Totul despre travaliu: primele semne, fazele travaliului si sfaturi esentiale

Totul despre travaliu: primele semne, fazele travaliului si sfaturi esentiale

Eliza Staicovici

In momentul in care te afli in pragul nasterii ai nevoie atat de ingrijire obstetrica, cat si de sprijin practic si psihologic. Exista numeroase metode prin care te poti pregati pentru eveniment si o serie de cai naturale pe care le poti folosi pe toata durata travaliului, pentru a avea o nastere usoara si un inceput bun al relatiei cu nou- nascutul.

Nasterea are loc de regula la spital, intr-un mediu tehnologizat, in care se folosesc echipamente medicale complexe. Totusi, chiar si la spital poti recurge la tratamente naturale pentru o buna desfasurare a travaliului.

Este indicat sa te pregatesti dinainte sau sa participi la cursuri prenatale de la care poti afla cum sa folosesti tehnici de respiratie sau de relaxare pentru usurarea nasterii. Pregatirea pentru nastere te ajuta sa scapi de anxietate. De asemenea, prezenta partenerului sau a unei persoane apropiate care sa te incurajeze ori sa te sprijine te ajuta la usurarea travaliului.

Iata care sunt primele semne ale travaliului


1. Atunci cand incep contractiile intense si regulate ale uterului, colul uterin incepe sa se dilate. Colul uterin se deschide pe masura ce se produc contractiile, pana cand dilatatia e maxima. In acel moment, se declanseaza faza intermediara a travaliului.

2. Urmatoarea faza dureaza de la sfarsitul celei dintai,  cand o sa incepi sa simti nevoia sa impingi, pana cand se naste bebelusul.

3. La cateva minute dupa nastere, placenta este eliminata impreuna cu lichidul amniotic care inconjura si proteja bebelusul.
    

Cum stii ca au inceput primele semne ale travaliului?

 

Inainte, femeile nasteau stand culcate pe spate, cu picioarele prinse in suporturile mesei ginecologice. Astazi, obstetricienii isi incurajeaza pacientele  sa stea in pozitia in care se simt confortabile.

La faza de debut a travaliului, este foarte indicat sa te plimbi prin incaperea in care te afli, pentru ca in felul acesta durerile se atenueaza. Cand simti nevoia sa te odihnesti, ai mai multe variante in care te poti relaxa: fie sa stai in genunchi, sprijinita de pat, pentru a usura presiunea salelor intre contractii, fie sa te sprijini pe genunchi si pe coate, cu fesele ridicate si cu picioarele departate.

S-ar putea sa ti se para mai simplu sa treci prin travaliu asezata pe jos decat pe pat, pentru ca iti poti schimba pozitia cu usurinta.

Afla ce trebuie sa consumi in timpul travaliului


1. In sala de nastere este foarte cald. Atunci cand incep primele semne ale travaliului, vei pierde lichide prin transpiratie. Asadar, trebuie sa eviti deshidratarea.

2. Bea inghitituri mici de apa sau de suc proaspat de fructe.

3. Poti mesteca cuburi de gheata pisate.

4. Arnica ajuta la controlul durerii. Intreaba-ti medicul inainte si daca este de acord, ia trei-patru picaturi sau o tableta la fiecare doua ore.

5. In faza de inceput a travaliului, mananca una sau doua gustari usoare pentru a-ti pastra fortele, daca nu se apeleaza la anestezie. Poti manca fructe, supe, legume, miere, batoane de cereale. Ai grija sa nu consumi alimente care sa te baloneze sau care sa-ti provoace arsuri gastrice.

6. Dupa nastere o sa ti se faca foame, asa ca poti consuma o supa.

Uite cum sa treci mai usor peste durerile din travaliu

1Cald si rece. Poti sa reduci suferinta cauzata de contractii la primele semne ale travaliului daca iti tii la spate o sticla cu apa calda bine invelita intr-un prosop. Invioreaza-te, stropindu-ti fata cu apa minerala rece sau stergand-o cu un burete sau un prosop rece si umed.

2. Aromaterapia. Foarte multe uleiuri esentiale au un efect calmant in timpul travaliului. Este recomandat sa ai la tine un vaporizator. Poti amesteca cateva picaturi de ulei de levantica cu cateva de ulei de santal, pe care sa le pui in vasul vaporizatorului. Astfel, aerul se parfumeaza usor, fara sa te deranjeze.

3. Masajul are efect calmant. El poate alina durerea de spate sau durerea abdominala. In faza de tranzitie, inainte de dilatarea completa a colului, este posibil sa nu mai simti nevoia sa fii masata.

Unele remedii naturiste nu ar trebui sa prezinte un risc pentru tine sau pentru bebelus. Totusi, este foarte bine sa intrebi medicul inainte si numai dupa ce primesti acordul din partea lui sa le pui in aplicare.

1. Arnica este foarte eficienta pentru a reduce invinetirea sau usturimea de dupa nastere.

2. Pulsatilla este indicata daca ai contractii slabe sau daca te simti descurajata si coplesita de emotie la primele semne ale travaliului.

3. Kallium carbonicum este un remediu bun pentru a reduce durerile de spate din timpul travaliului.

Tinand cont de toate aceste sfaturi si remedii naturiste, vei putea trece cu usurinta peste toate etapele travaliului si vei naste un bebelus puternic si sanatos.

De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.