Cum alegi cele mai bune biberoane pentru copii

Cum alegi cele mai bune biberoane pentru copii

Redactor Alexa Galgau

Înainte să devii mămică, probabil că nici nu te-ai fi gândit ca alegerea unui biberon poate să fie atât de complicată. Există mai multe tipuri de sticle și de tetine, iar alegerea ta depinde de mulți factori. Pentru a cumpăra produsul perfect pentru bebelușul tău, trebuie să afli care sunt cele mai bune biberoane pentru copii!

Totul despre biberoanele pentru copii

Biberonul este un obiect indispensabil dacă nu poți să alăptezi, dar chiar și dacă faci acest lucru, el nu trebuie să lipsească din „echipamentul” pentru bebe. Uneori, el se poate dovedi a fi un obiect incredibil de util, din următoarele motive:

  • uneori, ca mămică, vei avea nevoie de o pauză de la alăptat;

  • biberonul îl poate ajuta pe tată să se conecteze cu bebelușul, dacă îl hrănește din când în când;
  • permite alăptarea micuțului oricând și oriunde, chiar dacă mama nu este acolo;

  • îl învață pe bebeluș primele lui lecții de... independență. El va învăța despre coordonarea mână-ochi și despre cât de puternic trebuie să strângă obiectul pentru a-l ține.

Bineînțeles, pentru că este vorba despre copilul tău, soluția nu este să cumperi primul biberon de pe raftul unui supermarket, indiferent că îl vei folosi puțin sau nu. De fapt, va trebui să cercetezi puțin subiectul, iar noi suntem aici pentru a te ajuta!

1. Tipuri de biberoane pentru copii

Biberoanele sunt făcute din mai multe materiale, fiecare cu proprietățile lui:

  • plastic: acestea sunt foarte ușoare și sunt cele mai ieftine, însă există voci care susțin că plasticul reprezintă un potențial pericol pentru sănătatea bebelușului. Avantajul acestor biberoane este că sunt ușor de transportat și de ținut de către cel mic, când ajunge în faza în care să poată să facă acest lucru.

  • sticlă: sunt mai grele decât cele de plastic și mai dificil de cărat și de ținut de către cel mic, însă în același timp sunt mai ușor de spălat, se zgârie mai greu, țin mai mult și sunt mai puțin dăunătoare mediului decât cele din plastic. Sticla a fost materialul folosit pentru biberoane încă de la început și este superioară plasticului din mai multe puncte de vedere, chiar dacă este mai scumpă.

  • oțel inoxidabil: aceasta este o altă opțiune prietenoasă cu mediul, iar biberoanele de acest tip pot fi păstrate mult timp și sunt ușor de curățat, marele avantaj fiind că uneori sunt chiar mai ușoare decât cele de plastic. Problema cea mai mare este că nu poți vedea prin biberon cât lapte a băut bebelușul.

  • silicon: după cum știi, acest material este foarte ușor ca greutate, simplu de curățat, rezistent la temperaturi mari și la zgârieturi. Nu ai cum să strici biberonul dacă îl scapi și poate fi spălat în mașina de spălat vase. Siliconul este un material mult mai sigur decât plasticul și, până acum, reprezintă una dintre cele mai avantajoase variante de biberoane pentru copii.

Nu doar materialul diferă la biberoane, ci și mărimea și forma. Forma lor variază, unele fiind special create pentru a fi ținute ușor, altele având o formă cilindrică simplă. Va trebui să urmărești și cât de mare este gura biberonului (cu cât este mai mare, cu atât el poate fi curățat mai ușor). Totodată, există biberoane cu fund detașabil, care facilitează spălarea.

2. Tipuri de tetine și supape pentru biberoane

Din punctul de vedere al materialului, există două tipuri de tetine:

  • latex: mai puțin rezistente, se degradează repede din cauza spălării și sterilizării repetate
    ;
  • silicon: sunt varianta cea mai bună, deoarece rezistă la sterilizare și temperaturi înalte.

Din punctul de vedere al dimensiunii, există tetine:

  • înguste: se găsesc de obicei la biberoanele cu gât îngust și sunt mai dificil de folosit pentru cei mici, în special pentru bebelușii care au doar câteva săptămâni;

  • fiziologice (în forma sânului): sunt mai ușor de folosit de către bebeluș și se găsesc la biberoanele cu gât lat, care se curăță mai ușor.

În cazul în care bebelușul este foarte mic, medicii recomandă să cumperi o tetină cu un debit mic de lapte, iar pe măsură ce acesta crește, dimensiunea tetinei poate să crească și ea. Va trebui să te adaptezi și nevoilor specifice ale micuțului tău, pentru că fiecare bebeluș este diferit. Tetinele cu o gaură foarte mică se pot înfunda din când în când, deci este bine să verifici debitul cu care curge laptele (o picătură pe secundă).

Cât despre supape, acestea pot fi folosite pentru a preveni înghițirea aerului de către cel mic, ceea ce poate duce la acumularea gazelor. În plus, aceste mici componente suplimentare pot preveni scurgerea laptelui în momentul în care scuturi sticla sau o manevrezi. Singurul dezavantaj ar fi că ele au componente făcute din plastic, care intră în contact cu laptele. În plus, este nevoie de o periuță specială pentru a le curăța, deci este decizia ta dacă vrei să cumperi un biberon cu supapă.

3. Cum să alegi biberonul potrivit

Nimeni nu poate să îți spună cu exactitate care este biberonul ideal pentru nevoile celui mic, la care va trebui să te adaptezi, dar există câteva opțiuni care îți pot face viața mai ușoară.

Într-o lume perfectă, biberonul ideal ar arăta astfel: corp din sticlă, o gură largă, pentru a fi curățat ușor, o supapă simplă, fără componente din plastic, și o tetină fiziologică, la care copilul se adaptează mai ușor.

Pentru că nu trăim într-o lume perfectă, va trebui să te mulțumești cu ce există pe piață, însă recomandarea noastră este să eviți să cumperi biberoane din plastic, chiar dacă sunt mai ieftine, din cauza efectului nociv al acestui material. După cum am spus, tetina trebuie adaptată vârstei și nevoilor bebelușului (cu cât este mai mic, cu atât deschizătura tetinei trebuie să fie mai mică), iar supapa oferă puțină siguranță în plus, împiedicând înghițirea aerului.

Atunci când cumperi un biberon, trebuie să te gândești inclusiv la cât de ușor este de curățat și sterilizat.

4. De ce să folosești sterilizatorul pentru biberoane

Deși nu toți medicii recomandă sterilizarea biberoanelor, este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi. Prin sterilizarea biberonului, împiedici înmulțirea bacteriilor care ar putea să îi creeze probleme de sănătate celui mic, care încă nu are un sistem imunitar foarte solid.

Biberoanele termorezistente pot fi sterilizate prin fierbere, dar, mai nou s-au inventat aparate care le sterilizează. Există mai multe tipuri de sterilizatoare pe piață, iar alegerea unuia depinde de nevoile tale. 

După cum vezi, alegerea biberoanelor pentru copii nu este deloc o misine ușoară, dar cu cât ești mai informată, cu atât ai șanse mai mari să optezi pentru produsul ideal pentru tine și cel mic.

Află și cum să îți adormi bebelușul fără efort!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.