Cum se schimbă creierul unei femei după ce devine mamă

Cum se schimbă creierul unei femei după ce devine mamă

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

În corpul unei femei au loc transformări uluitoare după ce devine mamă. Culoarea și textura părului ar putea fi diferite, aspectul tenului ar putea suferi modificări, iar unele alimente pe care le adora în trecut s-ar putea să înceapă să i se pară dezgustătoare. 

Pe lângă schimbările fizice și în creierul proaspetei mămici au loc schimbări majore. Este absolut fascinant cum faptul că dă viață unei alte ființe influențează comportamentul și atitudinea mamei. Este cert că maternitatea transformă complet creierul unei femei, iar multe dintre modificările survenite după naștere o ajută, printre altele, pe proaspăta mămică, să formeze un atașament cu bebelușul ei.  

mama asezata pe spate pe canapea, in timp ce isi tine bebelusul pe burta, in sezut, ambii zambesc si se uita unul la celalalt

Schimbări hormonale

O femeie petrece foarte mult timp cu bebelușul său imediat după naștere. Între cei doi se formează o legătură unică, iar schimbul de emoții are influențe și la nivel hormonal. Așadar, potrivit unui studiu, creierul unei mame primește un impuls de serotonină de fiecare dată când aceasta își privește copilul zâmbind sau râzând. De fapt, încă din timpul sarcinii creierul unei femei începe să primească doze de oxitocină, hormonul iubirii și dopamină, hormonul concentrării, ce o ajută să își dorească să se conecteze profund cu copilul ei și să aibă grijă de el. 

În plus, se reduce volumul de substanță cenușie din anumite arii ale creierului, implicate în cogniția socială, ce ajută la înțelegerea perspectivei și a sentimentelor altor persoane. Unii cercetători au constatat că pierderea materiei unei părți a materiei cenușii în cazul unei femei care abia a născut este doar în avantajul ei. 

Mama este astfel mult mai atașată de bebelușul său și are capacitatea de a-și minimiza emoțiile negative. Așadar, această schimbare a materiei cenușii mută, de fapt, atenția mamei de la alte persoane asupra bebelușului ei, ajutând-o, de exemplu, să interpreteze mai bine limbajul corpului.

 mama priveste ingrijorata in jos, in timp ce isi tine protector bebelusul la piept

Mai mulți cercetători susțin că acest lucru se întâmplă deoarece creierul formează alte conexiuni, mult mai importante pentru îngrijirea bebelușului. Mama devine mult mai organizată și poate digera mai repede o situație de alertă, spre exemplu atunci când copilul trebuie să fie protejat în fața unui pericol.

Citește și: Greșeli în creșterea copilului pe care niciun părinte nu ar trebui să le facă

Memoria proaspetei mămici, afectată?

Unele femei susțin că memoria lor s-a înrăutățit după naștere și că uită adesea lucruri. Cu toate acestea, conform cercetărilor, nu este un motiv de îngrijorare.

 mama sta in picioarele cu ochii inchisi, in timp ce isi tine bebelusul la piept

Abilitățile cognitive ale femeilor nu se diminuează după naștere. Uitarea se explică prin faptul că mama se concetrează exclusiv pe nevoile bebelușului, dar și pe sarcinile asociate îngrijirii acestuia. Și pentru că un nou-născut necesită mult timp și atenție, este de înțeles că lucrurile mai puțin relevante sunt puse pe planul doi.

Surse articol: BrightSide / ScientificAmerican / NYTimes

Surse foto: IStock

Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?
Incepe quiz
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.