de tranzitie.

Travaliul timpuriu (latent) reprezinta etapa cea mai lunga deoarece dureaza intre 8 si 10 ore. In aceasta etapa, cervixul se deschide la 3 centimetri. Contractiile au o intensitate mica, de aproximativ 40 de secunde, cu pauza de 15-20 de minute intre ele. In tot acest timp te vei simti foarte entuziasmata si vei experimenta un sentiment de usurare.

Trecerea din etapa timpurie la cea activa va necesita mai mult efort din partea ta. Va trebuie sa te concentrezi mai mult pe masura ce contractiile devin mai lungi, mai puternice si mai apropiate ca timp. 

In travaliul activ (debutul travaliului), contractiile dureaza circa un minut si apar la fiecare 2-5 minute distanta. 

Travaliul activ dureaza in total 3-5 ore si in tot acest timp cervixul se dilata la aproximativ 7 centimetri.

In tot acest timp te vei simti dezorientata si nu prea vei mai da atentie la ceea ce se intampla in jurul tau.

Tranzitia este cea mai intensa si scurta perioada a dilatarii colului uterin. Contractiile se intampla la distanta de un minut si dureaza pana la 90 de secunde. Aceasta perioada este cea mai grea pentru femeia care da nastere unui fat. Acum te poti simti ametita, obosita, coplesita si chiar poti experiementa frisoane si tremuraturi, iar sentimentele se intensifica pe masura ce colul se deschide pana la 8-10 centimetri.

Cat dureaza travaliul: Etapa 2 - Impingerea fatului

Etapa a doua din travaliu are legatura directa cu impingerea fatului prin cervix, vagin si apoi afara. Aceasta faza vine imediat dupa ce contractiile de tranzitie s-au terminat si au deschis cervixul complet.

Unele femei pot simti nevoia de a se odihni putin dupa ce se deschide cervixul total si inainte de a impinge copilul afara. Contractiile apar la fiecare 5 minute si dureaza aproximativ un minut. Impingerea propriu-zisa poate dura intre 15 minute si doua ore, in medie. In timpul acestei etape vei simti o senzatie de usturime la intrarea vaginului pe masura ce capul copilului apare si apasa pe piele.

Cat dureaza travaliul: Etapa 3 - Expulzarea placentei

Desi copilul a iesit afara, nasterea inca nu s-a terminat. Mai trebuie sa aiba loc inca un proces. Ultima faza a travaliului propriu-zis este expulzarea placentei, proces care dureaza intre 15 minute si o ora dupa nasterea copilului. In timpul acestui proces vei mai simti cateva contractii usoare.

Travaliul de acum dureaza mai mult decat pe vremea bunicii

In zilele noastre, un travaliu la o femeie aflata la prima nastere dureaza in jur de sase ore si jumatate. In urma cu 50 de ani, bunicile noastre treceau prin acelasi proces insa dura aproximativ patru ore. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu american care a comparat aproape 140,000 de nasteri din cele doua perioade de timp.

Specialistii in obstetrica si ginecologie se grabesc sa faca operatie de cezariana deoarece nu prea stiu cam cat ar trebui sa dureze o nastere "normala" in zilele noastre. Definitia unei nasteri normale, adica intervalul de timp cand o femeie in travaliu atinge anumite repere, a fost oferita in anul 1950 iar obstetricienii contemporani inca se raporteaza la aceasta.

Explicatia este oferita de conducatorul studiului, Dr. Katherine Laughon of the National Institute of Child Health and Human Development, Rockville, Maryland, SUA: "Definitia din 1950 a fost folosita pentru a stii cand este timpul sa se intervina cu cezariana la o nastere. Insa ceea ce am demonstrat prin acest studiu este faptul ca travaliul actual dureaza mai mult decat in urma cu 50 de ani. Aceasta informatie ar trebui sa trimita la o reevaluare a defintiei, a momentului cand se poate interveni cu cezariana la o femeie care este pe punctul de a da nastere unui copil."

  

De ce dureaza mai mult un travaliu in zilele noastre? Una dintre explicatii consta in diferenta de varsta la care o femeie da nastere unui copil, comparativ cu bunicile noastre: in medie, femeile aflate la prima nastere sunt cu patru ani mai in varsta. De asemenea, alte posibile explicatii sunt faptul ca femeile au acum o masa musculara mai puternica si exista o diversitate rasiala mai mare. De asemenea, copiii din zilele noastre sunt mai mari - de exemplu, nou-nascutii cantaresc cu 120 de grame mai mult decat generatia din 1960.

Insa autorii studiului afirma ca principala cauza a travaliilor lungi sunt actiunile ostetricienilor, nu schimbarile pe care le-au suferit pacientii de-a lungul timpului. Dr. Laughon sustine ca una dintre aceste actiuni este cresterea folosirii anesteziei epidurale in timpul nasterii: "Se stie ca anestezia epidurala prelungeste travaliul cu aproximativ 40-90 de minute, chiar daca aceasta practica ajuta la controlul durerilor".

Un alt factor care s-a schimbat de-a lungul timpului este faptul ca o mare parte dintre femei au nasteri induse. Asta inseamna ca la ele nu se declanseaza travaliul spontan. Una din trei femei au avut travaliu spontan, dintre cele care au nascut intre anii 2002 si 2008. 19% dintre femeile care urmeaza sa nasca primesc o substanta care contine oxitocina pentru a creste contractiile uterine. Insa aceasta practica ar trebui sa scurteze durata travaliului. Autorii studiului mai sus mentionat afirma ca "daca femeilor li s-ar permite sa treaca natural prin travaliu, fara administrarea de oxitocina, etapele travaliului pot dura si mai mult insa pot avea aceleasi sanse de a naste natural, pe cale vaginala".

Autorii studiului marturisesc ca rezultatele lor pot fi controversate si multi alti doctori obstetricieni pot fi sceptici cu privire la ele, insa ramane un fapt si o realitate faptul ca travaliul are o durata mult mai mare decat cel de pe vremea bunicii ceea ce ar trebui sa ridice mari semne de intrebare specialistilor din domeniu.

Acum ca ai aflat cat dureaza travaliul de obicei la prima nastere, impartaseste-ne experienta ta printr-un comentariu la acest articol.

Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.