Copilul tău are un coșmar? Ce să faci ca să îl ajuți și să îl calmezi cât de repede posibil

Copilul tău are un coșmar? Ce să faci ca să îl ajuți și să îl calmezi cât de repede posibil

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Coșmarurile sunt un fenomen comun în rândul copiilor, mai ales în primii ani de viață. Momentul în care cel mic aleargă din dormitor urlând și plângând în toiul nopții poate fi unul destul de obositor și chiar iritant pentru unii părinți. Aproximativ 50% dintre copiii de pe glob au aceste vise înspăimântătoare, iar experții au găsit în prezent numeroase modalități prin care îți poți calma și tu copilul. 

În cazul în care copilul tău se trezește din cauza unui coșmar, totul poate avea legătură cu o traumă. În timp ce unii părinți pot spune: "A fost doar un vis, culcă-te la loc!", tu poți merge în profunzimea problemei și să descoperi care este motivul pentru care el îl poate avea. În primul rând, este foarte important să îți ajuți copilul să facă față calvarului. Întreabă-l ce anume l-a speriat și calmează-l. Amintește-i că, deși visul poate părea extrem de real, acum totul este în regulă și este în siguranță. Cuvintele calde îl vor alina și îl vor încuraja să meargă înapoi în pat. 

Protejează-l

Se poate ca cel mic să aibă coșmaruri din cauza faptului că a văzut o scenă dintr-un film de groază. Cel mai bine ar fi să eviți să aibă astfel de vizionări, însă dacă s-a întâmplat deja poți să îl înveți să modifice imaginile terifiante în unele pozitive. Spre exemplu, dacă a văzut un mostru animat poți să îi sugerezi să transforme, prin desen, acel personaj negativ într-unul pozitiv. Astfel amintirea va fi schimbată și nu ar mai trebui să-și aducă aminte de el ca fiind ceva de care să îi fie frică. 

Învață-l să-și învingă fricile

Pe de altă parte, dacă cel mic va avea contact mai des cu ceea ce îl sperie, într-un final nu se va mai teme deloc. Așadar, dacă îți spune mereu că păpușa sau ursulețul din cameră se transformă într-un personaj înfricoșător pe parcursul nopții, încearcă pe timpul zilei să îl faci să le privească mai des, pentru a realiza că sunt doar niște jucării inofensive.

Citește și: Cum să îi faci pe copii să mănânce mai sănătos, fără să îi forţezi

Stabilește un program strict de somn

Rutina zilnică de somn este foarte importantă pentru copilul tău. Totodată, un program strict de culcare îl va ajuta să se odihnească așa cum trebuie și îl va proteja împotriva apariției coșmarurilor. 

Relaxați-vă înainte de culcare

Atunci când un copil este relaxat este mai ușor pentru el să adoarmă profund. În primul rând, începe prin a îndepărta toate obiectele din camera sa care ar putea să producă zgomot și să-l trezească. Totodată, cu 30 de minute înainte de ora de somn puteți asculta împreună muzică sau să citiți o carte de povești. Aceste activități îi permit copilului să se liniștească înainte de a merge la culcare.

Surse articol: BrightSide / Kidshealth / Parents

Surse foto: IStock

În ce zodie se va naște copilul tău?
Incepe quiz
În ce zodie se va naște copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.