Cum să îți alăptezi bebelușul după ce îi dau primii dințișori

Cum să îți alăptezi bebelușul după ce îi dau primii dințișori

Paula Rotaru

Apariția primilor dințișori poate fi o reală problemă pentru mămici. Pe lângă faptul că bebe va avea dureri care se vor traduce în crize de plâns, alăptarea va deveni un proces dureros pentru tine, pentru că micuțul găsește alinare și confort atunci când suge la sân, deci va dori să facă asta mult mai des, ceea ce te poate epuiza în scurt timp. Însă există câteva trucuri care te pot ajuta să îl dezveți pe bebeluș de această deprindere.

Descoperă mai jos sfaturile unui consultant în lactație și alăptare și află ce măsuri poți lua pentru a calma bebelușul când îi dau primii dințișori!

Ce trebuie să faci când bebe cere sân des

Alăptarea este cea mai bună cale de a-i asigura bebelușului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă tuturor proaspetelor mămici să își alăpteze copilul încă din primele ore de viață. Până la 6 luni, bebe poate fi hrănit exclusiv la sân, urmând ca după această vârstă să se înceapă diversificarea alimentară, dar nu cu excluderea laptelui matern din „meniu”.

femeie care alapteaza

Din păcate, din ce în ce mai multe mămici renunță la ideea de alăptare. Statisticile UNICEF arată că nici măcar 30% dintre mame nu își alăptează copilul. Țara noastră stă și mai prost la acest capitol: rata alăptării exclusive în primele șase luni de viață este de doar 12,6% și scade la 3,4% după această perioadă.

Astfel, ne situăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește alăptarea. Iar motivele sunt multe: comoditate, lipsă de informare sau dezinformare, frica de durere, absența încurajărilor din partea personalului medical și a familiei, că au sânii prea mici sau prea mari, iar lista poate continua la nesfârșit.  

Când apar primii dințișori la bebe, multe mămici se gândesc cu groază la durerile de sâni care pot apărea. Însă lucrurile nu sunt chiar așa de înfricoșătoare. Cu o tehnică reușită și urmând sfaturile specialistului, vei reuși să îl înveți pe bebe să mănânce doar la ore fixe, astfel încât sânii tăi și timpul pe care îl ai la dispoziție să nu aibă de suferit.

Vezi aici care sunt cele mai bune poziții de alăptare!

Liegh Anne O’Connor, consultant în lactație, oferă câteva sfaturi foarte utile, pe care să le pui în aplicare atunci când bebelușului îi erup primii dințișori și vrea să sugă la sân încontinuu. „Dacă poți anticipa momentul când bebe vrea să apuce sfârcul cu dințișorii, bagă-i un deget în guriță și spune-i: «Nu mai face asta, mă doare». Apoi, pune-l pe micuț pe pat și evită contactul vizual cu el pentru 30 de secunde. Astfel, își va da seama că a făcut ceva greșit”, spune specialistul.

bebe care sta la sanul mamei

Însă nu țipa la el și nu îl brusca, ci fii cât se poate de blândă în exprimare și gesturi. Apoi ia-l din nou la piept și spune-i: „Ai voie să papi, dar nu trebuie să mă muști”. Spre surprinderea multor mămici, bebelușii înțeleg perfect ceea ce li se spune, încă de la vârsta de patru luni. E posibil să fie nevoie să repeți tactica de mai multe ori, dar pe parcurs bebe își va da seama că face ceva greșit și te va asculta.

La ce vârstă apar primii dințișori

Primii dințișori de lapte apar de regulă în jurul vârstei de 4 luni, însă fiecare bebeluș este diferit, astfel încât data apariției lor variază de la un caz la altul. S-a observat că în cazul copiilor alăptați la sân și mai subțirei, primii dințișori apar mai devreme decât la cei mai dolofani și hrăniți cu formulă de lapte. De asemenea, există și cazuri când copiii se nasc cu un dințișor sau când aceștia cresc abia după un an.

bebe cu dintisori

Sursa foto: Pinterest @ Etsy.com

De obicei, primii dințișori care apar sunt cei doi din față, numiți incisivi, urmați de cei patru dinți din față sus (incisivi centrali și laterali), la 4-8 săptămâni. Următorii dințișori care cresc sunt incisivii laterali de jos, care apar la aproximativ o lună distanță, apoi primii molari (dinții din spate), iar ultimii sunt caninii, dinții cei mai ascuțiți. Dar ordinea acestora nu este bătută în cuie, fiind, la fel ca momentul erupției, diferită de la un bebeluș la altul.

Până la vârsta de trei ani, majoritatea copiilor vor avea toți cei 20 de dinți de lapte, dar întârzierile semnificative în creșterea primilor dințișori trebuie semnalate medicului pediatru.

Printre cauzele care pot întârzia erupția dinților de lapte se numără: factorii genetici, greutatea la naștere, sex, nutriția dezechilibrată, rahitismul, bolile endocrine, rubeola etc.

Simptome asociate cu erupția dinților de lapte la bebeluși

Unii bebeluși nu prezintă deloc simptome neplăcute atunci când apar primii dințișori, dar mulți se confruntă cu disconfort și pot avea astfel de manifestări:

  • Salivație excesivă, care poate favoriza apariția iritațiilor pe pielea de pe față
  • Gingii umflate, roșii și sensibile
  • Iritabilitate și stare de agitație, mai ales în timpul nopții
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Tulburări de somn
  • Creșterea consumului de lichide și a cantității de urină eliminată
  • Nevoia de a mușca

copil care plange

Erupția primilor dințișori nu cauzează febră,vărsături sau diaree! Așadar, dacă bebe prezintă astfel de simptome, nu da vina pe faptul că îi cresc dinții de lapte, ci mergi la medic pentru a afla cauza reală.

Remedii pentru calmarea durerilor provocate de erupția primilor dințișori

Procesul de creștere a primilor dințișori nu va dura o veșnicie, dar această perioadă poate fi foarte stresantă atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Pentru ameliorarea disconfortului bebelușului, ia în considerare aceste metode naturale, recomandate de parenting.com. Unele funcționează, altele nu, de la un caz la altul, așa că merită să le încerci.

Masajul gingiilor cu un deget, de exemplu, poate diminua considerabil durerea provocată de erupția primilor dințișori. Poți face același lucru cu o cârpă mică înmuiată în apă rece sau ceai de mușețel ori cu o linguriță ținută în prealabil la frigider.

Dacă bebe are peste șase luni și a început să mănânce alimente solide, îi poți da piure de mere și iaurt rece care calmează inflamațiile gingiilor și, în plus, țin de foame, astfel că nu va mai cere la sân foarte des.

mama care isi hraneste bebelusul

O altă variantă pentru a alina durerile provocate de primii dințișori sunt jucăriile din silicon sau inelele gingivale. Astfel de jucărioare speciale sunt atractive din punct de vedere vizual, doarece iau forma unor animăluțe sau sunt vesel colorate, dar au și un rol important în calmarea durerilor și disconfortului din timpul erupției dentare.

bebelus care mananca plastic

Există numeroase modele de jucării pentru dentiție, cu denivelări, cu spații speciale pentru a introduce lichide sau chiar prevăzute cu vibrații, ce au rolul de a masa delicat gingiile și, implicit, de a calma durerile.

Apariția primilor dințișori la bebeluș nu trebuie să te alarmeze, ci să te bucure, pentru că este o etapă firească în dezvoltarea lui. Savurează din plin aceste momente unice alături de puiul tău și alină-i durerea punând în practică trucurile menționate mai sus.

Află ce alte probleme întâmpină o mamă în timpul alăptării!

Surse foto: iStock

Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.