Cum sa fii o mama buna: top 10 reguli

Cum sa fii o mama buna: top 10 reguli

Adelina Ion

Orice femeie isi doreste sa fie o mama buna pentru copilul ei, iar proaspetele mamici sunt adesea stapanite de teama ca nu vor reusi sa fie niste parinti exemplari. Noi iti putem garanta ca instinctul te va ghida sa fii o mama buna, asa ca nu va trebui sa urmezi cursuri speciale. Exista, insa, cateva directii de avut in vedere, care te vor ajuta sa capeti incredere in tine si sa devii un parinte bun pentru micutul tau.

Descopera in continuare care sunt cele mai importante 10 reguli ca sa fii o mama buna.

10. Fii o mama buna fara sa renunti la ceea ce iti place!

Multe femei amana momentul in care vor deveni mame de teama ca aparitia copilului va insemna sfarsitul vietii personale. Nimic mai gresit! Desigur ca nasterea unui copil vine la pachet cu o serie intreaga de responsabilitati, insa acestea nu presupun nici pe departe anularea vietii parintilor. Sa fii o mama buna nu inseamna sa renunti la pasiunile tale. Este foarte important sa iti faci timp pentru lucrurile care iti fac cu adevarat placere, desi, e drept, va fi nevoie sa fii mai selectiva. Citeste, vizioneaza filme, iesi la cafea cu o prietena sau rasfata-te cu un masaj de relaxare. Poti reduce frecventa acestor activitati sau timpul alocat lor, insa nu le elimina din rutina ta. Avand grija de tine si satisfacandu-ti si nevoile tale, nu doar pe cele ale celui mic, vei fi mai multumita, mai implinita cu tine si vei functiona mult mai bine. Cresterea unui copil nu este totusi un act de martirism. 

9. Cum sa fii o mama buna fara a fi perfecta

  

Atingerea perfectiunii este un obiectiv pe cat de dorit, pe atat de imposibil de atins. Poti sa fii o mama buna si fara sa fii perfectiunea intruchipata. Este esential sa intelegi ca omul nu poate detine controlul absolut asupra tuturor laturilor vietii. Odata cu obtinerea statutului de mama, viata ta va deveni mai plina si mai agitata decat inainte, asa ca este cu atat mai important sa nu mai incerci sa faci lucrurile ca la carte. Accepta faptul ca in unele incaperi va fi mereu dezordine, ca uneori va trebui sa comandati cina sau ca unele haine vor ramane necalcate. Sa te invinovatesti pentru astfel de lucruri este complet nefolositor si te seaca de energia de care ai atata nevoie. 

8. O mama buna este o mama rabdatoare

Cresterea copiilor este o sarcina dificila si solicitanta. Copiii sunt galagiosi, se murdaresc usor si plang daca nu le oferi lucrurile pe care le cer. Cu siguranta, vor fi momente in care iti vei pierde cumpatul, dar asta nu va face din tine un parinte rau. Tot ce ai de facut este sa tragi adanc aer in piept si sa iti vezi copiii ca pe niste fiinte mici, care au nevoie de ajutorul tau pentru a creste si a se dezvolta. Maternitatea te va invata lectia rabdarii, o lectie care te va aduce cu un pas mai aproape de visul tau, acela de a fi o mama buna

7. Ca sa fii o mama buna, regaseste-ti propria copilarie impreuna cu micutul tau!

E drept ca atunci cand esti mama, este foarte usor sa te lasi absorbita de grijile cotidiene si sa uiti sa te distrezi. Copiii iti ofera, insa, o extraordinara oportunitate de a-ti regasi propria copilarie, facand impreuna cu ei lucruri pe care nu ai fi crezut niciodata ca ai sa le faci ca adult. Ca sa fii o mama buna, adopta-le comportamentul. Ai avut timp sa observi, de cand te-ai maturizat, cat de frumosi sunt fluturii colorati? Admira-i, exact asa cum o face si copilul tau. Cand te-ai urcat ultima data intr-un copac? Daca nu-ti mai amintesti, incearca aceasta experienta impreuna cu cel mic. De cand nu te-a mai preocupat meniul papusilor? Poate ca ar trebui sa-i sugerezi fetitei tale cateva retete numai de tine stiute, pe care sa le pregateasca in bucataria papusilor, avandu-te alaturi ca partener de joaca, dar si ca ajutor de bucatar de nadejde.

6. O mama buna isi asculta intotdeauna copiii

Adultii traiesc cu convingerea ca stiu mult mai multe lucruri decat copiii, ceea ce nu este departe de adevar. Insa, din aceasta convingere, deriva tendinta de a le da intotdeauna sfaturi celor mici, desi deseori nu este chiar lucrul de care acestia au nevoie. Daca il coplesesti cu sfaturi si cu recomandari pe cel mic ori de cate ori iti povesteste ceva, s-ar putea sa ai surpriza unei priviri dezamagite. Poti sa fii o mama buna doar ascultandu-l si discutand pe marginea povestirii lui. Nu orice intamplare pe care ti-o relateaza ascunde in ea o problema care trebuie rezolvata. Copiii, ca si adultii, initiaza adesea conversatii doar pentru ca le face placere sa povesteasca, nu pentru ca au nevoie de solutii.

5. Poti fi o mama buna chiar daca ii impui anumite limite copilului tau

  

Toti copiii au obiceiul de a pune la incercare rabdarea parintilor. Desi este un aspect absolut normal in procesul de crestere, parintele trebuie sa-i stabileasca celui mic anumite limite. Cheia succesului este consecventa. Daca „nu"-ul va insemna „poate" sau „depinde", cel mic va fi cu siguranta confuz. Sa fii o mama buna nu inseamna sa nu-i refuzi copilului tau niciun capriciu. „Nu"-ul rostit care si in fapt inseamna tot „nu" il invata pe copil ce sunt limitele si ca orice ar face nu poate trece dincolo de ele. Este foarte important ca cel mic sa inteleaga ce inseamna autoritatea parinteasca. Poti fi sigura ca, desi un timp va fi imbufnat, nu te va iubi mai putin doar pentru ca nu i-ai satisfacut un capriciu.  

4. O mama buna nu-si preseaza copiii

Orice parinte isi doreste ca micutul lui sa invete bine, sa urmeze o facultate buna, sa obtina un job bine platit si sa aiba o cariera de succes. Fiind condusi de acest deziderat, multi parinti pun o presiune nejustificata pe copii sa obtina note mari la scoala, uitand ca fiecare om are anumite inclinatii si ca o persoana pasionata de matematica si fizica nu va fi atrasa de literatura universala, asa cum nici un om de litere nu va avea cunostinte solide din discipline apartinand domeniului real. Ca sa fii o mama buna, trebuie sa ii acorzi toata increderea copilului tau. El va sti mai bine ca oricine ce alegeri sa faca in viata, in functie de domeniile care il pasioneaza. Asadar, nu il presa sa invete ca sa aiba note maxime pe linie. Cu siguranta va avea note foarte bune la disciplinele care-i plac, iar o astfel de presiune nu va face decat sa ii amplifice repulsia fata de disciplinele spre care nu are aplecare.

3. Poti fi o mama buna invatandu-ti micutul lectia stimei de sine

Stima de sine ridicata este darul cel mai de pret pe care un parinte i-l poate face copilului sau. O persoana cu o stima de sine crescuta nu va intra sau nu va ramane in relatii abuzive sau defaimatoare. Mai mult, va fi o persoana fericita, iar increderea in sine o va determina sa paseasca pe carari nebatute, ceea ce ii va aduce adesea succesul. Sa fii o mama buna presupune sa ii predai copilului tau lectia stimei de sine. Pentru aceasta, fa-l constient de valoarea lui si de calitatile pe care le are, lauda-l ori de cate ori merita acest lucru, petrece timp de calitate cu el vorbindu-i si ascultandu-l. Ori de cate ori micutul tau trece printr-o pasa proasta, indeamna-l sa isi aminteasca toate acele calitati care ii definesc personalitatea. 

2. O mama buna isi invata copilul sa fie independent

Sa fii o mama buna nu inseamna sa iti scoti copilul din orice incurcatura. Stim ca este foarte tentant sa sari in ajutorul copilului tau atunci cand intampina greutati, insa gestul tau nu va face decat sa il priveze de posibilitatea de a se ajuta singur. Faptul ca nu il lasi sa se descurce pe cont propriu nu numai ca nu ii va fi de niciun folos, dar il va si face sa regreseze. Sentimentul de implinire pe care il va avea micutul ori de cate ori va reusi sa gaseasca o rezolvare la o problema cu care se confrunta este extrem de important pentru dezvoltarea lui psihologica. Lasa-l sa se descurce singur si iti garantam ca vei fi la fel de mandra de el pe cat va fi si el ca a reusit sa surmonteze un obstacol. 

1. Ca sa fii o mama buna, vorbeste-i copilului despre lucrurile cu adevarat valoroase

Este extrem de important ca fiul tau sau fiica ta sa isi insuseasca inca de la o varsta frageda un sistem de valori bine inchegat. Ese imperios necesar ca bunele maniere sa se regaseasca in acest sistem de valori, insa acumularea de bunuri materiale si, mai ales, asocierea ei cu ideea de fericire ar fi recomandat sa nu-si faca loc aici. Daca te intrebi cum sa fii o mama buna, unul dintre raspunsuri il poti gasi aici: insufla-i celui mic propriile tale valori pentru a si le insusi inaintea celor ale colectivitatii din care va face parte. Profita de faptul ca, atat timp cat micutul tau se afla la o varsta frageda, tu esti punctul lui de referinta si pe tine te va crede si te va copia.

Tu stii cum sa fii o mama buna pentru copilul tau? Ce alte recomandari ai mai adauga la topul nostru?

Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.