Intoleranta la lactoza: simptome, diagnostic, tratament

Intoleranta la lactoza: simptome, diagnostic, tratament

Farima Maria

Tot ce este mai bun in viata, se zice ca este “lapte si miere” si totusi, sunt persoane care ar avea mari retineri in a confirma asta. Sunt persoanele cu intoleranta la lactoza pentru care laptele a devenit un dusman de temut.

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza se refera la incapacitatea organismului de a digera lactoza, un glucid care se gaseste in lapte si preparatele din lapte . Afectiunea este cauzata de deficitul de lactaza, o enzima produsa la nivelul intestinului subtire si care are rolul de a transforma lactoza in glucide mai mici, glucoza si galactoza, pentru a putea trece in sange.

Exista persoane cu intoleranta la lactoza care pot suporta sa consume o cantitate mica de lapte fara a prezenta vreo simptomatologie. Acest aspect face diferenta dintre intoleranta la lactoza si intoleranta la laptele de vaca. Aceasta din urma reprezinta o reactie alergica la proteinele continute in lapte, reactie care se manifesta de fiecare data cand persoana consuma lapte, indiferent de cantitate.

Cauzele intolerantei la lactoza

Cauzele intolerantei la lactoza explica modul in care persoana afectata a dobandit deficitul de lactaza. Asadar, putem vorbi de:

1. Intoleranta la lactoza de cauza primara:

- inseamna secretia scazuta de cauza congenitala a lactazei;
- se manifesta dupa varsta de 2 ani si evolueaza in timp;
- simptomele pot aparea insa si in adolescenta;
- cercetari recente au identificat o gena responsabila pentru predispozitia crescuta a copiilor nascuti din parinti cu intoleranta la lactoza in a manifesta si ei afectiunea.

2. Intoleranta la lactoza de cauza secundara:

- are la baza o afectiune a intestinului subtire care a determinat scaderea secretiei de lactaza;
- dintre cele mai importante cauze amintim: sindromul diareic, boala celiaca , boala Crohn, tratamentul cu chimioterapice, nasterea prematura.

 

Simptomele intolerantei la lactoza

Simptomele intolerantei la lactoza apar la 30 minute–2 ore de la consumul de lapte sau produse lactate, iar severitatea lor variaza in functie de cantitatea ingerata si de toleranta persoanei. Simptomele cuprind:

- durere abdominala;
- balonari;
- diaree;
- greata;
- varsaturi.

Diagnosticul intolerantei la lactoza

Deoarece simptomele cu care evolueaza sunt nespecifice, diagnosticul de intoleranta la lactoza necesita o serie de investigatii suplimentare pentru confirmare:

intoleranta lactoza


- anamneza
(discutia cu pacientul) poate sugera diagnosticul;
- testul terapeutic
poate contribui si el daca excluderea laptelui si a produselor din lapte din dieta duc la o ameliorare a simptomatologiei;
- testul hidrogenului in aerul expirat presupune ca pacientului sa i se administreze o bautura cu continut controlat in lactoza si apoi sa se masoare la intervale regulate cantitatea de hidrogen in aerul expirat. In mod normal, aceasta este redusa. La persoanele cu intoleranta la lactoza, valoarea hidrogenului va fi crescuta datorita stimularii pe care lactoza nedigerata o manifesta in acest sens. Testul poate fi influentat de consumul de tutun, diferite medicatii sau alimentatie;
- testul aciditatii scaunului este recomandat nou-nascutilor si copiilor mici. Lactoza nedigerata genereaza acid lactic, acizi grasi si glucoza care se vor regasi in proba de scaun.

Tratamentul intolerantei la lactoza

Capacitatea intestinului de a produce mai multa lactaza nu poate fi influentat. Ceea ce se incearca in cadrul tratamentului intolerantei la lactoza este ameliorarea simptomatologiei prin schimbari de dieta, cel mai bine sub recomandarea si controlul unui nutritionist:

-
introducerea progresiva de cantitati mici de lapte
, poate favoriza adaptarea organismului la acest aliment, cu simptome minore;
- laptele poate fi
consumat asociat cu alte alimente
, ceea ce ii poate creste toleranta;
- unele personae pot consuma
produse lactate cu un continut redus de lactoza
asa cum este iaurtul sau anumite tipuri de branza;
- in unele supermarketuri se gasesc
produse destinate persoanelor cu intoleranta la lactoza
;
- laptele si produsele din soia
pot fi buni substituenti;
- o alta optiune ar fi
aditivii de lactaza
care se consuma impreuna cu laptele si care maresc toleranta;
- trebuie avut in vedere ca un consum redus de lapte, presupune si un aport scazut de calciu cu un impact important asupra cresterii si dezvoltatii sistemului osos. In acest sens, tratamentul intolerantei la lactoza trebuie sa cuprinda
preparate de calciu
care vor compensa lipsa laptelui.

Placerea cafelei cu lapte de dimineata si a placintelor cu branza ale bunicii cu siguranta nu va putea nimeni sa o compenseze, insa un tratament corect si atent supravegheat al
intolerantei la lactoza poate oferi sansa la o viata cat de cat normala!

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (31)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ciprian (anonim)
    23 februarie 2011 15:03

    Foarte bun articolul! Bine documentat si usor de urmarit. Felicitari!