Copilul nu este prea matinal? 12 metode blânde care îl vor ajuta să se trezească zâmbind

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Somnul este foarte important pentru copii, iar studiile au demonstrat că un copil care doarme bine este mai sănătos și mai energic pe parcursul zilei, are rezultate școlare mai bune și o capacitate de concentrare mai mare. 

Totuși, a stabili un program regulat și corect de somn nu este o sarcină ușoară. Părinții trebuie să dezvolte la copil o rutină sănătoasă legată de orele de culcare și de trezire, asigurându-se că cel mic beneficiază de somn suficient și de calitate. 

Dar, chiar și atunci când dorm destul, anumiți copii au dificultăți să se trezească dimineața. În astfel de cazuri, nu este o idee bună ca părintele să preseze copilul, să-i creeze și mai multă respingere față de momentul trezirii. 

Dacă te confrunți cu astfel de situații, iată câteva sfaturi binevenite, pentru ca micuțul tău să se trezească cu zâmbetul pe buze, iar tu să nu-ți risipești energia de la primele ore ale dimineții. 

Lasă soarele să intre în cameră, înainte să trezești copilul

Lasă soarele să intre în cameră, înainte să trezești copilul

Lumina naturală acționează ca un stimulator pentru creier, determinând eliberarea de serotonină care ne face să ne trezim. De aceea este o idee bună să dai drapeiile la o parte și să lași soarele să intre în cameră cam cu 15 minute înainte de momentul în care vrei să se trezescă cel mic. 

Limitează expunerea copilului la lumină albastră înainte de culcare

Limitează expunerea copilului la lumină albastră înainte de culcare

Dispozitivele electronice, precum telefoanele, tabletele și televizoarele emit lumină albastră care perturbă ritmul natural al corpului, determinând o stare de alertă. Dacă un copil este expus la astfel de lumină pentru o perioadă mai mare de 15 minute seara, înainte de culcare, va avea probleme de somn. De aceea, trebuie să ne asigurăm că nu petrece mai mult de 10-15 minute pe telefon sau tabletă, înainte de culcare. 

Transformă trezirea într-o joacă

Transformă trezirea într-o joacă

Poți face ca trezirea copilului tău să fie mult mai ușoară, dacă îl îndemni la joacă. Poți propune un concurs sau un joc de dimineață care să-l antreneze pe cel mic, diminuând stresul și riscul de a te lua la ceartă cu copilul. Fii creativă și propune tot felul de jocuri haioase, iar copilul nu va întârzia să se trezească. 

Trezește copilul cu muzică

Trezește copilul cu muzică

Muzica este o modalitate mult mai relaxantă de a-ți trezi copilul, comparativ cu alarma unui ceas. Poți pune melodia sa preferată sau poți folosi mai multe cântece care îi plac. Te asiguri că cel mic se va trezi mult mai bine dispus și mai energic. 

Surse foto: Istock, Pexels, Pixabay

Articolul urmator Cele mai bune sfaturi ale unei bunici blânde și înțelepte pentru nepoata ei iubită

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.