Ce contine laptele matern si cum se stocheaza

Ce contine laptele matern si cum se stocheaza

Andreea Gluh, redactor

Orice mama stie ca este foarte important sa isi alapteze copilul. Pe langa faptul ca laptele matern contine o multime de nutrimente, el joaca un rol decisiv si in dezvoltarea sistemului imunitar al micutului. Asadar, in cele ce urmeaza, iti vom spune mai pe larg ce beneficii exista in ceea ce priveste consumul de lapte matern de catre bebelusul tau si cum il poti pastra, astfel incat sa nu existe situatii in care copilul sa sufere de foame pana cand tu obtii lichidul hranitor cu ajutorul pompei electrice pentru muls.

Iata tot ce trebuie sa stii despre compozitia si despre stocarea laptelui matern!

Ce contine laptele matern

Laptele matern contine 3%-5% grasime, 0.8%-0.9% proteine, 6.9%-7.2% carbohidrati sub forma de lactoza si 0.2% minerale. In ceea ce priveste energia pe care i-o va da celui mic, 100 ml de lapte matern ii vor aduce 60-75 kcal. Cantitatea de grasime nu variaza prea mult de-a lungul perioadei de alaptare, insa, de la o zi la alta, in functie de alimentatia mamei.

In ceea ce priveste proteinele din laptele matern, acestea sunt:

- o substanta asemanatoare beta-caseinei din laptele bovin;

- alfa-lactalbumina;

- lactoferina;

- imunoglobulina IgA;

- lizozima;

- albumina serica.

De asemenea, principala zaharida este lactoza, insa exista inca 30 de oligozaharide, acestea din urma contribuind si la dezvoltarea florei intestinale compuse din lactobacilii care joaca un rol semnificativ in ceea ce priveste imunitatea organismului.

In plus, pe langa toate acestea, laptele matern contine si minerale printre care se numara sodiu, potasiu, calciu (25-35 mg/100 ml), magneziu, fosfor (13/16 mg/100 ml) si clor, dar si toate vitaminele necesare dezvoltarii organismului celui mic, cu exceptia vitaminei K.

Cele mai bune metode de stocare a laptelui matern

Cand vrei sa alegi o metoda de pastrare a laptelui matern pe care l-ai obtinut cu ajutorul pompei de muls (fie ea manuala sau electrica), trebuie sa te gandesti pentru ce perioada de timp vrei sa faci acest lucru. Daca este vorba despre doar cateva ore (cel mult patru), laptele matern poate fi stocat la temperatura camerei, cu conditia ca aceasta sa nu treaca de 23 de grade Celsius, intr-un vas inchis etans. Daca, insa, vrei sa folosesti laptele mai tarziu, poate chiar dupa cateva zile, este indicat sa apelezi la procesul de refrigerare sau chiar la cel de congelare. Asadar, prin simpla refrigerare, laptele matern rezista chiar si doua-trei zile, iar prin congelare, pana la 10 zile.

In ceea ce priveste recipientul cel mai potrivit pentru stocarea laptelui matern, trebuie sa stii ca in magazine se gasesc o multime de astfel de articole, de la sticle pana la pungi speciale. 

Acum ca ai aflat cum se pastreaza laptele matern, afla de aici si despre intoleranta la lactoza, pe care unele persoane o dezvolta inca de la varste fragede, si cum poate fi aceasta ameliorata!

Surse: ncbi.nlm.nih.gov; medelabreastfeedingus.com

Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.