Cum să-ți ajuți copilul să se adapteze cât mai ușor prezenței unui nou frate în casă

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Copiii mici nu înțeleg prea bine ideea de a împărți ceva cu altcineva, până la vârsta de 3, chiar 4 ani. Nu este vorba doar despre jucării, cameră sau alte lucruri personale, ci mai ales despre afecțiunea, atenția și timpul părinților.

Nu este de mirare că apariția unui nou frate în casă reprezintă clar o adevărată provocare, atât pentru copil, cât și pentru mamă și tată. Din fericire, există câteva modalități prin care îl poți ajuta să se adapteze mai ușor în privința acestei situații, iar atmosfera să fie una plăcută pentru toți cei implicați. Află, în galeria foto, câteva sfaturi despre cum poți să construiești o relație frumoasă între frați.

Surse articol: BrightSide / Parents / Mother

Pregătirea

Pregătirea

Principalul cop este să îi faci pe copiii tăi să fie prieteni înainte ca nou-născutul să vină pe lume. Fii sincer cu copilul mai mare și explică-i faptul că bebelușul va trebui să doarmă și să mănânce mai mult în primele luni, până când va crește și va deveni un partener de joacă. Lasă-l să îți atingă burtica, să o îmbrățișeze și să o sărute, pentru a fi conștient că acolo este frățiorul sau surioara sa mai mică. Dacă trebuie să schimbi camera pregătește totul dinainte, nu după naștere, astfel încât copilul mai mare să nu se simtă înlocuit.

Citește și: Întâlniri amoroase după divorț. 7 lucruri de care orice părinte singur trebuie să țină cont, pentru binele lui și al copilului

Nu da vina pe bebeluș

Nu da vina pe bebeluș

Ai mare grijă în privința modului cu vorbești cu copilul tău. Bebelușul din pântec nu trebuie să reprezinte o scuză pentru care nu vrei să faci un anumit lucru. Spre exemplu: "Nu pot merge în parc, trebuie să îl schimb pe cel mic / Taci din gură, trezești copilul!" Atunci fratele mai mare va considera că bebelușul este sursa nefericirii sale. Încearcă să folosești doar motive reale sau cel puțin o formulare care nu include cuvântul "bebeluș".

Citește și: Studiu: ridurile pot influența dacă vei mai avea sau nu copii. Ce s-a aflat despre femeile trecute de 40 de ani

Păstrează rutina

Păstrează rutina

Nu trebuie ca totul să funcționeze precum un ceas. Cu un frate nou în casă, copilul cel mare și treburi gospodărești se poate instala rapid un haos general. Cel mai important este să îi păstrezi rutina copilului tău, îl va ajuta foarte mult. Asigură-te că are aceleași ore de masă, somn și relaxare chiar și după venirea pe lume a bebelușului.

Citește și: Cum se schimbă creierul unei femei după ce devine mamă

Emoțiile și sentimentele fratelui mai mare

Emoțiile și sentimentele fratelui mai mare

Nu ignora niciodată stările copilului tău mai mare și nu îl certa dacă are un comportament diferit, după ce vine pe lume bebelușul. S-ar putea să exprime emoții negative și chiar să fie obraznic. Spune-i mereu că îl înțelegi de ce este supărat și că este normal să se simtă astfel în privința acestei schimbări din familie. Liniște-l și alină-l. Mai mult decât atât, roagă-l să îți spună mereu cum se simte. Dacă spune: "Îl urăsc pe acest copil", cu referire la fratele mai mic, deși este dureros să auzi aceste cuvinte, încearcă să îl încurajezi să îl iubească și să îl aprecieze.

Surse foto: IStock

Articolul urmator Ce am învățat de când mi-a murit copilul, lumina ochilor mei, unicul motiv pentru care eu trăiam

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.