Șapte probleme pe care le întâmpină o mamă în timpul alăptării

Șapte probleme pe care le întâmpină o mamă în timpul alăptării

Redactor Alexa Galgau

Alăptatul este o bucurie pentru orice mămică, dar în același timp poate să îți provoace și mici neplăceri, mai ales că organismul este deja suprasolicitat după 9 luni de sarcină. Cu toate acestea, atunci când poți să alăptezi, este recomandat să o faci, mai ales pentru că aceea este perioada în care se creează o legătură unică între tine și micuțul tău.

Pentru că paza bună trece primejdia rea, este recomandat să știi care sunt problemele care apar în timpul alăptării!

femeie fericita care alapteaza

Probleme care apar în timpul alăptării

  1. Mastita: una dintre cele mai frecvente probleme din timpul alăptării este inflamarea și blocarea canalului prin care circulă laptele. Infecția apare atunci când bacteriile pătrund în mamelon prin crăpături sau răni care se formează adesea în timpul alăptării, dar poate fi cauzată și de pauze prea lungi între alăptare sau de o golire incompletă a sânului în momentul in care îți hrănești bebelușul. Semnul cel mai clar al mastitei este durerea sânului, dar se poate manifesta și prin durerea ganglionilor limfatici de la subraț sau prin simptome de răceală. Este nevoie să mergi la medic, pentru că antibioticele sunt cele care te scapă rapid de mastită. Este prea riscant să lași infecția să se vindece de la sine, deoarece poate să se transforme într-un abces, mult mai greu de tratat.

  2. Fumatul: femeile care se gândesc că imediat după naștere își pot aprinde liniștite țigara la care au râvnit 9 luni ar face bine să mai amâne momentul respectiv, mai ales dacă alăptează. Nicotina din țigări poate ajunge în laptele matern, ceea ce poate fi periculos. Medicii recomandă ca proaspetele mămici să nu consume nimic toxic pentru organism (precum țigările sau alcoolul), dar dacă nu poți să renunți la fumat, este bine să știi că laptele matern este bogat în substanțe nutritive care pot combate efectul țigării într-o mare măsură. Dacă alegi să fumezi, nu o face în casă, schimbă-ți hainele înainte de alăptare și spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a ține bebelușul în brațe.

  3. Alcoolul: după cum am spus, pentru că orice substanță toxică poate ajunge în lapte, nu este recomandat consumul de alcool nici când alăptezi. Totuși specialiștii spun că este foarte mică acea cantitate care ajunge în lapte și ceea ce este important este să nu faci abuz și să lași pauze lungi între pahare. Așadar, te poți bucura de un pahar de vin la masă, dar nu îți hrăni niciodată bebelușul dacă ai exagerat puțin cu cantitatea.

  4. Medicamente: o altă problemă cu care se confruntă mămicile care alăptează este cea a administrării de medicamente, pentru că există teama că acestea ar putea ajunge în laptele matern. În acest caz, este foarte important sa discuți cu medicul sau să citești prospectul înainte de a lua un anumit medicament, pentru a fi sigură că nu îi vei face rău micuțului tău.

  5. Suplimente alimentare: în general, nu ai nevoie de vitamine și minerale pentru a alăpta copilul, deoarece corpul tău le poate produce în cantități suficiente, mai ales dacă ai o dietă variată. Vitaminele solubile în apă, precum vitamina B sau vitamina C, nu fac niciun rău celui mic, așa că pot fi consumate cu încredere. Cele la care trebuie să ai grijă sunt vitaminele solubile în grăsime, deoarece se pot acumula în lapte.

    femeie care alapteaza

  6. Adormitul într-un mediu nesigur: toate proaspetele mămici suferă de această problemă - oboseala cronică. Așadar, nu este de mirare că este foarte posibil să adormi te miri unde, din când în când. Însă este foarte important să nu adormi niciodată cu bebelușul pe canapea, deoarece ar putea să cadă sau să se sufoce. Niciodată să nu ții pături sau perne pe lângă bebeluș, chiar dacă stai în pat, pentru că ar putea aluneca pe ele și ar putea cădea din pat sau s-ar putea sufoca.

  7. Tatuajele: multe mămici se întreabă dacă își pot face un tatuaj atunci când alăptează, iar răspunsul este „Da”, deoarece moleculele de tuș sunt prea mari pentru a pătrunde în laptele matern, deci nu au niciun impact asupra bebelușului.

Orice proaspătă mămică se confruntă cu probleme în timpul alăptării, dar nu înseamnă că aceasta nu este una dintre cele mai frumoase perioade din viața ei.

Pentru a evita apariția mastitei și disconfortul provocat de crăparea mameloanelor în timpul alăptării, folosește un gel natural, complet inofensiv pentru copil, care te scapă de durere. Multi-Mam Lanolin, de la Vavian Pharma, hidratează pielea crăpată și previne inflamațiile, nefiind nevoie de îndepărtarea lui înainte de alăptare.
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.