Cum sa iti educi copilul sa invete mai usor

Cum sa iti educi copilul sa invete mai usor

Adelina Ion

Rezultatele pe care le obtine cel mic la scoala reprezinta o preocupare constanta a parintilor. De aceea, acestia ar trebui sa se implice activ in procesul de invatare a copiilor. Daca te numeri printre mamicile preocupate de notele micutului, de calitatea cunostintelor pe care acesta le dobandeste la scoala, dar si de volumul de informatii pe care el le are de asimilat, trebuie sa stii ca il poti ajuta sa retina mai usor si mai repede. Exista o serie de tehnici si trucuri eficiente care te ajuta sa inveti mai usor, asa ca nu ai altceva de facut decat sa parcurgi recomandarile din articol si sa il inveti pe micutul tau sa le aplice ori de cate ori trebuie sa se pregateasca pentru scoala.

Descopera cum poate micutul tau sa invete mai usor cu ajutorul catorva metode pe cat de simple, pe atat de eficiente! 

3 factori care te ajuta sa inveti mai usor

Ca sa inveti mai usor, trebuie sa ai in vedere trei factori: timpul de invatare, increderea in capacitatile proprii si insusirea obiceiurilor bune.

Timpul de invatare trebuie bine stabilit inainte sa te apuci de lectii. Credinta conform careia cu cat petreci mai mult timp invatand, cu atat asimilezi mai multe cunostinte, este eronata. Trista realitate este ca nu ramai decat cu acele cunostinte pe care le folosesti frecvent, restul se sterg pe masura trecerii timpului. Deci, ca sa inveti mai usor, nu renunta la pauze. Acestea sunt necesare pentru ca informatiile noi sa se fixeze si sa fie integrate in sistemul de informatii deja acumulate. In plus, fixandu-ti un anumit timp, inconstientul se va forta sa-l respecte si, in consecinta, concentrarea va fi imbunatatita.

Increderea in capacitatile proprii te ajuta, de asemenea, sa inveti mai usor decat atunci cand iti revine in minte obsesiv ideea ca informatiile sunt prea complexe si ca nu vei putea niciodata sa le retii. Frica si stresul au un impact puternic asupra memoriei. In consecinta, linisteste-te si scapa de emotiile care ti-ar putea perturba procesul de invatare.

Insusirea bunelor obiceiuri este si ea o parte esentiala a procesului de invatare. Odata ce deprinzi un anumit obicei, acesta va fi integrat natural in viata ta, devenind un automatism. Ca sa inveti mai usor, este necesar sa-ti pregatesti lectiile cu o zi inainte, sa iti faci temele la intervale regulate de timp sau atunci cand ai mintea lipsita de alte griji, sa te culci devreme etc.

Cum sa inveti mai usor in functie de tipul de memorie

Fiecare dintre noi manifesta o predilectie catre unul dintre cele doua tipuri de memorie: memoria vizuala sau memoria auditiva. Adica unii dintre noi retin mai bine informatiile pe care le vad, altii - informatiile pe care le aud. Depisteaza tipul de memorie care te caracterizeaza si profita de el pentru a retine mai usor! 

Daca ai memorie vizuala, ca sa inveti mai usor, intocmeste scheme, grafice, scrie informatiile, citeste-le si reciteste-le. Scrisul te va ajuta sa iti intiparesti mai bine in minte informatiile. Te poti folosi si de post-it-uri pe care sa iti notezi lucrurile mai greu de retinut. Lipeste pe jumatatea superioara a peretelui camerei sau pe usa aceste post-it-uri, pentru a lua contact cu informatia chiar si atunci cand nu mai ai caietul sau manualul deschis sau atunci cand iti muti privirea de le televizor, in pauza de reclame spre exemplu. In plus, iti poti face un caiet pentru acasa in care sa intocmesti schemele amintite anterior. Pune pret atat pe ortografie, cat si pe caligrafie. Este important sa iti faca placere sa deschizi acest caiet.


Daca punctul tau forte este memoria auditiva, inregistreaza-te citindu-ti lectia cu dictie. Apoi, asculta si reasculta inregistrarea. O poti asculta chiar si la casti in timp ce iti pregatesti ghiozdanul pentru ziua urmatoare, cand speli o cana sau cand iti stergi pantofii.

 

Trucuri ca sa inveti mai usor

Printre trucurile mai putin cunoscute care te vor ajuta sa inveti mai usor si sa iti cresti concentrarea se numara urmatoarele:

Utilizarea unei fise "de concentrare" - asaza o coala alba pe biroul unde iti faci lectiile sau pe fotoliul pe care inveti. De fiecare data cand ceva te distrage de la invatat, trage o linie pe coala respectiva. Onestitatea este foarte importanta in acest caz si iti va fi de folos ca sa inveti mai usor. La inceputul procedurii, pe hartie vor fi multe liniute, insa numarul acestora se va diminua considerabil, pe masura ce vei reusi sa iti stapanesti mintea si sa iti cresti puterea de concentrare. In aceasta maniera, in scurt timp, tu vei fi stapanul mintii tale.

Crearea unui ritual - inainte de a te apuca sa inveti, creeaza-ti un ritual care sa constituie semnalul pe care i-l dai creierului ca esti gata sa incepi invatatul: iti poti face ordine pe birou, iti poti ascuti un creion sau poti respira adanc de trei ori.

Lectura "transparenta" - scrie schema sau ideile principale ale lectiei pe o singura parte a unei coli subtiri. Intoarce, apoi, foaia de hartie pe partea cealalta si mergi cu ea spre o sursa de lumina, de preferat lumina zilei. Acum, incearca sa citesti ce scrie pe ea. Descifrarea textului si atentia acordata intelegerii lui permit imbunatatirea concentrarii.

Cunosti si alte metode de stimulare a memoriei, care sa te ajute sa inveti usor? Micutul tau cum obisnuieste sa memoreze informatiile?

Cum va arăta copilul tău?
Incepe quiz
Cum va arăta copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.