Ce avantaje nebănuite au copiii care au părinți mai în vârstă

Ce avantaje nebănuite au copiii care au părinți mai în vârstă

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Vârsta medie la care oamenii devin părinți a crescut semnificativ în ultimii ani. Așadar, este din ce în ce mai probabil să vedem perechi în etate care abia se pregătesc de venirea pe lume unui copil și nu mai este deloc un subiect tabu în zilele noastre.

Experții au ajuns la concluzia că există foarte multe avantaje pentru copiii care au părinți în vârstă. Spre exemplu, cercetările au arătat că vârsta unui părinte are efecte asupra inteligenței cognitive a celor mici. În cazul unui cuplu în care tatăl era trecut de vârsta de 50 de ani, s-a constatat că a existat riscul ca cel mic să ia note mici și să nu dea randament la școală.

o mama in varsta isi tine copilul in sus si ii zambeste

Pe de altă parte, un copil născut de o mamă mai în vârstă are mai multe șanse să se dezvolte din punct de vedere intelectual și să obțină o performanță educațională mai bună. O mamă cu experiență în viață și cu succes în carieră poate contribui la stimulararea intelectuală a copilului într-un mod pozitiv, în timp ce IQ-ul scăzut s-a dovedit a fi un posibil rezultat al mutațiilor genetice care apar la bărbații vârstnici.

 un tata in varsta isi tine in brate bebelusul si priveste intr-o parte

Vârsta părinților poate avea efect asupra bunăstării fizice a unui copil

Vârsta înaintată a părinților poate fi un factor al apariției mutațiilor genetice în cazul copilului, precum nașterile premature sau alte afecțiuni. Totodată, s-au descoperit rezultate similare și în cazul tinerelor mame, cu vârste de sub 25 de ani.

Un alt studiu contrazice aceste concluzii, deoarece experții medicali au descoperit faptul că, dacă mama are o vârstă mai înaintată, copilul are mai puține șanse se se îmbolnăvească pe parcursul vieții. Conform unei alte cercetări, copiii cu părinți în vârstă duc o viață mai lungă datorită unor mutații genetice care protejează ADN-ul și care poate fi transmisă și generațiilor viitoare. 

o mama in varsta face prajituri alaturi de bebelusul sau

Un alt aspect important este faptul că cei care au părinți în vârstă se confruntă deseori cu teama că îl vor pierde timpuriu pe unul dintre ei. Atunci când o persoană aduce pe lume un copil la peste 40 sau 50 de ani, există mai multe șanse ca cel mic să sufere pierderea părintească la o vârstă fragedă, ceea ce îi poate afecta sănătatea mintală. În pofida acestui lucru, experții sunt de părere că părinții în vârstă le garantează mai multă stabilitate copiilor decât cei tineri și, prin urmare, le oferă un confort emoțional.

Citește și: Psiholog: "Bebelușii care au probleme cu somnul sunt viitoare genii"

O concepție greșită este atunci când oamenii presupun despre cei cu părinți în vârstă că se simt inconfortabil în cadrul societății. Cu toate acestea, anumite studii au concluzionat că acești copii se adaptează mai bine în cadrul grupurilor și nu tind să încalce regulile sau să fie agresivi din punct de vedere fizic.

o mama in varsta isi tine la piep bebelusul si zambeste

Alte avantaje ale întemeierii unei familii la o vârstă mai înaintată:

  • Ești mai matur și cu o experiență de viață mult mai vastă.
  • Procesul de îmbătrânire încetinește și poți chiar să trăiești mai mult.
  • Înveți lucruri noi alături de copilul tău.
  • Ești mai stabil din punct de vedere financiar.
  • Ai mai multe șanse să fii mai pregătit atât fizic, cât și emoțional, de venirea pe lume a bebelușului.

Studiile mai sus menționate prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje și este important de menționat că nu sunt aplicabile pentru toată lumea. Cel mai bun moment pentru a deveni părinte este atunci când ești pregătit și când îți dorești cu adevărat să îți întemeiezi o familie.

Surse articol: BrightSide / NBCNews / Scienceevolution

Surse foto: IStock

Ce varsta are sufletul tau?
Incepe quiz
Ce varsta are sufletul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.